STRØMSØ - full av sjarm og opplevelser
Tekst: Reidar Heieren
Fristelsene fra Tollbugata trekker et publikum fra store deler av Sør-Norge.
Det er snart tre år siden Odd Arild Ringen åpnet Criollo Sjokoladebar.
Pandemien skapte umiddelbart en støkk i bedriften, men totalt sett er Ringen fornøyd med hvordan forretningen har kommet seg gjennom den uvanlige tiden. Foruten to perioder med full nedstengning, har det stort sett gått bra, alt etter omstendighetene. Nå ser han fram til at kursvirksomheten kan komme i gang igjen.

Sjokoladegründeren Odd Arild Ringen og Aina Margrete Grøndahl ønsker velkommen til Criollo.
Mangesidig sjokoladebedrift
Ringen må innrømme at han i yngre dager var uvanlig glad i sjokolade. Det gikk som oftest i den tradisjonelle norske melkesjokoladen. Men nysgjerrigheten på det store sjokoladeuniverset førte til at han i 2009 etablerte Økosjokolade AS, der ideen var å tilby råvarer, slik at andre sjokoladeentusiaster fikk muligheten for å lage sjokolade hjemme.
-Vårt konsept er sjokolade basert utelukkende på plantebaserte råvarer og naturlige søtningsmidler. Alt er økologisk og stemplet Fairtrade, forteller Ringen.
Salget av råvarer førte til at det ble etablert kursvirksomhet for de som ville lære mer om naturlig sjokolade. I dag består virksomheten av sjokoladebar med egenproduksjon, råvaresalg fra baren, nettbutikk og sjokoladekurs.
Utviklet egne ferdigvarer
Sjokoladebaren fungerer som et lite konditori. Der er det mulig å slappe av litt, enten inne eller ute, med en kopp kaffe og en godbit. Alle ferdigvarer, enten det er sjokoladebiter, kaker eller desserter, er egenprodusert. Kaker kan bestilles for henting og sjokoladebiter sendes ut hvor som helst via nettbutikken.
-Ferdigvarene stimulerer våre kunder til å prøve seg selv hjemme. Vi forsyner dem med våre oppskrifter, så kan alle som har lyst sette i gang med liv og lyst, sier Ringen.
Legender i norsk brukskunst
Kari Ulleberg og Maud Forsblad var begge utøvende keramikere. I slutten av 1970-årene møttes de som elever ved Riksglasskolan i Orrefors i Småland. Dette ble starten på et nært samarbeid som har pågått i over 40 år.
-Glasshytta på Berger, som vi startet opp i 1982, var den tredje studiohytta i Norge. Siden har vi fulgt alle epokene og har sett hva markedet har fått nok av. Gjennom årene har vi lært masse om hva slags rolle en studiohytte kan spille i et beintøft gavemarked. Vi har lagt stor vekt på å utvikle og designe serier med gjenstander som er i pakt med tiden og som kan brukes i det daglige, understreker Ulleberg.
Med andre ord, unik småskalaproduksjon, men samtidig en produksjon skapt etter et mønster som minner om de store glassverkene.
Traff et helt nytt marked
I 2009 traff Glasshytta et helt nytt og annerledes marked, nemlig ølglade menn. I samarbeid med bryggeridirektør Terje Aass utviklet Kari Ulleberg fire ølglass tilpasset ulike øltyper. I dag består serien Øl & Compagni av ni ulike produkter.
-Lanseringen av Øl & Co. var en milepæl for oss. Vi møtte mange kunder som vi vanligvis ikke ser, det har vi sannelig mange minner om. Regnet i volum så er øl-serien den største suksessen vi har hatt, forklarer Ulleberg, og peker på at etterspørselen ble så stor at det var umulig å produsere alt selv i Drammen.
Frukt og Grønt i Tollbugata
er tilbake med sin tre retters middagsmeny, etter en sommerperiode med småretter. Uttrykket «nabolagsrestaurant» er spisestedets egen definisjon.
Til venstre: Kokk Marius Storli Stegarud og kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen.
Tre retter i nabolaget
-Vi har i likhet med mange andre hatt stengte perioder og forholdt oss til smittevernregler. Nå går det forhåpentligvis mot mer normale tider, forteller kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen, i det vi kommer innom på en snarvisitt, dagen før restauranten gjeninnførte tre retters menyen med gjester i lokalene.
Ble kalt Drammens stolthet
For omtrent fem år siden åpnet restauranten med det litt utradisjonelle navnet, som etter kort tid skaffet seg et rykte som et sted verdt å besøke. VG trillet terningen til 5, kalte restauranten for «Drammens stolthet», og en rask kikkerunde på nettet avslører at de fleste av gjestene har mye å skryte av, både for mat og service. Den avgrensede menyen har blitt en suksessfaktor.
-Til enhver tid tilbyr vi en tre retters middag som ligger fast for en kortere periode. Råvarene vi bruker er gjerne sesongavhengig. Gjestene våre velger mellom to forretter, fisk eller kjøtt i hovedretten og to desserter. Det er en viktig del av vårt konsept, forteller kjøkkensjefen, som legger til at restauranten alltid kan tilby vegansk middag eller småretter, som et alternativ.
Strømsø er i utvikling
Det skjer ting rundt Strømsø torg, en bydel i utvikling.
-Vi ser positivt på vår beliggenhet. Det er flott at det skjer ting på Strømsø og vi har tro på fremtiden her, istemmer kokk Marius Storli Stegarud og kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen.
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 2 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?

Gi bort en smakfull gave
Spiselige julegaver er alltid ekstra hyggelig både å få og gi bort. Arranger gjerne et juleverksted med nære venner eller familie for en koselig førjulskveld og produser noe sammen.

Vintersykling
Hvordan årets vinter kommer til å bli, er foreløpig for tidlig å si noe om. I fjor var skiløypene knallharde og trikkeskinnene en saga blått, store deler av vinteren. Markastiene var en blanding av snø, holke og barmark
– Det var perfekte forhold for vintersykling!
![FnNWbj7zgM[1] Av og til kan det friste med en pakke](https://e3k3t2n9.rocketcdn.me/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/FnNWbj7zgM1-landscape-97bd206553a20f5e41098db5fcf5ba42-.jpg)
10 bærekraftige julegaver
Vi nærmer oss årets mest intense gaveperiode – julen. Unngå å kjøpe meningsløse, dyre julegaver som noen ganger bare blir satt innerst i kottet… Tenk heller kreativt og gi hverandre miljøvennlige og bærekraftige julegaver til jul.
Her gir vi deg 10 julegavetips !
![kqeXDxmJyi[1] kqeXDxmJyi[1]](https://e3k3t2n9.rocketcdn.me/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/kqeXDxmJyi1-1024x537-landscape-e45116d16b0c6efb6f07b78d528dcb38-.jpg)
Podcasteren, underholderen og komikeren
Nysgjerrig, fantasifull og nyskapende. Tre ord som kan beskrive den multidisiplinære Kristopher Schau.

Førjulskos for store og små
Spenning, ventetid og kos. Førjulstiden er magisk, og hva er vel bedre for å komme i julestemning enn å dra på et julemarked eller to?
![oIR0D-TRhQ[1] oIR0D-TRhQ[1]](https://e3k3t2n9.rocketcdn.me/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/oIR0D-TRhQ1-1024x685-landscape-eecda91ae6d74beda93f6ede8fb2e0ad-.jpg)
Vær våken og tilstede
Høsten og vinterhalvåret kan bety større brannfare i hjemmene våre. Det skyldes levende lys, fyring og heftigere bruk av elektriske apparater. -Vær våken og til stede, oppfordrer informasjonskonsulent Kristin Grydeland i Drammensregionens Brannvesen.
![AbdgkOWkTl[1] AbdgkOWkTl[1]](https://e3k3t2n9.rocketcdn.me/wp-content/uploads/bb-plugin/cache/AbdgkOWkTl1-e1665048754771-1024x573-landscape-3fb1d34b0f9c8e82bebb4ceb779c8e17-.jpg)
På skattejakt i bruktbutikker
Det er flust av gjenbrukskupp å finne i bruktbutikker – og det er mange bruktbutikker i Drammen du kan gå på skattejakt i! Her kan du bli bedre kjent med noen av de, og nederst i artikkelen finner du en oversikt gjenbruksbutikkene i Drammen.

Helter og historier fra krigen
Drammen slapp ikke unna tyskernes grep under 2. verdenskrig. Det er mange spennende historier og helter fra Drammen på denne tiden, som du kan
lære mer om under byvandringene med Odd Myklebust.