Lønnsom energieffektivisering kan motivere til vedlikehold og oppgradering. En energikartlegging kan avdekke unødvendig energitap og bidra til vesentlig investeringsstøtte fra Enova. For at man skal ha mulighet til å få støtte, er det svært viktig å gjøre kartleggingen før dere begynner med vedlikeholdet.
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: AdobeStock
Når et borettslag eller sameie skal gjøre oppgraderinger, er det ofte viktig å holde kostnaden så langt nede som mulig. Felleskostnadene og lånet skal helst ikke øke for mye, men for mange er det nødvendig med vedlikehold eller oppgradering.
– De fleste har opplevd ustabile energikostnader og økte strømutgifter de siste årene. Dette gjør at man blir ekstra oppmerksom på tiltak som kan spare energi. En energikartlegging viser hvor man kan spare mest, sier Svenn Hagen, energirådgiver hos NBBO Byggtek.
I Norge er halvparten av dagens blokkbebyggelse fra tidsperioden 1946-1990. Av boligselskapene NBBO forvalter, er 80 prosent bygget før 2010. Ingen av disse blokkene tilfredsstiller kravene i Tek10 og Tek17, og mange vil i årene som kommer har et stort vedlikeholdsbehov.
Når bør man utføre energikartlegging?
Når bygningsdeler eller tekniske komponenter har nådd forventet levetid, er det fornuftig å gjennomføre en energikartlegging. Det har flere fordeler:
- Identifisere energitap: Energikartlegging gir en detaljert oversikt over hvor energien i bygget brukes og hvor det er potensial for forbedringer. Dette kan inkludere områder med dårlig isolasjon, ineffektive varmesystemer eller andre energitap.
- Kostnadsbesparelser: Ved å identifisere og gjennomføre energieffektiviseringstiltak kan man redusere energikostnadene betydelig. Dette kan inkludere tiltak som bedre isolasjon, oppgradering av varmesystemer eller installasjon av energieffektive vinduer.
- Miljøpåvirkning: Redusert energiforbruk betyr også redusert miljøpåvirkning. Dette er viktig både for å møte klimamål og for å bidra til en mer bærekraftig fremtid.
Energieffektivisering kan også bidra til bedre inneklima og økt komfort for beboerne. For eksempel kan forbedret ventilasjon og bedre temperaturkontroll gjøre boligen mer behagelig å bo i. Eiendommen vil også øke i verdi.
Men hvordan kan egentlig en energikartlegging bidra til å gjøre vedlikehold/oppgradering mer lønnsom?
- Det gir en vesentlig reduksjon av energikostnader per år.
- Energieffektivisering frigir effektkapasitet som kan benyttes til elbillading.
- Dere kan få støtte fra Enova på tiltak som gir minst 20 prosent energireduksjon.
- Dere kan få investeringsstøtte på opptil 30 prosent av kostnadene fra Enova.
- Dere kan få lavere rente med grønne lån.
Støtte til kartlegging
– Boligselskaper kan faktisk også få støtte fra Enova til å gjennomføre selve kartleggingen, men da er det viktig at kartleggingen gjøres før man har inngått kontrakt med entreprenør. Hvis man gjør det i motsatt rekkefølge mister man mulighet til å få støtte både for selve kartleggingen og for tiltakene man gjennomfører, sier Svenn.
I tillegg til energibesparelse, vil en energikartlegging også se på hvordan man kan forbedre inneklima, øke trivsel og eiendomsverdien.
– Vi gjør også energikartlegging for private og næringslokaler, og man oppnår de samme fordelene. De kan også få støtte til de samme tingene som boligselskaper, sier han.
Minst 20 prosent energireduksjon
Det er konkurranse om støtteordningen, og man må ha minst 20 prosent energireduksjon for å være med i konkurransen. Man kan få investeringsstøtte på opptil 30 prosent av investeringskostnadene, opp til 10 millioner kroner.
Det er energiforbedringen i kWh, resultat av energiforbruket før og etter tiltak, som er avgjørende for om man kan få innvilget støtte eller ikke. Derfor bør man ha en helhetlig gjennomgang av bygningsmassen før man iverksetter diverse utbedringer og vedlikehold.
La oss gjøre jobben
Vi i NBBO Byggtek bistår gjerne med energikartlegging og videre arbeid med vedlikehold og oppgraderinger.
Kontakt Svenn Hagen:
- E-post: svenn@nbbo.no
- Tlf: 97680480