Fremtidsfullmakt – slik kan du ta kontrollen på din egen fremtid

I en fremtidsfullmakt bestemmer du selv hvem du ønsker at skal ivareta dine personlige og økonomiske interesser i en situasjon hvor du selv ikke lenger er i stand til dette.

Lene Margrete Lysaker - Fulford & TYR Advokatfirma AS

Bilde av Lene Margrete Lysaker
Senioradvokat Lene Margrete Lysaker har lang erfaring med saker innenfor arv, skifte og økonomisk familierett.

Dersom du i fremtiden havner i en situasjon hvor du ikke lenger er i stand til å ivareta dine egne interesser, uten at du har opprettet en fremtidsfullmakt, vil du få oppnevnt en verge via statsforvalteren som skal ivareta dine interesser.

En verge kan gjerne være en av dine nærmeste pårørende, men vergen vil være underlagt vergemålslovens regler. En oppnevnt verge må blant annet søke statsforvalteren om samtykke til å foreta større disposisjoner som å selge fast eiendom og dele ut gaver/forskudd på arv. Dette kan være byråkratiske og tidkrevende prosesser.

Hva er en fremtidsfullmakt?

En fremtidsfullmakt er en privatrettslig alternativ til et vergemål. I en fremtidsfullmakt bestemmer du selv hvem du ønsker at skal ivareta dine personlige og økonomiske interesser i en situasjon hvor du selv ikke lenger er i stand til dette. Dette åpner opp for langt mer fleksible løsninger enn dersom man har oppnevnt en verge.

Hvem kan være fullmektig?

Du bestemmer selv hvem du ønsker at skal ivareta dine interesser gjennom fremtidsfullmakten, for eksempel ektefelle, samboer, barn eller andre nære pårørende. Det anbefales at man setter inn en «reserve» fullmektig, for det tilfelle at den som opprinnelig er satt inn som fullmektig har falt fra eller av andre årsaker er forhindret fra å håndtere oppgaven.

Som opplyst er fremtidsfullmakten er privatrettslig alternativ til et vergemål. Det innebærer at det ikke er noen som fører kontroll med de disposisjoner man foretar seg som fullmektig, med mindre det er konkrete bestemmelser om dette i fullmakten. Det er derfor viktig at den/de som oppnevnes som fullmektig er personer man har full tillitt til.

Hva kan reguleres i en fremtidsfullmakt?

Du kan gi fullmakt til å håndtere alle dine personlige og økonomiske gjøremål, med enkelte lovbestemte unntak.

Du kan bestemme hva som skal skje med alle dine aktiva, som blant annet fast eiendom, bankinnskudd, fond/aksjer, innbo og løsøre. Du kan blant annet bestemme at fullmektigen skal kunne selge bolig, og eventuelt fritidseiendom, dersom du ikke selv lenger er i stand til å benytte disse.

Mange ønsker å gi fullmektigen anledning til å dele ut større gaver/forskudd på arv i en situasjon hvor man ikke selv er i stand til å nyttiggjøre seg av egne verdier. Ønsker man dette, må det konkretiseres i fullmakten både hvem man kan dele ut gaver/arveforskudd til og hva som kan deles ut. Har man opprettet testament så bør/må bestemmelser om gaveutdelinger i en fremtidsfullmakt harmonere med testamentet.

Du kan også sette inn bestemmelser om fremtidig bosted, pleie, og andre forhold som er viktig for deg.

Du bestemmer selv hvem du ønsker at skal ivareta dine interesser gjennom fremtidsfullmakten

Formkrav for opprettelse

Formkravene for opprettelse av fremtidsfullmakter er like strenge som formkravene for opprettelse av testament.

Fremtidsfullmakten må gjøres skriftlig, det skal være to vitner som er til stede sammen og vet at dokumentet skal være en fremtidsfullmakt. Både fullmaktsgiver og vitnene skal være tilstede ved signering, eventuelt må fullmaktsgiver vedkjenne seg sin signatur foran vitnene. Vitnene må være over 18 år, og kan ikke være fullmektigen, fullmektigens ektefelle/samboer, foreldre, barn eller barnebarn.

Fullmaktsgiver må være myndig og forstå fullmaktens betydning ved utferdigelsen.

Fulford & TYR - Primary logo@2x

Kampanje til NBBO-medlemmer

Fastpris fremtidsfullmakt kr 5000,- 

Gjelder ved inngåelse av avtale fra 29. april - 30. mai.

Fast medlemsfordel er 20 % rabatt på advokattjenester for privatpersoner.