4. februar i år kunne vår lokale turistforening innlemme Hovlandshytta i sitt ubetjente overnattingstilbud. Hytta ligger i Modum kommune og er et perfekt utgangspunkt for å utforske den nordlige av Finnemarka. Det beste av alt, DNT fikk hytta i gave av familien Wiger.
Tekst og foto: Cecilie Bergli, foto: privat og Dina Rygg Eide
Jeg møter Ole og Maren Wiger hjemme på gården i Vikersund. Her driver de blant annet et stort samdyrkelag og Maren erkjenner at de er nok over middels opptatt av delingskultur. Noe som ikke er så overraskende å høre fra paret som har gitt bort hytta si, slik at flest mulig kan få glede av den.
Fjeldhvil
Gården har vært i Oles familie i alle år, til denne hører det en stor skogsteig på Hovlandsfjell til. I dette terrenget har jeg akkurat vært på tur, og der, ganske godt gjemt inni skogen fant jeg Fjeldhvil, eller Hovlandshytta som den nå heter.
Ole forteller at hytta ble satt opp av bestefaren i 1929 og formålet var rett og slett at det skulle være et sted for jakt og rekreasjon med familie og venner.
– Jeg har selv lurt på hvorfor bestefar valgte akkurat den plasseringen, for det er nok mange tomter i området som er finere. Selv om jeg aldri snakket med bestefar om det har faren min konkludert med at han ikke var veldig opptatt av utsikt, mest opptatt av å gjemme bort hytta litt, og få være i fred.
Utbygging av hytta på 80-tallet.
Oles tidligste minner fra hytta at de bygde den ut.
– Den opprinnelige hytta var ei lita tømmerkoie bestående av to rom, det som i dag er kjøkken og soverom. Foreldrene mine utvidet den med en stor stue og løftet taket slik at det ble plass en hems hvor vi barna kunne sove. Jeg var fem år gammel og husker at det var stor stas med den hemsen, både å få klatre opp under taket og at det ble fort varmt der oppe, forteller Ole.
– Hele familien var mye på hytta da jeg var guttunge, og under byggeprosjektet var vi der nesten hele sommeren igjennom. Jeg og lillebror hjalp til så godt vi kunne, men det ble mest småturer og avslapping for vår del.
Ole og lillebror foran den nyoppussede hytta
Hytta ble for lite brukt.
Når Ole og Maren selv tok over hytta opplevde de at den ikke ble brukt så mye som de ønsket. De var der fast et par ganger i året, aller mest om vinteren, men med en gård som krever sitt, både å drifte og vedlikeholde og livet generelt så strakk ikke tiden til.
– Først spurte vi familie, venner og bekjente om det var noen som kunne tenke seg å låne den på fast basis, men folk synes kanskje det var litt rart å bare skulle ta i bruk en hytte som ikke er sin egen, forteller Maren.
– Så tenkte vi at hvis vi gir den bort til turistforeningen kan vi fortsatt bruke den, og den vil fortsatt være tilgjengelig for barna, familien og venner samt alle andre. En vinn-vinn-situasjon.
Om hovlandshytta:
- Ubetjent DNT hytte – Leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles på nett.
- Et soverom med 5 sengeplasser fordelt på 1 køyeseng, og 1 familieseng.
- Her er ikke strøm, men gassovn til matlaging, vedfyring for oppvarming.
Veibeskrivelse:
Korteste vei til hytta er fra Heggsjøveien P. Du kan også gå fra Sponevollen P. På vinterstid må bruke ski eller truger. Skiløypa starter fra Heggsjøveien P. De siste 500 m inn til hytta må du tråkke selv.
På ut.no finner du all informasjon om hytta, veibeskrivelser, turforslag og lenke til bestilling.
Før de fikk barn selv, har Ole og Maren vært på flere turer hvor de har overnattet på DNThytter og hatt stor glede av det. De visste at DNT ikke hadde noen hytte i denne delen av marka, men de visste ikke at turistforeningen hadde vært på utkikk etter en.
– Det var Maren som sendte de en e-post og dagen etter ringte Johan Fegri i turistforeningen og fortalte at de var veldig interesserte. Dette var på høsten i 2022 og da begynte ballen å rulle fort. Det ble fattet et styrevedtak på at de ville ta imot hytta, det ble gjort en oppmåling av tomta i sommeren 2023, og så starte de arbeidet med å gjøre den i stand. Så det gikk fort, forteller Ole.
DNT har gjort flere oppgraderinger, blant annet bygget nye senger og kjøpt inn ny sofa. Men spisebordet er det samme, det er laget av Oles bestefar og er et godt solid bord. Det håndmalte skiltet med «Fredhvil 1929» henger fortsatt på døren, og minner om historien til familiehytta.
Stolte barn.
Barna, Hans Christian og Jørgen ble tatt med på råd rundt avgjørelsen, men de var veldig tydelige på at det var opp til foreldrene å velge.
– De synes nok også at det er litt stas. Når vi var på åpningen av hytta var de stolte av at vi gav den bort og de synes det var en fin ting å gjøre, forteller Maren.
– Gutta er godt kjent med gårdsdrift og hva det krever av vedlikehold og skjønner at det er mye jobb å ta vare på bygninger. At det ansvaret nå ligger hos turistforeningen, det er godt, legger Ole til. Vi kan fortsatt bruke hytta akkurat som før, vi må bare planlegge og booke den i god tid. Den har blitt veldig populær og det flott å vite at den blir satt pris på av flere allerede.
– Vi satser på å ta en tur opp i løpet av høsten eller vinteren, avslutter Maren.
Turtips til deg som skal ta en natt på Hovlandshytta:
Familien
Hovlandsvarden er en overkommelig og flott tur. Her står det et tårn som ruver fem meter over bakken, og for de som tør å klatre opp venter flott utsikt helt til Gaustatoppen, Jonsknuten og Holmenkollen. Rett før du kommer til varden ligger et idyllisk tjern hvor kan dere kan ta en dukkert på varme dager eller prøve fiskelykken. (Fiskekort for hele Finnemarka kan kjøpes på nettsidene til Finnemarka Utmarksråd. Informasjon om fiskekort kun for Modum finner du på kommunens nettsider)
Markatraveren:
Det er veldig fint å gå hele veien til Drammen, du kan starte med en natt på hytta før du tar turen på langs over Finnemarka. I den sørlige enden finner du DNT hyttene Garsjøkoia eller Eikssetra hvis du ønsker en ny overnatting.
Topper over 670 m.o.h er en artig variant som tar deg innom fire av de høyeste punktene i den nordlige delen av Finnemarka. Hovandsvarden, Breiliflaka, Laukollen og Sjutjernflaka. Her får du veldig fint turterreng, men husk kart og kompass. Myr er ikke til å unngå, så man må tåle å bli våt på beina. Fjellstøvler er anbefalt.
På vinterstid anbefaler Maren og Ole Heståsrunden, som er en forholdsvis ny skiløype som er stikki opp av lokale kjentmenn. Løypa går i veldig fint turterreng.