Tips til fem fine og bynære skiturer

Vinteren er her for fullt og det er flotte skiløyper i marka. Her er noen tips til fine turer for familien og hobbymosjonisten.

Tekst: Cecilie Bergli - Markedskonsulent i NBBO

På www.skiporet.no finner du løypekart og status på når løypene sist ble prepparert. Kilde skisproet.no og Kartverket (c)
På www.skiporet.no finner du løypekart og status på når løypene sist ble prepparert. Kilde skisproet.no og Kartverket (c)

Vi har fått masse snø, og kommunenes løypekjørere sørger for flotte skiforhold. Uansett om du går litt eller mye på ski, med små, eller store barn, på tur med venner eller alene, kan det være fint med inspirasjon til nye turmål. Vi har plukket ut fem fine turer, kanskje du finner en ny favoritt?

1. Skioldhytta, perfekt for de minste

Skal du på skitur med små barn kan grensen mellom glede og full stopp være marginal, da er det fint å ha et mål for turen hvor premien er deilig varm kakao, vafler og sjokolade. Det er også gunstig at selve løypa ikke er veldig kupert, slik at de minste kan teste ut skiene i trygge omgivelser.

Turen fra Dalen parkering på Olsrud på Konnerud og inn til den hyggelige Skioldhytta ved Steglavannet er perfekt for småbarnsfamilier. Veien inn til hytta er på 1.1 kilometer og har en total stigning på 24.9 meter.

Skioldhytta holder åpent for servering på søndager. Vi anbefaler å ta en titt innom Facebooksiden for å se siste beskjeder fra hytta.

TUR - RETUR 2.2 KILOMETER 

Sjekk status på løypene

Tjenesten skisporet.no er helt genial å bruke i planleggingen av din neste skitur. Her kan du se når løypene sist ble preparert, lengder og høydekurver på segmenter, samt benytte deg av den nyutviklede ruteplanleggeren. (sistnevnte krever abonnement)

Skioldhytta ligger idyllisk til ved Stegla

2. Sagdammen og Katthusdalen

Fra Dalen parkering kan du går en veldig fin runde på litt over en mil, ved å velge løypa inn mot Sagdammen og videre ned til Katthusdalen. De første tre kilometerne går i lett kupert terreng før du får en skikkelig fin og morsom nedkjøring ned til Katthusdalen. Nede i selve dalen er løypa bred og fin og har en jevn stigning i overkant av to kilometer. Dette strekket er perfekt terreng for deg som vil øve på god skiteknikk. Løypa blir litt brattere i det siste partiet opp til Bremsetjern. Her kan du fint velge å forlenge turen din med en runde rundt tjernet og innom MIF-hytta, eller gå tilbake til starten ved Olsrud.

RUNDTUR CA 12 KILOMETER 

Løypa ned til Katthusdalen slynger seg idyllisk langs elven (foto: Skiføret på Konnerud)

Hold deg oppdatert på skiføret på Konnerudskaugen ved å følge "Skiføret på Konnerud" på Facebook. Her legger de ut status på løyper, bilder fra sporet og tips til fine turer.

3. Storsteinsfjell

Storsteinsfjell har kanskje den mest spektakulære utsikten i den sørøstlige delen av Finnemarka. Fra selve utsiktspunktet kan du se langt innover Lierdalen, skue utover i retning Oslo og se hele innseilingen i Drammensfjorden. Ikke så langt fra utsiktspunktet står også en av to Steinkjerringer og ønsker deg en god tur.  Skiløypene ut til utsiktspunktet går i et litt smalere spor, gjennom hyggelig granskog og over åpne myrer, en fin kontrast til de brede løypene på vei opp til Skimten

Eksempel på tur fra Landfalltjern, vist i appen Strava. - Strava, Inc, http://www.strava.com

Du kan starte turen fra flere av markas utfartsparkeringer. Felles for de alle er at det blir en del høydemeter. I eksempelet over har vi gått fra Landfalltjern, inn til Tverken og videre opp til Skimten før selve runden ut til utsiktspunktet. Du kan også velge å starte på Eiksetra og gå opp de beryktede Dritabakkene. Har du parkert på Landfalltjern er Tverken et naturlig stoppested på veien tilbake. Her får du kjøpt vafler, kaffe, kakao og sjokolade som kan nytes ute i solveggen.

RUNDTUR FRA LANDFALLTJERN: CA 19 KM 

Et av Drammensmarkas fineste utsiktspunkt?

En favoritt i Drammensmarka. Løypen er her vist på appen Strava. En fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. Strava, Inc, http://www.strava.com
En favoritt i Drammensmarka. Løypen er her vist på appen Strava. En fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. Strava, Inc, http://www.strava.com

4. Kamstrupen og Goliaten

Tverråsen, Skimten og Storsteinsfjell er nok de mest populære turmålene i Drammensmarka, men for å komme dit må man tilbakelegge en god del høydemeter. Vi vil derfor trekke frem en flott runde med en litt snillere stigningsprosent. Start runden på P-plassen på Landfalltjern eller gå fra Nerdammen i Solbergelva.

Skiløypa som går på nedsiden av Tverråsen, ikke langt fra Goliaten, går over en del våte partier. Løypa krever derfor både mye snø og lange kuldeperioder for å få godt nok underlag til løypemaskinen. I vinter har vi fått masse snø, slik at denne fine løypa endelig er preparert.

Går du fra Landfalltjern tar du til venstre inn over Langemyr for å komme ned til Kamstrupløypa. Turen går i lett kupert terreng med unnatak av en skikkelig kneik ca midt midtveis på veien bort mot Nerdammen. Når du har passert hytta på toppen av Gladbak holder du til høyre. Skinner solen høyt på himmelen er det perfekt å ta en liten pause i lia ved Lommetjern, her finner du flere lune plasser i enden av det snødekte lille vannet.

Veien tilbake tar deg innom Tverken for en liten vaffelstopp, før du sklir de siste kilometerne ned til parkeringsplassen.

RUNDTUR FRA LANDFALLTJERN: CA 12 KM 

5. Rundtur i Kjekstadmarka

Fra Drammen sentrum er det kun en kort kjøretur til utfartsparkeringen på Gjeldebekkstubben ved Liertoppen kjøpesenter. Her kommer du rett inn i det fine løypenettet i Kjekstadmarka, hvor det er Skiforeningen som står for prepping og vedlikehold av løypene.

Turen starter i lett kupert terreng med negative høydemetere som tar deg ned til skistadion på Spikkestad. Her går løypa over flere store jorder som gir en helt annen utsikt og landskapsfølelse enn de smale løypene inne i granskogen, som også er en veldig sjarmerende del av denne turen. Når vi er ferdig med de lange slake nedkjøringen over jordene, går løypa sakte men sikkert oppover til du når ROS hytta. Hytta holder vanligvis åpent lørdag og søndag mellom kl. 11.00 og kl. 15.00 når det er skiføre og oppkjørte løyper. Ute er det en hyggelig gapahuk med bålplass, perfekt for å nyte medbrakt niste og noe godt og drikke.

Rullende og lettkupert terreng i Kjekstadmarka, her vist i appen Strava. - Strava, Inc, http://www.strava.com

Videre følger en ganske bratt nedkjøring, hvor vi anbefaler å ta det med ro, og holde tungen rett i munn, før du møter slake motbakker, langs en klukkende bekk, i hyggelig skogsterreng tilbake til utgangspunktet.

RUNDTUR: CA 17 KM 

Vakkert landskap over jordene på Spikkestad

Smarte nettsider, apper og grupper