– Beina er det viktigste jeg har

Du har kanskje sett Lise Wenaas på en av sine nesten daglige turer i Drammensmarka. Hun er sprekere enn veldig mange som er midt i 70-årene, aktiv som frivillig i DNT - og benytter seg mer enn gjerne av de mange kulturtilbudene Drammen har å by på.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Kine Myrvold Olsen og privat

Lise Wenaas på Goliaten
Lise Wenaas på Goliaten

Lise Wenaas er født og oppvokst på Hamborgstrøm, og har hatt Hamborgstrømskogen som «lekeplass» så lenge hun kan huske. 

– Med en far som ofte tok oss med i skogen enten til fots eller på ski, så lærte vi oss å like marka fra vi var veldig små, sier Lise.

Hun kommer gående med DNT-sekken som nærmest har blitt varemerket hennes. Det er mange i Drammen som vet hvem Lise er. I 32 år jobbet hun som lærer i tysk, markedsføring og reiseliv på Gjerde videregående, Drammen handelsgym og Drammen videregående. Da hun nådde 67 år og pensjonsalder gikk hun ned til halv stilling, men det var først da hun ble 70,5 år at hun ga seg helt hen til pensjonistlivet. 

Etter det har det blitt ekstra mange turer i skog og mark, både som en del av dugnadsgjengen til DNT Drammen og omegn på Veslekillingen og Goliaten, som løypemerker mellom Tverken og Skimten, som turleder, eller «bare» på en vanlig fottur i marka. 

– Jeg ble mer aktiv i DNT da jeg ble pensjonist, noe måtte jeg jo finne på. Nå går jeg nok over en mil omtrent hver dag. Beina er det viktigste jeg har. Jeg går aldri på tid, men har alltid med meg kaffe, avis og niste og tar meg tid til å stoppe, sier hun. 

Goliaten er favoritten

Det hender at hun også er med på dugnader andre steder enn Veslekillingen og Goliaten. Sommeren 2021 var hun for eksempel en langhelg på Solheimstulen på Hardangervidda. 

– Da var vi en gjeng som rev opp gulv, strippet 22 soverom helt, rev panel og mye annet for å gjøre klart til en oppussing av hytta. Det var litt av en jobb, men vi har et veldig fint sosialt felleskap i det hele også, så det er alltid veldig trivelig, sier hun. 

– Hva er ditt favorittsted i drammensmarka?

– Det må være Goliaten, omtrent en times tid fra Tverken. Der trives jeg veldig godt, og det er like fint sommer som vinter. Da går jeg enten opp zikk-zakken eller opp Hamborgstrømskogen ved sykehuset. Jeg pleier å si at bilen min kun kan veien til hytta på Blefjell, hehe. Jeg bruker beina nesten uansett hvor jeg skal - i alle fall i nærområdet.

– Bli med turistforeningen på tur der du bor. Det er spennende, utfordrende og bare blide folk

Godt for kropp og sjel

I oppveksten ble alle påskeferier tilbragt på en kummerlig seter i Ål, men i 1980 kjøpte de en mer komfortabel familiehytte på Haglebu, som ble flittig brukt året rundt. Nå når hun selv har hytte på Blefjell, har hun også etterhvert blitt godt kjent med, og glad i, fjellet der. 

- Det har blitt mange mil, sommer som vinter, og mange topper er nådd. Det å gå enten i fjellet eller i marka er godt for både kropp og sjel. Hvis man har en dårlig dag, så er det bare å ta på seg skoene eller spenne på seg skiene og komme seg ut uansett hvor man er. Da blir dagen bedre med en gang, sier Lise. 

Hytta til Lise Wenaas på Blefjell

Hytta til Lise Wenaas på Blefjell

Hun har en klar oppfordring til alle som er glade i naturen.

– Bli med turistforeningen på tur der du bor. Det er spennende, utfordrende og bare blide folk, sier hun.

Kontraster

Som en kontrast til friluftsinteressen, er Lise også veldig glad i bylivet. Hun var blant de første som flyttet inn på Pir 7 på Grønland.

– Det er blant de beste valgene jeg har gjort. Der blir jeg til jeg må bæres ut, sier hun og legger til: 

– Jeg er jo vanligvis en del på reise enten i Norge eller i utlandet, og da er det helt nydelig å bare kunne låse døren og dra, uten noen videre bekymringer for hus og hjem. 

For ei som liker å være sosial, passer det også fint at man kan gå ut døra og treffe venninner eller gamle kollegaer til en lunsj eller middag når som helst. I tillegg er hun veldig glad i konserter, teater og kino. Andrea Bocelli er en stor favoritt når det kommer til musikk. 

– Andrea Bocelli er en stor favoritt når det kommer til musikk. Faktisk feiret jeg 70-årsdagen min på en av konsertene hans. Andre favoritter er Kork og Vamp, og visesangere som Anne Grete Preus og Leonard Cohen, sier hun. 

Her kan du se bilder fra noen av turene til Lise:

DNT Drammen og Omegn - Din nye turkamerat?