DNT Drammens sommerferietips

Vår lokale turistforening, DNT Drammen og Omegn har flotte hytter i fjellet som holder åpent i sommer, og flere organiserte turer du kan bli med på.

Tekst: DNT og Cecilie Bergli Foto: Marius Dalseg Sætre / Henrikke Ulvund / Gunhild Fretland / Helle Andersen

Har du startet planleggingen av årets sommerferie? DNT Drammen og Omegn (DNTD) har turer for barn, ungdom og voksne. Her har vi samlet noen av de fine aktivitetene som tilbys av DNTD denne sommeren.

1. BaseCamp for ungdom (26.-30. juni)

BaseCamp Finnemarka er arrangert av DNT ung Drammen og er en tur for ungdommer mellom 13 og 16 år. Campen har base i vakre Finnemarka ved Nerdammen i Drammen.

På BaseCamp er dagene fylt med lek og moro og det sosiale står i sentrum. Her vil man oppleve masse nye ting og har det gøy sammen med andre på samme alder. Det er ikke noe problem å melde seg på alene, det er plass til maks 30 deltakere og man vil bli godt kjent med alle i gruppa.

DNT ung Drammen inviterer til BaseCamp Finnemarka

Turen er klassifisert som "krevende" fordi ungdommene skal bo ute i tre netter, og være fysisk aktive.

Kanskje dette er midt i blinken for ungdommen i huset? 

2. Besteforeldretur til Mårbu (27.-30. juni)

Denne turen er spesialdesignet for besteforeldre og barnebarn. La foreldrene få litt fri og ta med barnebarna til fjells!

På Mårbu er det barnevennlig turterreng, deilige stier og snaufjell opp bakken rett bak hytta. Hytta ligger flott til ved vannet Mårvann og området  inviterer til mye lek og moro.

DNTD stiller med turledere som viser vei på tur og hjelper til med lek og aktiviteter. Her kan barna få nye venner og besteforeldrene finner sikkert tonen med hverandre de også. Det blir varme senger innendørs og herlig mat servert på hytta.

Turene og aktivitetene er tilpasset barn fra 5 - 10 år, men alle er velkommen til å delta.

Ta med barnebarna på tur i sommer

DNTs tur- og aktivitetsledere

Er folk med solid friluftserfaring, DNTs turlederkurs eller tilsvarende, og som trives med å være på tur med barn og voksne. Aktivitetslederne på turer rettet mot barn har kurs og erfaring i å tilrettelegge for barn på tur. Sammen skal de skape en positiv, trygg og hyggelig turopplevelse.

3. Femdagers fottur på Hardangervidda (24.-28. juli)

Denne turen går over den østlige delen av vidda hvor terrenget er åpent, småkupert, og relativt lettgått. Dagsmarsjene er ikke veldig krevende, og varierer mellom 10 og 17 kilometer i lengde.

Hvis du ikke har gått hytte til hytte før, er dette en fin introduksjon. Turen går over fem dager, hvor dag fire er oppdelt med en flott båttur over Halnefjorden.

Du vil bo på betjente hytter med hyggelig vertskap og full pensjon som inkluderer tre retters middag, frokost og niste/termos.

Turen er tilpasset voksne i alle aldre og gradert som middels krevende.

På turen overnatter dere blandt annet på Rauhelleren turisthytte

4. Indrefileten i Jotunheimen (3.-6. juli)

Dette er en tredagerstur for voksne i alle aldre som er glade i å gå i fjellet. Med maks 12 deltakere vil man bli godt kjent med de andre i gruppen og de to turlederne har som mål at dette skal bli en sosial og hyggelig tur.

Turen går i fantastisk natur og kan by på alt fra bading i elver til magisk utsikt. Overnatting er på hyttene Sognefjellshytta, Skogadalsbøen og Olavsbu.

Turen er definert som krevende, men dog er dagsetappene ikke mer enn 5-7 timer i nydelig fjellandskap, og er overkommelig for de fleste som er vant til å vandre i fjellet.

Ingen ting er bedre enn et forfriskende bad etter en lang dag på stien

5. Tredagers sommerleir på Killingen

For barn mellom 10 - 13 år arrangeres det to sommerleire på vakre Killingen i Sandebukta.

Bølgene slår mot stranda, sola glitrer i vannet, redningsvester henger til tørk langs husveggen, klare til dyst. På kjøkkenet putrer havregrøten i takt med vannet til eggene.

Bad, båtliv, fiske, livredning og naturutforskning står på dagsplanen.  Dyktige aktivitesledere fra Turistforeningen sørger for god stemning og mye latter.

Nye opplevelser og nye vennskap venter - perfekt for barna i huset? 

Camp Killingen et perfekt sommereventyr for barna

6. Legg ferien innom en av de sommeråpne fjellhyttene

DNT Drammen og Omegn har tre flotte betjente hytter på Hardangervidda som holder åpent fra 23. juni og gjennom hele sommeren.

MÅRBU ligger sørøst på Hardangervidda ​​​​​​​ved innsjøen Mår. Rundt selve hytta finner du et vennlig, småkupert terreng, og lenger unna høyreiste nuter og daler med topper opp i 1400 meters høyde. Sommerstid er det mulig å ta båt fra Synken over Mår helt fram til hytta, eller man kan gå inn. Hytta er et naturlig stoppested under en hytte-til-hyttetur på Hardangervidda, men området innbyr også til flotte dagsturer og egner seg godt for barnefamilier som ønsker å bo fast i flere dager. Hytta serverer treretters middag hver dag.

RAUHELLEREN ligger midt på Hardangervidda ved Langesjøen. Hytta er sentralt plassert i hytte- og rutenettet på Hardangervidda, men området rundt byr også på gode muligheter for dagsturer som egner seg for barnefamilier, fiske, padling, samt flere lett tilgjengelige og spennende topper.

Hytta serverer lokal mat basert på lokale råvarer og lokale mattradisjoner og det er tilrettelagt for hyggelige aktiviteter rundt hytta.

Hester, smågriser og høner går fritt på tunet og er trivelige venner for store og små, og du kan ta del i mjølking og dyrestell. Du kan også leie kajakk, kano og fiskeutstyr.

SOLHEIMSTULEN ligger fint til ved foten av Hardangervidda, i Jønndalen i Uvdal i Numedal og er et ypperlig utgangspunkt for fotturer og sykkelturer.

I dalen beiter sau og kyr, og hytta er omgitt av en stor, inngjerdet grassvoll godt egnet for telting. Det er helårs bilvei helt frem. Terrenget rundt hytta er grønt og duvende, og her finner du barnevennlige topper og flotte fjellvann med kritthvite strender. På hytta er det ellers åpen kafè hver dag, når hytta er betjent. Her kan du få servert middag eller bakervarer med tilhørende drikke.

Mårbu, en av de flotte betjente hyttene på Hardangervidda