Vintersykling

Vinteren er i gang, men hvordan blir sesongen? I fjor var skiløypene knallharde og trikkeskinnene en saga blått, store deler av vinteren. Markastiene var en blanding av snø, holke og barmark – Det var perfekte forhold for vintersykling!

Tekst: Cecilie Bergli - Markedskonsulent i NBBO og ivrig stisyklist.

Med gode piggdekk er det ikke skummelt med is
Med gode piggdekk er det ikke skummelt med is

Noen ganger lar kong vinter vente på seg, særlig her hos oss på Østlandet. Marka dekkes av hard snø og blank is. Under slike forhold vil en terrengsykkel med gode piggdekk være på sitt aller beste. Så lenge man får grep kan man sykle omtrent hvor som helst, også om vinteren.

Ingen skiløyper i sikte

Selv er jeg en ivrig stisyklist som trives best på tørre, smale skogsstier. Røtter og stein gir utfordringer, og barnålsdekket gir den gode følelsen av flyt. For meg har sykling vært en aktivitet som hører sommerhalvåret til, for når vinteren kommer, da vil jeg gå på ski.

Vinteren 2021-2022 ville det annerledes. Med unntak av skiløypene på Konnerud skistadion og løypene på skogsbilveiene eksempelvis i Vestskauen og fra Kanada i Sylling var skiføret i Drammensområdet et saga blott.

Med gode piggsko kom jeg meg ut i skogen selv på isete føre, men jeg må ærlig innrømme at jeg synes det var litt kjedelig å bare gå på beina. Samtidig så jeg at flere av sykkelvennene mine gikk til innkjøp av piggdekk og var ute og syklet i det fine været, jeg kjente at jeg ble misunnelig.

Overbevist etter første tur

Så fikk jeg låne en sykkel med piggdekk av en venninne og ble med et par venner på min aller første vintersykkeltur. På den harde snøen og de isete stiene satt piggdekkene klistret til underlaget. Der hvor røtter og stein om sommeren byr på slit og knot var underlaget jevnere og jeg opplever en fantastisk flyt i syklinga.

Min første tur startet fra Landfalltjern. Vi syklet på smale hardpakka stier over Klemmehøgda og Langemyr, videre opp til Skinka og inn til Tverken. Her i fra var årets forsøk på skiløype blitt til en knallhard bred sti, ypperlig egnet for syklene våre.

Vi tråkket oss opp til Skimten og på vei ned igjen var jeg overbevist, - dette vil jeg gjøre mer av! Jeg gikk til innkjøp av egne piggdekk dagen etterpå og har ikke angret et sekund.

Med dårlig skiføre i marka, får et par piggdekk til terrengsykkelen frem smilet

Løyper for syklister og labbere.

Er det lite snø på bakken blir de mest populære stiene i den bynære marka raskt tråkket opp av gående og ivrige vintersyklister, men når de store fillene laver ned og snødybden kommer over en halvmeter blir fremkommeligheten vesentlig begrenset for begge grupper.

Dette har entusiastene funnet løsningen på. I en god del år har noen sterke ildsjeler sørget for egne løyper laget spesielt med tanke på syklister og gående, såkalte «Labbe og sykkelløyper». Med truger på beina og ofte store tunge bildekk bak seg, tråkker de opp en bred sti som gir perfekte forhold.

Når snøen laver ned må løypene tråkkes opp

Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. 
Strava, Inc, http://www.strava.com
Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. Strava, Inc, http://www.strava.com

Vinterløype fra Landfalltjern

I fjor dukka det opp et nytt tilskudd til labbe- og sykkelløype da Pål Johansen (38) tok initiativ til å trekke opp en løype fra Landfallhytta, hele veien inn til, og rundt Goliaten.

Hobby ble levebrød

Pål er en skikkelig stisykkelentusiast. i 2020 tok han skrittet og gjorde sin hobby til levebrød da han startet opp sykkelverkstedet Link sykkel.

Her tilbyr han service og reparasjoner og selger essensielle sykkeldeler, blant annet piggdekk. Pål merket godt at flere fikk øynene opp for vintersykling sist sesong, da piggdekkene ble revet bort så fort han fikk de på lager, og flere kom innom for å få sykkelen vinterklar.

Selv sykler han gjerne året rundt og bestemte at i år ville han ta ansvar for å sørge for en skikkelig vinterrunde for syklistene i nærområdet. Med tilholdssted på Øren går den raskeste veien inn i marka opp Blåsteinsbakken til Landfalltjern. Slik falt valget naturlig på runden rundt Goliaten.

Til sammen ble den nye løypa hele 12 km. Med god hjelp fra entusiaster i sykkelmiljøet ble løypa holdt i gang- og sykkelbar stand gjennom hele vinteren.

Initiativet ble veldig godt mottatt av både syklister og gående, og Pål fikk en rekke positive tilbakemeldinger.

Apper som hjelper deg finne frem

Det har kommet et utallig apper og tjenester med kart og ruteplanleggere som kan hjelpe deg med å finne veien i nye løyper, og lage egne ruter. Appen Strava er foretrukket av mange og kommer både i en gratisversjon og en betalt med utvidet funksjonalitet. Her kan du eksempelvis laste ned ruter fra andre og bruke deres tur som guide.

Videreføring og utvidelse av tilbudet.

Pål har jobbet mye denne høsten med planene for videreføring av tilbudet. Labbe- og sykkelløypa er søkt om å driftes i samarbeid med Drammen kommune. Per nå er det gitt godkjenning til et to års pilotprosjekt med løpende dialog og evaluering underveis. Det er uttrykt positivitet fra kommunens representanter til å etablere dedikerte "flerbruksløyper" slik som labbe- og sykkelløyper.

Denne sesongen er løypa utvidet med en runde som går fra Landfallhytta ned 5-minuttern over Sauesetra opp til Myrdammen og over til Myrsetra.

Pål Johansen logget over 75 turer i løpet av fjorårets sesong

Pål Johansen logget over 75 turer i løpet av fjorårets sesong

Oppretter løypelag

Pål og et par andre ivrige markabrukere har opprettet et løypelag som skal stå for koordinering og vedlikehold av løypa. Vil du være med å bidra kan du følge med i gruppen Drammen Terrengsykkel Gruppeforum på Facebook, her legges det ut informasjon når det er behov for dugnadshjelp

Løypelaget har også kjøpt inn en Snowdog som kan benyttes når det kommer større snøfall.

Runden rundt Goliaten ble meget populær sist vinter

Vintersykling i terrenget er en morsom og sunn aktivitet for friluftselskere og mosjonister så vel som friskuser.

En aktivitet for alle.

Det er ikke bare de tøffeste av de tøffe terrengsyklistene som har oppdaget gledene ved vintersykling. Veien var kanskje kort for foreldrene til Pål, da sønnen ordnet med splitter nye piggdekk til Pappa Egil (66) og Mamma Ginas (64) el-terrengsykler. Sist vinter ble mange helger brukt til å tråkke seg innover i marka bak huset på Øren.

Skimten er et yndet mål for turen, og en pause på Tverken med vaffel og kaffe topper søndagsutflukten. De er helt enige i at sykling i de etablerte labbeløypene er egnet for alle som har glede av terrengsykkelen sin, og som klarer å sykle i litt kupert terreng, samt har montert piggdekk på sykkelen.

Vær varsom og ta hensyn:

Labbe- og sykkelløypene forsøker i aller største grad og holde seg unna etablerte skiløyper, men noen steder i marka krysser disse hverandre. Om skiløypene er knallharde kan man også sykle her, så lenge man ikke ødelegger de oppkjørte sporene. Det er viktig å oppfordre alle om å ikke sykle i skitraseen når det ikke er isete og hardt nok til at det ikke settes spor i skiløypa.

Kommer man til områder hvor en ser at det settes spor fra sykkelen bør man umiddelbart snu og trekke seg tilbake samme vei man kom. Det oppfordres også til å benytte de tilrettelagte labbe- og sykkelløypene, i stedet for skiløypene om man ferdes uten ski på beina.

Slik kommer du i gang

 • Har du en terrengsykkel er veien kort, du trenger et par gode piggdekk og varme sykkelsko.
 • Få hjelp fra ditt lokale sykkelverksted til å velge dekk tilpasset ditt behov.
 • En dreven stisyklist trenger dekk som gir mer grep enn mosjonisten.
 • Ha med deg mobiltelefon og eventuelt et kart. Orienter deg på forhånd om hvor løypa går.
 • Spør om guiding fra lokale sykkelklubber eller grupper på Facebook. Her er sjansen stor for at du finner en syklist eller to som er klare for å vise frem sine favorittstier.

Noen aktuelle, lokale grupper:

Utvid sesongen med et par gode piggdekk og nyt vinteren fra sykkelsetet

En sikker vinner i Strømsøåsen.

På Konnerud har Jan Dekko (66) vært primus motor bak det som går under navnet Dekko-løypa i de siste 7 årene.

Tilbake i 2013 opprettet Jan og noen sykkelglade kompiser en gruppe på Facebook med navnet «La hjula rulle».  Målet for gruppa var felles turer og treninger på sykkel. Med Jan i spissen var den harde kjernen fra denne gruppa de som startet med trugeturer og etablering av vintersykkelløypa.

I dag er det blitt en stor gjeng som er klare med trugene så fort snøen faller. Jan forteller at det er mange som synes det er veldig hyggelig med disse turene i mørket med hodelykt og nysnø på trærne, og på det meste har de vært så mange som 14 stykker på løypetråkketur.

Jan Dekko har vært primus motor bak sykkel- og labbeløypa
i Strømsøåsen på Konnerud

Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. 
Strava, Inc, http://www.strava.com
Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. Strava, Inc, http://www.strava.com

Hendig medhjelper.

Selv om det er truger og manuelt arbeid som må til ved de første snøfallene har gjengen også skaffet seg en hendig liten medhjelper. 25 av de mest aktive gutta gikk sammen og spleiset på en Snowdog. Dette er en liten maskin som gjør arbeidet med å holde løypa vedlike veldig mye lettere, slik at gjengen får brukt mest mulig tid på å sykle.

Jan, som nå er pensjonist, er ofte ute på formiddagen og prepper løypa.

15 kilometer med løype.

Løpya snirkler seg rundt i Strømsøåsen på skogsstiene som normalt er meget populære når det ikke ligger tykt med snø på bakken, kun et par ganger er man innom og krysser de etablerte skispora.

Før årets sesong blir runden merket opp på nytt med røde merker på trærne og piler som guider deg i riktig retning.

Løypa starter ved Hadelandsdammen på Konnerud, du kommer dit ved å kjøre Djupdalsveien og ta av mot Skjerpholtveien hvor det er en p-plass.

Nysgjerrig, men skulle gjerne hatt en guide? Ta kontakt med Jan, han er veldig positiv til å ta med syklister eller gående på tur. Han har åtte til ni par med truger i garasjen som kan lånes bort og sykkelen står alltid klar!

Jan gleder seg til en ny sesong og håper å se mange glade syklister og turgåere i løypa denne vinteren også.

Vinteren er i gang, men hva vil de neste månedene bringe - mer snø eller is? Uansett ønsker vi alle gående, skigående og vintersyklister en fin sesong. Husk å ta hensyn til hverandre og sørg for trygge møter i løypa og på stien.

Klestips:

 • Ull er en sikker vinner innerst.
 • Tenk lagvis slik at du kan regulere temperaturen.
 • Velg en vindtett jakke, gjerne med mulighet for lufting.
 • Skibukse med vindstopper foran.
 • Varme sko.

Putt i sekken:

 • Et tørt lag til overkroppen.
 • Ekstra par med hansker.
 • En isolerende vest.
 • Vann og ekstra energi
 • Basic førstehjelp.
 • Ekstra slange, sykkelpumpe, mutiverktøy.