Familien Bakken fra Konnerud er en aktiv gjeng med to voksne og tre barn. To av barna trener orientering aktivt, og når de skal på tur i skogen kombinerer de det gjerne med å finne turorienteringsposter.
Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Privat og Kine Myrvold Olsen
Både for Vilma (11) og Clara (6) er orientering en stor del av hverdagen og helgene. De er aktive i orienteringsgruppa til Konnerud IL (KIL), og da går det med en del tid til både treninger og konkurranser.
– Det er gøy å finne poster, også har jeg fått flere nye venner gjennom orienteringen som jeg pleier å løpe med, sier Vilma.
– Det er veldig kjekt for oss voksne som er med barna på trening, for de pleier å legge opp en voksenrunde som vi kan løpe mens barna trener, sier pappa Carl Simen.
For Clara er det første året hun er med på orientering, og de yngste barna får litt ekstra motivasjon ved å lete etter Pokémons og andre figurer på postene. Det synes hun er gøy.
Fin helgesyssel
For mellomste i søskenflokken, Ellinor (10), krasjer orienteringen med fotballtreninger. Men hun og mamma Maren er selvsagt med når familien går på turer i skogen og leter etter turO-poster.
– De siste fire årene har vi gått på turorientering når det passer i helgene. Det er en veldig fin helgesyssel, sier Carl Simen.
Dette er turorientering
Turorientering, ofte forkortet som TurO, kombinerer gode naturopplevelser med fysisk aktivitet og hjernetrim. Du kjøper en pakke som inneholder flere kart med ulik vanskelighetsgrad. Hvert mål underveis er en post, og for barna er det som å finne en skatt. TurOrientering har fire nivåer: grønt (lettest), blått, rødt og sort (vanskeligst). Det er en flott måte å lære seg å bruke kart og kompass, og det er et tilbud som tilgjengelig hele døgnet, hele sesongen. (mai-oktober)
KIL har satt opp 80 poster, fordelt på seks løyper, på og rundt Konnerud. Løypene er lagt opp forskjellige, slik at alle som vil skal ha mulighet til å komme seg ut.
– Turorientering er en sosial og familievennlig aktivitet, samtidig som det gir en ekstra motivasjon å ha noe å gå etter, sier han.
De voksne lar barna vise vei i skogen, og da løper de yngste ofte i forveien for å finne postene. Favorittområdene deres er rundt Haddelandsdammen og fra Damåsen mot Sirikjerke.
– Hele konnerudmarka er kjempefin å gå i, og den er godt tilrettelagt, sier Carl Simen.
Blir godt kjent i marka
IF Sturla har satt ut turO-poster hver sesong siden 1968, og var den andre klubben i landet som startet med dette etter Asker. Siden den gang er det mange som har blitt godt kjent i marka på leting etter poster i Bragernesåsen og Hamborgstrømskogen.
– Det er omtrent 100 poster fordelt på seks kart. Løypene går i hele Nordmarka, så du kan gå fra Spiralen og inn mot Lier i Finnemarka. Vi samarbeider også med Eiker orienteringslag slik at man kan hente poster fra kartene våre på Nerdammen og Solbergvann. Vi låner litt kartområder av hverandre. Vi har også kartområdet Nordbykollen, og der ble kartet oppgradert i 2023, sier Merete Undeland, leder for turorienteringen i IF Sturla.
Hun synes en av de store fordelene med turorientering er at man kommer inn på stier som man vanligvis ikke går på.
– Samtidig er turorientering en enkel og flott aktivitet som passer for absolutt alle, sier hun.
Etter covid-19 har det blitt veldig populært å samle poeng via turorienteringen og registrere dem på turorientering.no. Nytt av året er at man kan få mer enn ett poeng for enkelte poster.
Gir folk flotte naturopplevelser
Selv har hun holdt på med turorientering i 6-7 år og har vært leder for gruppa i IF Sturla mesteparten av tiden. De er fem personer i gruppa, og disse bestemmer rutene, henger ut poster og tar dem inn når sesongen er ferdig.
– En av de store grunnene til at jeg liker å gjøre dette frivillig, er å gi folk flotte naturopplevelser og bidra til at flere kommer seg ut i skogen, sier hun.
Hun har et godt tips til de som skal ut på turorientering i løypene deres i sommer: På kartene er det markert ulike badevann man kan ta seg en dukkert i mens man er på tur.
Vilma i farta på orienteringsløp.
Vilma har noen gode tips til de som vil prøve orientering:
- Det lønner seg å lære seg de enkle tegnene på kartet.
- Det er lurt å vite hvordan man bruker kompasset.
- Ta med drikke hvis det er varmt ute.
- Ha det gøy!
Økt interesse
Både i KIL og i IF Sturla har interessen for orientering økt veldig de siste årene, og de opplever at det er mange unge som ønsker å prøve seg på denne idretten.
– Det er gjort en kjempejobb med rekruttering til orientering i KIL de siste årene. Det er over 50 barn som er med i gruppen som er til og med 13 år. Trenerne og alle i miljøet er flinke til å inkludere alle, sier Carl Simen, og legger til:
– Og all honnør til de som henger ut og henter inn igjen postene. Det er også noe som gjøres på frivillig basis.
Merete sier at dette er en super aktivitet som man kan holde på med fra man er barn og til man er godt oppe i pensjonsårene. De opplever også stadig at foreldre blir bitt av basillen når barna er på orienteringstreninger, og at de fortsetter i gruppa selv om barna slutter.
– Det finnes orienteringsløp for både barn, familier, voksne og eldre. Dette er rett og slett en amatørsport man kan holde på med lenge, sier Merete.
Lyst til å prøve turOrientering?
Våre medlemmer får rabatt på turOrienteringskartene til Konnerud IL. NBBO-pris kr 300,- (ordinært 350,-)
Tilbudet er tilgjengelig via vårt nyhetsbrev.