STRØMSØ - full av sjarm og opplevelser
Tekst: Reidar Heieren
Fristelsene fra Tollbugata trekker et publikum fra store deler av Sør-Norge.
Det er snart tre år siden Odd Arild Ringen åpnet Criollo Sjokoladebar.
Pandemien skapte umiddelbart en støkk i bedriften, men totalt sett er Ringen fornøyd med hvordan forretningen har kommet seg gjennom den uvanlige tiden. Foruten to perioder med full nedstengning, har det stort sett gått bra, alt etter omstendighetene. Nå ser han fram til at kursvirksomheten kan komme i gang igjen.

Sjokoladegründeren Odd Arild Ringen og Aina Margrete Grøndahl ønsker velkommen til Criollo.
Mangesidig sjokoladebedrift
Ringen må innrømme at han i yngre dager var uvanlig glad i sjokolade. Det gikk som oftest i den tradisjonelle norske melkesjokoladen. Men nysgjerrigheten på det store sjokoladeuniverset førte til at han i 2009 etablerte Økosjokolade AS, der ideen var å tilby råvarer, slik at andre sjokoladeentusiaster fikk muligheten for å lage sjokolade hjemme.
-Vårt konsept er sjokolade basert utelukkende på plantebaserte råvarer og naturlige søtningsmidler. Alt er økologisk og stemplet Fairtrade, forteller Ringen.
Salget av råvarer førte til at det ble etablert kursvirksomhet for de som ville lære mer om naturlig sjokolade. I dag består virksomheten av sjokoladebar med egenproduksjon, råvaresalg fra baren, nettbutikk og sjokoladekurs.
Utviklet egne ferdigvarer
Sjokoladebaren fungerer som et lite konditori. Der er det mulig å slappe av litt, enten inne eller ute, med en kopp kaffe og en godbit. Alle ferdigvarer, enten det er sjokoladebiter, kaker eller desserter, er egenprodusert. Kaker kan bestilles for henting og sjokoladebiter sendes ut hvor som helst via nettbutikken.
-Ferdigvarene stimulerer våre kunder til å prøve seg selv hjemme. Vi forsyner dem med våre oppskrifter, så kan alle som har lyst sette i gang med liv og lyst, sier Ringen.
Legender i norsk brukskunst
Kari Ulleberg og Maud Forsblad var begge utøvende keramikere. I slutten av 1970-årene møttes de som elever ved Riksglasskolan i Orrefors i Småland. Dette ble starten på et nært samarbeid som har pågått i over 40 år.
-Glasshytta på Berger, som vi startet opp i 1982, var den tredje studiohytta i Norge. Siden har vi fulgt alle epokene og har sett hva markedet har fått nok av. Gjennom årene har vi lært masse om hva slags rolle en studiohytte kan spille i et beintøft gavemarked. Vi har lagt stor vekt på å utvikle og designe serier med gjenstander som er i pakt med tiden og som kan brukes i det daglige, understreker Ulleberg.
Med andre ord, unik småskalaproduksjon, men samtidig en produksjon skapt etter et mønster som minner om de store glassverkene.
Traff et helt nytt marked
I 2009 traff Glasshytta et helt nytt og annerledes marked, nemlig ølglade menn. I samarbeid med bryggeridirektør Terje Aass utviklet Kari Ulleberg fire ølglass tilpasset ulike øltyper. I dag består serien Øl & Compagni av ni ulike produkter.
-Lanseringen av Øl & Co. var en milepæl for oss. Vi møtte mange kunder som vi vanligvis ikke ser, det har vi sannelig mange minner om. Regnet i volum så er øl-serien den største suksessen vi har hatt, forklarer Ulleberg, og peker på at etterspørselen ble så stor at det var umulig å produsere alt selv i Drammen.
Frukt og Grønt i Tollbugata
er tilbake med sin tre retters middagsmeny, etter en sommerperiode med småretter. Uttrykket «nabolagsrestaurant» er spisestedets egen definisjon.
Til venstre: Kokk Marius Storli Stegarud og kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen.
Tre retter i nabolaget
-Vi har i likhet med mange andre hatt stengte perioder og forholdt oss til smittevernregler. Nå går det forhåpentligvis mot mer normale tider, forteller kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen, i det vi kommer innom på en snarvisitt, dagen før restauranten gjeninnførte tre retters menyen med gjester i lokalene.
Ble kalt Drammens stolthet
For omtrent fem år siden åpnet restauranten med det litt utradisjonelle navnet, som etter kort tid skaffet seg et rykte som et sted verdt å besøke. VG trillet terningen til 5, kalte restauranten for «Drammens stolthet», og en rask kikkerunde på nettet avslører at de fleste av gjestene har mye å skryte av, både for mat og service. Den avgrensede menyen har blitt en suksessfaktor.
-Til enhver tid tilbyr vi en tre retters middag som ligger fast for en kortere periode. Råvarene vi bruker er gjerne sesongavhengig. Gjestene våre velger mellom to forretter, fisk eller kjøtt i hovedretten og to desserter. Det er en viktig del av vårt konsept, forteller kjøkkensjefen, som legger til at restauranten alltid kan tilby vegansk middag eller småretter, som et alternativ.
Strømsø er i utvikling
Det skjer ting rundt Strømsø torg, en bydel i utvikling.
-Vi ser positivt på vår beliggenhet. Det er flott at det skjer ting på Strømsø og vi har tro på fremtiden her, istemmer kokk Marius Storli Stegarud og kjøkkensjef Rune Benjamin Hansen.
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 2 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?

Smått kan bli godt
Små uterom kan bli utrolig flotte, om vi setter fantasien i sving. La deg inspirere av Henriette Bergems ideer for å skape trivsel der uteplassen er begrenset.

Påskeaktiviteter for store og små
Vi har hentet inspirasjon til påskeaktiviteter for store og små fra matprat.no og ifi.no

Våryr elvelangs
En ting som kjennetegner våren i Drammen i aller høyeste grad, er at drammenserne tar i bruk den flotte gangstien langs elva.

Eiker juletreskog
På Skjøl gård i Vestfossen har det vært gårdsdrift siden slutten av 1800-tallet. Her har det vært både melkekyr og kornproduksjon, men i 1995 etablerte Karl Henrik Hals Eiker Juletreskog, og de første juletrærne ble plantet.

Vinterstemning i Drammen
Fotograf Pia Sønstrød har fanget inn vinterstemningen i Drammen med sitt kamera.

Øker med ett juletre hvert år
Øker med ett juletre hvert år JOURNALIST Reidar Heieren FOTO Annmari Lysgård I Annmari Lysgård og familiens over hundre år gamle villa på Geithus, er det plass til mange juletrær. I alle fall så mange at antallet har økt hvert år siden 2013. -Den dagen grensen for hvor mange trær vi har plass til inne…

Økologisk vintermat fra Sylling
Økologisk vintermat fra Sylling Tekst og foto: Reidar Heieren Gradvis har paret realisert sine egne ideer om hva slags rolle gården skal spille i moderne tid. -Vi hadde ingen romantiske eller blåøyde drømmer om å bo på en koselig gård på landet. Det var snarere gründer- og skaperånden i oss begge, som var utgangspunktet. Det…