Slik kutter Bjørnar forbruket med 6600 kWh i året

Ved hjelp av fornuftige engangsinvesteringer og enkle knep har tobarnsfar Bjørnar Boldvik blitt en strømguru blant venner og bekjente. Vi ble med da han viste kollega Jan Erling Kristiansen sine beste sparetips.

Glitre Energi Strøm AS - Foto Simen Falck Evensen og GES

I motsetning til Boldvik har nemlig Jan Erling Kristiansen aldri hatt noe forhold til eget strømforbruk. Vedfyring er det eneste sparerådet han følger.

– Jeg er ikke den som er bevisst på å slukke lyset. Jeg bruker den strømmen jeg trenger, når jeg trenger den, forteller han.

Kristiansen aner ikke hva hans årlige forbruk ligger på, men har lagt merke til at strømkostnadene har skutt i været. Nå har han spurt kollega Bjørnar Boldvik om gode råd. En mann som omtales som strømguru blant kollegene i rådgivingsselskapet BDO i Drammen:

– Jeg har en konkurranse med meg selv for å spare strøm. Så er det en bonus å få lov til å nerde litt med teknologi, forteller han.

Boldvik bor i en stor enebolig, sammen med kone, to barn og en hund. En typisk familie som gjerne krever mye strøm. Likevel klarte han å redusere strømforbruket sitt med hele 6600 kWh i 2022. Det takker han Glitre SmartBox og varmepumpen sin for.

Glitre SmartBox kobles til HAN-porten
i sikringsskapet.

Fordeling av strømforbruket i en typisk norsk husholdning kan se slik ut:

Oppvarming 53
Varmtvann 13
Belysning 9
Kjøkken 11
Elbillading 8
Vask og tørk 4
TV og elektronikk 2

Kort fortalt om Glitre SmartBox

  • Gjør det enklere å redusere strømforbruket på tider av døgnet hvor strømprisen er høy, fordi du ser strømforbruket LIVE hele døgnet.
  • Glitre SmartBox er en ekstern boks du enkelt kobler i strømmåleren din og følger med på i appen på telefonen.
  • Spar nettleie. Du får varsel i appen ved høyt timeforbruk. Få kontroll og oversikt over forbruket ditt opp mot den nye nettleiemodellen. Du vil motta varslinger inneværende time når du nærmer deg å overskride ditt trinn. Går du over i et høyere trinn vil du måtte betale mer i fast månedspris.
  • Få full oversikt over strømforbruket i sanntid. Med Glitre SmartBox kan du følge med på hvor mye strøm du bruker til enhver tid, slik at du kan redusere forbruket der og da.

Denne boksen skal hjelpe Jan Erling Kristiansen
med å bruke mindre strøm når prisen er høy.

Det er dumt å sette el-bilen til lading når «alle» bruker mye strøm

Fornuftig engangsinvestering:

– Varmepumpe er også noe du bør vurdere, sier Boldvik til sin kollega.
Kristiansen er i utgangspunktet litt skeptisk til å ha den store boksen på veggen, men Boldvik er ikke i tvil om at en varmepumpe er en av de mest fornuftige engangsinvesteringene som finnes:
– Den varmer opp, kjøler ned og sørger for at huset ditt alltid har riktig temperatur. Og viktigst av alt, den gir deg kontroll på oppvarmingen, sier han og fortsetter:

– Det er ikke uvanlig at oppvarming utgjør rundt 60 prosent av en husholdnings totale strømforbruk. Derfor er det viktig å ha oversikt over hvor mye strøm de ulike varmekildene bruker, hvilke arealer du varmer opp og til hvilke tider det er riktig å varme de opp, mener han.
– Men husk å ikke sett varmepumpen på auto. Det er bortkastet, for da vil den også sette på kjøling om det blir varmere enn temperaturen du har stilt den inn på. Det er unødvendig bruk av strøm, tipser Boldvik.

De fire beste rådene for å kutte regningen:

  1. En Smartbox koblet til HAN-porten på strømmåleren din gir deg live oversikt over forbruket ditt. Er du nysgjerrig på hvor mye strøm du bruker når huset er på stand by, eller hvor mye det koster å tromle et sett med dynetrekk og laken? Sjekk appen!
  2. Husk å sette varmepumpen i varmemodus og ikke på auto – da slipper du at den plutselig bruker strøm på å kjøle om det blir for varmt.
  3. Ikke fyr for kråka, men heller ikke støvsugeren, rulleskøytene eller den gamle soveposen din. Ved å lukke av soner i huset som ikke trenger oppvarming er det mer varme igjen til oppholdsrom.
  4. Bruk strømmen når den er billigst. Derfor: Planlegg forbruket. Med smart styring kan selv varmtvannet godgjøre
    seg på gunstige tidspunkt.

"Det som er mest lønnsomt,
er å redusere strømforbruket til oppvarming"

Cathrine Bothner Wessel

Ta grep

Skru ned temperaturen med én grad, er rådet fra Cathrine B. Wessel i Glitre Energi Strøm.

Hun bekrefter at oppvarming er den helt klart største posten når det gjelder å spare penger på strøm. I tillegg til å investere i varmepumpe, finnes det flere små grep du kan gjøre.

– Ved å skru ned romtemperaturen med kun én grad for eksempel, sparer du rundt fem prosent av strømmen som går til oppvarming. Dette kan utgjøre flere hundre kroner i året uten at det merkes på komforten.

– Det er også lurt å senke romtemperaturen om natten og når du ikke er hjemme, samt å dele boligen inn i ulike temperatursoner, sier hun.

Vil du vite mer om SmartBox?

Som medlem får du kostnadsfri bruk av appen i de første tre månedene.

glitre-energi