– Godt brannvarslingssystem blir viktigere og viktigere

Brannvarsling, strategisk plassering av slukkeutstyr og gode nok rømningsveier har alltid vært viktig, men nå som flere og flere eldre kommer til å bo hjemme lenger, blir det viktigere enn noen gang.

Tekst: Kine Myrvold Olsen

Kristin Heyerdahl, fagsjef i Trygg Hjemme hos Drammensregionens Brannvesen.
Kristin Heyerdahl, fagsjef i Trygg Hjemme hos Drammensregionens Brannvesen. Foto: Kine Myrvold Olsen

Brannsikkerhet og forebyggende brannvern er viktig enten du bor i enebolig eller leilighet, og uansett hvilken alder du er i.

Likevel er eldre som bor hjemme i dag den største risikogruppen for brannvesenet. Når en brann oppstår, er årsaken omtrent halvparten av gangene et elektrisk apparat. Det kan være feil på apparatet, brukerfeil eller feil på det elektriske anlegget. En stor risiko blant de eldre, spesielt når man kanskje har mistet noen av de kognitive evnene sine, er nettopp feil bruk av apparatene.

– En annen stor utfordring rundt dette er at man kanskje ikke husker hva en brannalarm er eller hvorfor det piper fra alarmen, sier Kristin Heyerdahl, fagleder i Trygg Hjemme i Drammensregionens Brannvesen (DRBV).

Hun er utdannet fysioterapeut, og har bakgrunn med å jobbe med mange av risikogruppene til brannvesenet. Da hun for åtte år siden ble ansatt i DRBV, var det for å bidra med sin kunnskap om disse gruppene. Alt om brann har hun måttet lære seg i etterkant.

Naturlig nok vil en del eldre bo i leilighet, og det gjør det ekstra viktig for borettslag og sameier å være nøye med forebyggende brannvern. Kristin og resten av teamet i Trygg Hjemme holder kurs for styrene i boligselskaper. De neste kursene er: 

29. januar 2025: Påmelding her 

6. februar 2025: Påmelding her

12. februar 2025: Påmelding her

Tilstandsvurdering

Dersom bygningene er godt vedlikeholdt, og gode rutiner er på plass, er man trygg inne hos seg selv en god stund dersom det begynner å brenne i en annen leilighet i bygget. For bygg som er bygget etter Tek10-standard finnes all dokumentasjon om branndører, varsling, slukningsutstyr og rømningsveier i FDV-erklæringen. For eldre bygg er det som oftest ikke slik dokumentasjon. 

– Vi anbefaler styrene i boligselskaper som har eldre bebyggelse å gjøre en tilstandsvurdering. Det gjør at man blir bedre kjent med bygget man bor i og kan sørge for bedre brannsikkerhet. Det er en trygghet for alle som bor der, sier Kristin.

Er det for eksempel felles varslingssystem der du bor? Det er et av kravene som kom i 2010, men det har ikke tilbakevirkende kraft. Det samme gjelder komfyrvakt. Den gjør at alle som bor i nye bygg, eller har pusset opp kjøkkenet de siste årene, har en ekstra sikkerhet ved at komfyren slår seg av om temperaturen blir for høy.

– Når man har denne dokumentasjonen på plass, er det også lett å overføre informasjonen til de neste styrene, sier hun.

Omtrent halvparten av alle branner starter i et elektrisk apparat.

Brannforskriften:

Det er viktig å kjenne til innholdet i brannforskriften når man sitter i styret i et boligselskap.

Den kan du lese her.

 

Vær en god nabo

Hvis det begynner å brenne i et bygg med flere leiligheter, er det viktig å huske at det er «hver mann for seg». Styret eller andre har ikke ansvar for å få ut de som er dårlige til bens eller av andre grunner ikke kommer ut.

– Likevel er det greit å si at det er lov til å være en god nabo og kjenne til hvem som bor i samme bygg som deg, sier Kristin.

Brannvarsler og slukkeutstyr

Det er også måter pårørende til eldre, eller mennesker i andre risikogrupper, som bor i leilighet kan bidra.

  • Se etter hvor brannvarsler er plassert. Jo nærmere de er steder hvor røyk/brann kan oppstå, jo fortere går alarmen. Vurder også hvor mange varslere du trenger – det er ikke alltid tilstrekkelig med en i hver etasje slik minstekravet i forskriften sier.
  • Se etter hvor slukkeutsyr er plassert. Dersom man ikke vet, eller husker, hvordan man bruker et brannslukkingsapparat kan man sørge for at det står lett tilgjengelig ved inngangsdøren, slik at de som kommer inn i leiligheten lett finner det.

Kristin har en veldig tydelig oppfordring til alle som skal bruke elektriske apparater: 

– Vær våken og til stede. Og husk at de fleste har en levetid på +/- ti år og at det lettere kan oppstå feil på apparatene etter dette.

Kontakt oss

Sitter du i styret i et borettslag eller sameie, og lurer på noe om forebyggende brannvern eller annet som har med styrearbeid å gjøre? Ta gjerne kontakt med våre rådgivere!