I Annmari Lysgård og familiens over hundre år gamle villa på Geithus, er det plass til mange juletrær. I alle fall så mange at antallet har økt hvert år siden 2013.
-Den dagen grensen for hvor mange trær vi har plass til inne er nådd, så får jeg heller tenke mer på hvordan vi kan pynte ute, sier Annmari, og sikter til utetrær og pynting med lys. Ikke så mye krimskrams at det ser latterlig ut.
Det finnes også naboer å ta hensyn til. Nei, hun sikter alltid etter noe som kan ta seg ut som elegant, lekkert og personlig.
-Juletrepynting er en genial måte å være kreativ på, hevder en entusiastisk Annmari, som ikke kan skjule sitt glødende engasjement for juletrærne. Med tiden har hun blitt en entusiastisk samler og skaper av juletrepynt.
Trær og store mengder med pynt lagres i kjelleren, sirlig ordnet i kasser. Foruten pynten hun selv lager eller skaffer, noen ganger fra utandet, får hun ofte juletrepynt i gaver fra venner og kjente. Om noen har vært på reise langt av sted, så dukker det gjerne opp en overraskelse, som skiller seg ut fra den pynten hun allerede har.
Men når det er nevnt, så har hun noe på hjertet, som hun synes det er viktig å få fram:
-Min juletrepynt er slett ikke bare kjøpepynt. Det trenger uansett ikke være noe dyrt og eksklusivt. Jeg elsker å finne fram til billige ting, som blir utgangspunktet for å lage pynt selv. Det er jo også en viktig del av moroa med juletrærne, framhever hun.
Et traume ble senere til terapi
Historien om hvordan ett enslig juletre ble til mange, startet egentlig da tilværelsen så mye mørkere ut. Fortellingen begynner på fødestua den 15. desember i 2012, da sønnen hennes kom til verden under dramatiske omstendigheter.
Hun kunne ha mistet han. Dramatikken ble til et traume som hun måtte bearbeide.
-Jeg hadde veldig liten lyst på den fagre juleglansen i tiden etter fødselen. Julemusikken på fødestua føltes fullstendig upassende. Men vi skulle jo ha et juletre, som folk flest.
I 2012 ble treet pyntet med rødt som tema.
Året etter fikk det følge av et tre med hvit pynt.
"Juletraumet ble til en positiv terapi."
Og sånn fortsatte det. Hvert tre har fått sin identitet og sitt eget tema. Og planene rundt det hele er veldig artig å holde på med, for en kreativ sjel som meg, forteller Annmari, som til daglig jobber som frisør.
Juletiden blir helt spesiell
Sønnen, som fyller ti år den 15. desember, fikk navnet Nicolas. Selvfølgelig med tanke på Sankt Nicolas, selveste julenissen.
-Jeg vokste opp i et hjem der vi hadde det koselig til jul, med mye julepynt. Jeg liker selvsagt å pynte til andre anledninger og høytider, for eksempel til påske, men julen kommer alltid til å bli helt spesiell for meg, avslutter Annmari Lysgaard.
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 3 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?
Gi bort en smakfull gave
Spiselige julegaver er alltid ekstra hyggelig både å få og gi bort. Arranger gjerne et juleverksted med nære venner eller familie for en koselig førjulskveld og produser noe sammen.
Vintersykling
Hvordan årets vinter kommer til å bli, er foreløpig for tidlig å si noe om. I fjor var skiløypene knallharde og trikkeskinnene en saga blått, store deler av vinteren. Markastiene var en blanding av snø, holke og barmark
– Det var perfekte forhold for vintersykling!
10 bærekraftige julegaver
Vi nærmer oss årets mest intense gaveperiode – julen. Unngå å kjøpe meningsløse, dyre julegaver som noen ganger bare blir satt innerst i kottet… Tenk heller kreativt og gi hverandre miljøvennlige og bærekraftige julegaver til jul.
Her gir vi deg 10 julegavetips !
Podcasteren, underholderen og komikeren
Nysgjerrig, fantasifull og nyskapende. Tre ord som kan beskrive den multidisiplinære Kristopher Schau.
Førjulskos for store og små
Spenning, ventetid og kos. Førjulstiden er magisk, og hva er vel bedre for å komme i julestemning enn å dra på et julemarked eller to?
Vær våken og tilstede
Høsten og vinterhalvåret kan bety større brannfare i hjemmene våre. Det skyldes levende lys, fyring og heftigere bruk av elektriske apparater. -Vær våken og til stede, oppfordrer informasjonskonsulent Kristin Grydeland i Drammensregionens Brannvesen.
På skattejakt i bruktbutikker
Det er flust av gjenbrukskupp å finne i bruktbutikker – og det er mange bruktbutikker i Drammen du kan gå på skattejakt i! Her kan du bli bedre kjent med noen av de, og nederst i artikkelen finner du en oversikt gjenbruksbutikkene i Drammen.
Helter og historier fra krigen
Drammen slapp ikke unna tyskernes grep under 2. verdenskrig. Det er mange spennende historier og helter fra Drammen på denne tiden, som du kan
lære mer om under byvandringene med Odd Myklebust.