Kanskje kan du det i et mikrohus?
Men før du går til anskaffelse av mikrohus, hva er egentlig et mikrohus? Og hva er vilkårene for å bruke dem?
Et mikrohus er et lite trehus bygget etter norsk boligstandard. Det egner seg som helårsbolig eller hytte. Husene er festet til et hengerunderstell og kan transporteres på offentlig vei. Bredden er begrenset til 2,55 meter. De lengste husene måler 7,5 meter. Inkludert en hems gir dette et totalareal på 22 kvadratmeter. Mikrohusene leveres som komplette boenheter med elektrisk anlegg, trykkbereder for varmtvann, baderom, kjøkken, parkettgulv etc. Hvitevarer er ikke inkludert i prisen. Dersom mikrohuset har et forbrenningstoalett, stilles det ikke krav om fast tilknytning til kommunalt vann- og avløpsnett. Avhengig av lengde og utstyr/møbler vil totalprisen for kjøper ende på mellom 850 000 og 1 000 000 kroner.
Det som appellerer med mikrohusene er utsiktene til lavere bokostnader, enklere vedlikehold, mindre tidsbruk på rydding og renhold, mulighetene til å flytte på huset – og noen er opptatt av det bærekraftige. Et annet viktig poeng: Terskelen for å komme seg inn på boligmarkedet har blitt i overkant høy for mange.
For å unngå begrepsforvirringer: Et mikrohus er festet til et hengerunderstell og kan transporteres på offentlig vei. Både lengde og bredde på huset er tilpasset bestemmelsene i vegtrafikkloven. Et mikrohus skiller seg derfor tydelig fra såkalte minihus og små hytter/annekser – som ikke er bundet til begrensninger som har med veitransport å gjøre. En hytte med alle godkjenninger fra det offentlige kan brukes som bolig i inntil 9 av årets 12 måneder.
Mikrohus har fanget oppmerksomheten til mange i den yngre delen av befolkningen.
Hittil kan leverandørene melde om at det har vært kvinner i alderen rundt 30 år som har vært mest interessert.
Ingen snarvei allikevel?
I løpet av de seneste årene er det etablert en håndfull leverandører av mikrohus i Norge. Noen tilbyr både mikrohus og minihus – felles for dem alle er at de skal fungere som fullverdige boliger. Noen kan være behjelpelig med å skaffe tomter, men selvfølgelig ikke hvor som helst.
NBBO-bladet har vært i kontakt med to kjøpere av mikrohus i vårt eget nærområde. Etter planen skulle begge ha flyttet inn og tatt i bruk huset som permanent bolig. Men sånn har det ikke gått. Ikke foreløpig. Begge har støtt på vanskeligheter med tomt, i den forstand at de ikke er ute etter å kjøpe en boligtomt. Den ene huseieren hadde en løs avtale med en bonde, som senere har trukket seg. Den andre er fortsatt på jakt etter leie- eller festetomt som kan gi forutsigbarhet for noen år framover. Begge peker på at regelverket virker uklart og dårlig tilpasset en kommende trend. Noen grunneiere er redd for å trå feil, atter andre er positive – men så har beliggenheten og leieprisen blitt helt feil for huseieren. 5-6 000 kroner per måned for en liten tomteflekk, oppleves naturlig nok som stivt. Ett av husene har blitt stående hos produsenten for kortsiktig utleie, men vil senere i år ende opp i en hage i Drammen.

Et mikrohus er festet til et hengerunderstell og kan transporteres på offentlig vei. Både lengde og bredde på huset er tilpasset bestemmelsene i vegtrafikkloven. Et mikrohus skiller seg derfor tydelig fra såkalte minihus og små hytter/annekser – som ikke er bundet til begrensninger som har med veitransport å gjøre.
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 2 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?

Smått kan bli godt
Små uterom kan bli utrolig flotte, om vi setter fantasien i sving. La deg inspirere av Henriette Bergems ideer for å skape trivsel der uteplassen er begrenset.

Påskeaktiviteter for store og små
Vi har hentet inspirasjon til påskeaktiviteter for store og små fra matprat.no og ifi.no

Våryr elvelangs
En ting som kjennetegner våren i Drammen i aller høyeste grad, er at drammenserne tar i bruk den flotte gangstien langs elva.

Eiker juletreskog
På Skjøl gård i Vestfossen har det vært gårdsdrift siden slutten av 1800-tallet. Her har det vært både melkekyr og kornproduksjon, men i 1995 etablerte Karl Henrik Hals Eiker Juletreskog, og de første juletrærne ble plantet.

Vinterstemning i Drammen
Fotograf Pia Sønstrød har fanget inn vinterstemningen i Drammen med sitt kamera.

Øker med ett juletre hvert år
Øker med ett juletre hvert år JOURNALIST Reidar Heieren FOTO Annmari Lysgård I Annmari Lysgård og familiens over hundre år gamle villa på Geithus, er det plass til mange juletrær. I alle fall så mange at antallet har økt hvert år siden 2013. -Den dagen grensen for hvor mange trær vi har plass til inne…

Økologisk vintermat fra Sylling
Økologisk vintermat fra Sylling Tekst og foto: Reidar Heieren Gradvis har paret realisert sine egne ideer om hva slags rolle gården skal spille i moderne tid. -Vi hadde ingen romantiske eller blåøyde drømmer om å bo på en koselig gård på landet. Det var snarere gründer- og skaperånden i oss begge, som var utgangspunktet. Det…

Strømsø – full av sjarm og opplevelser
Fristelsene fra Tollbugata trekker et publikum fra store deler av Sør-Norge.