Henrik Rogstad (9) og Mathilde Vik (8) er enige om at det er kjempegøy å gå på ski. I tillegg synes de det beste med treningen er det å være med venner og å få nye venner.
Trenertrioen for de minste består av Bente Iversen Bergh, Ellen Iversen og Halvard Vik.
Skigruppa i Mjøndalen Idrettsforening (MIF) har opplevd en strøm av nye medlemmer blant de yngste etter at koronapandemien satte en kraftig stopper for innendørsaktiviteter i fjor høst og i vinter. – Det dukker opp nye ansikter på hver trening, sier trener Bente Iversen Bergh.
MIF har alltid hatt en stor langrennsgruppe med skiløpere i alle aldre, men denne vinteren har det dukket opp enda flere små som vil lære seg å gå på ski.
– Det gir jo litt ekstra utfordringer nå i disse tider med ulike smitteverntiltak, men heldigvis er vi tre trenere, så vi løser dette ved å dele opp i grupper slik at vi kan holde avstand og dermed ønske alle velkommen til treningene våre, sier Bente.
Morsomt å kjøre nedover
Hver mandag og torsdag klokken 18.00 møtes rekruttgruppa til langrennstrening på stadionanlegget ved MIF-hytta. Vi møter gjengen en kald mandag i slutten av januar, men 12 minusgrader og litt vind stopper ikke den skiglade gjengen på rundt 30 barn i alderen 6 – 11 år fra å dra på trening.
– Ja, det er kaldt, men vi trener jo, så vi blir varme, sier Mathilde Vik (8).
Klubbkamerat Henrik Rogstad (9) har også gode tips til hvordan skiløpere bør kle seg på de virkelig kalde dagene.
– Du bør ha på deg ull og bruke boblejakke hvis det er skikkelig kaldt. I tillegg er det lurt å ha noe varmt å ta på seg etterpå slik at du ikke blir syk, sier han.
De to er til tross for sin unge alder drevne skiløpere, og de synes det er veldig morsomt på skitrening med klubben.
– Det aller morsomste med langrenn er å kjøre nedover. Og det som er det beste med treningen her er det at vi er sammen med venner og får nye venner, forteller de.
På spørsmål om de har et forbilde, svarer Henrik kjapt:
– Klæbo!
– Hvorfor det?
– Han er en god og bra person.
Solid trenerteam
Det er samlet mye kompetanse og erfaring i trenerteamet som har ansvaret for de minste. En av trenerne er Ellen Iversen. Hun er en kjent og kjær langrennstrener i MIF.
– Jeg tror jeg nå har vært trener sammenhengende her i 50 år, og det er fortsatt det morsomste jeg vet, sier den spreke mormoren som har barnebarn med i treningsgruppa.
Hun er moren til den tidligere landslagsløperen Trond Iversen, og datteren Bente Iversen Bergh er også trener sammen med moren. Halvard Vik er også med i trenertrioen.
De tre trener i tillegg eldre barn og unge, så det blir mange timer på stadion i løpet av en uke.
– Det tar tid, men det er jo veldig moro. Vi er en fin gjeng og det er gøy å se at vi også får flere med, sier Bente.
– Hva kreves av utstyr for å bli med?
– Til å begynne med holder det fint med ett par ski og staver. Er det skøytetrening på programmet, er det bare å droppe festesmøring under skiene for de som ikke har egne skøyteski. Det går helt fint, sier Bente – og Halvard legger til:
– De foreldrene som er usikre på smøring og utstyr har mange de kan spørre om hjelp. Det er mye kompetanse blant både trenere og foreldre, så her deler vi tips og råd med hverandre.
Utdannede trenere
For et år siden tok trenergjengen Grasrottrener-utdanningen, som er et samarbeid mellom Norges Skiforbund og Norsk Tipping. Det var selveste Marit Bjørgen som var kursleder, og nå nyter barna i skigruppa godt av triksene de plukket opp fra skidronningen. De lærte blant annet å legge opp ferdighetsløyper for de minste.
– Ved å lage en ferdighetsløype med ulike utfordringer lærer barna grunnleggende skiteknikk og skikontroll. Gjennom ulike øvelser må de jobbe med balanse, tyngdeoverføring, det å gli på skiene, de lærer å stoppe, reise seg etter fall og de må øve på å skape fart, sier Ellen og legger til:
– Barna er så flinke! Vi forklarer løypa én gang, og så suser de av gårde.
Når snøen forsvinner, og det er tid for rulleski og annen alternativ trening, trener gjengen på parkeringsplassen utenfor Validus på Orkidehøgda i Mjøndalen.
– Vi har 18 rulleskipar som kan lånes ut på barmarkstreningene. Da kjører vi blant annet ferdighetsløype lik den vi har på snø.
Flere bilder fra treningen
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 1 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?
Gi bort en smakfull gave
Spiselige julegaver er alltid ekstra hyggelig både å få og gi bort. Arranger gjerne et juleverksted med nære venner eller familie for en koselig førjulskveld og produser noe sammen.
Vintersykling
Hvordan årets vinter kommer til å bli, er foreløpig for tidlig å si noe om. I fjor var skiløypene knallharde og trikkeskinnene en saga blått, store deler av vinteren. Markastiene var en blanding av snø, holke og barmark
– Det var perfekte forhold for vintersykling!
10 bærekraftige julegaver
Vi nærmer oss årets mest intense gaveperiode – julen. Unngå å kjøpe meningsløse, dyre julegaver som noen ganger bare blir satt innerst i kottet… Tenk heller kreativt og gi hverandre miljøvennlige og bærekraftige julegaver til jul.
Her gir vi deg 10 julegavetips !
Podcasteren, underholderen og komikeren
Nysgjerrig, fantasifull og nyskapende. Tre ord som kan beskrive den multidisiplinære Kristopher Schau.
Førjulskos for store og små
Spenning, ventetid og kos. Førjulstiden er magisk, og hva er vel bedre for å komme i julestemning enn å dra på et julemarked eller to?
Vær våken og tilstede
Høsten og vinterhalvåret kan bety større brannfare i hjemmene våre. Det skyldes levende lys, fyring og heftigere bruk av elektriske apparater. -Vær våken og til stede, oppfordrer informasjonskonsulent Kristin Grydeland i Drammensregionens Brannvesen.
På skattejakt i bruktbutikker
Det er flust av gjenbrukskupp å finne i bruktbutikker – og det er mange bruktbutikker i Drammen du kan gå på skattejakt i! Her kan du bli bedre kjent med noen av de, og nederst i artikkelen finner du en oversikt gjenbruksbutikkene i Drammen.
Helter og historier fra krigen
Drammen slapp ikke unna tyskernes grep under 2. verdenskrig. Det er mange spennende historier og helter fra Drammen på denne tiden, som du kan
lære mer om under byvandringene med Odd Myklebust.