NBBO og Fevang skal bygge 102 leiligheter sentralt på Strømsø

I Deciliteren på Strømsø er planen å tilrettelegge noen av leilighetene for en deleiermodell. Det skal bidra til å få unge inn på boligmarkedet.

Tekst: Kine Myrvold Olsen

deciliteren.no

Meld din interesse og vi holder deg oppdatert, besøk prosjektet sin nettside her... 

Deciliteren skal bygges i kvartalet Ryddinggangen, Tollbugata, Dr. Hansteinsgate og Hesselbergsgate på Strømsø. NBBO og Fevang samarbeider om prosjektet, som de har jobbet med i mange år.

– Det blir 102 borettslagsleiligheter i forskjellige størrelser. Vi er opptatt av å se hvordan vi kan bidra til å få unge inn på boligmarkedet, så i Deciliteren vil vi sannsynligvis få til en deleiermodell på opp mot ti leiligheter. Disse skal være spesielt rettet mot unge, ettersom egenkapitalkravet ofte ødelegger for unge mennesker på boligmarkedet, sier Tor Engebakken, utbyggingssjef i NBBO.

Det finnes flere ulike boligkjøpsmodeller for deleie man kan bruke når man bygger nye borettslag. Den som NBBO og Fevang velger å bruke i Deciliteren, går ut på at man kjøper 50 prosent eller mer av boligen først, selv om man selvsagt bor i hele. Resten leier man, frem til lommeboka kanskje er klar for å kjøpe mer.

Fasadene er tilpasset miljøet rundt.

Historisk og moderne

Kvartalet der Deciliteren skal bygges ligger mot den historiske Tollbugata på den ene siden, og den mer moderne Dr. Hansteinsgate på den andre siden. Det har arkitektene tatt hensyn til da de tegnet prosjektet.

– På den delen som er mot Tollbugata er fasaden tilpasset til de historiske bygningene som ligger rundt. Mot Dr. Hansteinsgate har man de mer moderne byggene Spor X og Drammen Business Center på andre siden av gaten, så der er fasaden mer moderne, sier Tor. 

På fasaden er det valgt ulike farger og materialer for å bryte opp bygget, slik at det ikke ser så massivt ut. Alle de ulike fargene som er valgt på fasaden finnes i nærmiljøet rundt. 

– Vi har respekt for at dette er en bydel med mye historie. Derfor har vi vært opptatt av å speile både det historiske og det moderne, slik at bygget kommer til å passe godt inn, sier han.

Tor Engebakken
Tor Engebakken, utbyggingssjef i NBBO

Vitaliserer området

Tor er veldig positiv til all utviklingen som skjer på Strømsø. 

–Det er planlagt både kontorer, næringsarealer og boliger, og kombinasjonen av arbeidsplasser og boliger er veldig viktig. Alt som vil skje på Strømsø de neste årene vil være med på å vitalisere området, sier Tor. 

På bakkeplan i Deciliteren er det også planlagt noen mindre næringslokaler. Blant annet er det lagt til rette for en café på hjørnet av Dr. Hansteinsgate og Ryddinggangen, som vil være med på å skape liv i denne gata.

Historisk referanse

Hvis du ble nysgjerrig på hvorfor boligprosjektet har fått navnet Deciliteren, så er det et resultat av tomten det skal bygges på. 

– Opprinnelig lå bredden på elva i Dr. Hansteinsgate. Da jernbanen ble bygget, dannet det seg en liten vik omtrent der tomten vi skal bygge på ligger, og den var så grunn at den ble kalt Deciliteren på folkemunne, sier Tor. 

Forventet salgsstart for Deciliteren er våren 2024. Nærheten til stasjonen gjør at leilighetene passer perfekt for dem som pendler med tog til for eksempel Kongsberg eller inn mot Oslo, samtidig som de også passer fint til alle som liker å bo urbant og sentralt.

Her kan du se hvordan Deciliteren skal bli: