Ti år med Kulturnatt

Hvert år arrangeres Kulturnatt, med massevis av gratis konserter, forestillinger, utstillinger, workshops og andre ting på én kveld. I år arrangeres det 23. mai og da feirer de ti-årsjubileum.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Chad Madrian/Kulturnatt

Under Kulturnatt opptrer både amatører og profesjonelle, og i alt er det 60-70 arrangementer rundt i hele sentrum som man kan dra på - helt gratis.  

– Det pleier å være godt besøkt hvert år. Mange setter nok pris på at det ikke er så mye man trenger å planlegge, men man kan ta med seg et program og gå fra sted til sted etter innfallsmetoden, sier Christin Hoff, styreleder i Kulturnatt.   

Mange i byen er med 

De store kulturinstitusjonene i byen er med: Drammens Museum, Drammens Teater, Union Scene, Drammen kulturhus og Drammen kino.  

 – Det er ikke hver dag man kan gå på disse stedene og oppleve noe helt gratis, men det kan man altså denne dagen, sier Christin.  

I tillegg er det mange andre steder i byen du kan gå innom - for eksempel Bragernes kirke, Strømsø bykirke, Kometen, biblioteket, Galleri Athene, Buskerud Kunstsenter, utescene i Tollbugata, Ælvebadstua - for å nevne noen.   

– Denne kvelden er det mange muligheter til å oppdage ulike typer kultur som man kanskje ikke ville oppsøkt ellers. Det er både amatører og profesjonelle utøvere og alt fra korps til yoga og opera, sier hun.    

Det blir egne arrangementer for barn kl. 16-19, og også program som er tilpasset ungdom. Det blir på G60.  

Det er eget program for barn kl. 16-19

Her er noe av det du kan få med deg under Kulturnatt:  

  • Åpne atelier på SAF (Strømsø atelierfelleskap)
  • Pøbelstreker med Projektor pøblene (projisering på bygning, så det blir når det er mørkt)
  • Mange aktiviteter for barn fra 16.00-19.00 i området ved Union 
  • PopU-konserter med koret Fønix 
  • Afrikansk marked ved Drammens bibliotek 
  • Filmen «Onkel Jens» på Drammen kino 
  • Kunstnerprat med Ragnar Steen på Galleri Athene 
  • Badsturitale i Ælvebadstua 
  • Konserter og aktiviteter hele kvelden på Drammen Scener, Drammens museum, Kulturhuset, Bragernes og Strømsø kirke og i Tollbugata 

Både Strømsø og Bragernes 

Kulturnatt startet i det små, da noen av aktørene som holder til på Union Brygge gikk sammen for å lage arrangementet.  

– Det var noen som hadde vært i andre byer og sett det, og tenkt at vi burde gjøre det samme her. Siden har det vokst seg større og større. Tidligere var det veldig tyngde på Strømsø, men nå har vi fått til en bedre balanse mellom Strømsø og Bragernes, sier Christin.  

I forbindelse med jubileet jobber de med flere ideer for å sette preg på Kultutnatt. 

– Det kan for eksempel være å ha noe på torgscenen eller andre steder i byen hvor mange folk ferdes. Det handler om å utsette folk for kultur som de kanskje ikke oppsøker selv og gjør at enda flere kan oppdage Kulturnatt, sier hun.  

Tidligere har de også hatt «geriljakor» i undergangen mellom Strømsø og Union, der et kor sang for forbipasserende. Det ble en stor suksess, og derfor ønsker de å gjøre noe lignende igjen.  

Stolt sponsor 

For at Kulturnatt skal kunne arrangeres, er de avhengig av midler fra næringslivet og kommunen. Det er ingen som får penger for å opptre denne dagen, men alle midler de får inn går til markedsføring, innleie av enkel teknikk og lys, og andre ting som gagner hele Kulturnatt.  

– I år har vi i NBBO gått inn som sponsor av Kulturnatt. Vi ønsker å bidra til å gi noe tilbake til lokalsamfunnet, og Kulturnatt er en viktig aktør for å få kultur ut til folket. Det er ekstra gøy at vi også kan tilby et arrangement her i våre lokaler i år, sier Ingrid Holst Nissen, avdelingsleder medlem hos NBBO.  

Hele programmet finner du på kulturnattdrammen.no.