I 2023 meldte Dag Ebbestad seg som besøksvenn hos Røde Kors, og ikke lenge etter ble han koblet med Steinar. For begge er disse møtene veldig givende.
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
Det var datteren til Steinar (78) som oppdaget at Røde Kors har en besøksvenn-tjeneste, og meldte inn faren sin. Steinar fikk nemlig slag for to år siden og etter det har han ikke kommet seg like mye ut som før.
– Jeg er på Trimmen to ganger i uka, og på butikken, men ellers er jeg hjemme. Jeg kommer meg mer ut etter at jeg ble en del av besøkstjenesten, sier han.
De to voksne barna hans kommer selvsagt på besøk, men de har også egne familier og travle hverdager. Derfor har det vært gull verdt for Steinar å få Dag Ebbestad inn i livet sitt.
– Den første gangen vi møttes var det en kontaktperson fra Røde Kors med. Vi fant tonen veldig fort, synes jeg, sier Dag, og ser bort på Steinar, som nikker og er enig.
Kafé og skogsturer
De to møtes ca. en gang i uka i en times tid. Når man melder seg som besøksvenn hos Røde Kors forplikter man seg til å møte personen som er besøksvert enten én time hver uke eller to timer annenhver uke.
Datteren tipset om at Steinar er glad i å gå på kafé, så det har de gjort flere ganger. Da blir det en kaffe, et kakestykke og gode samtaler. De har en felles interesse i dyr, så når været tillater det har de gått på turer med Dag sin hund, schäferen Varg.
– Tidligere i år var vi på en veldig fin skogstur med Varg. Da tok jeg med Steinar til et sted jeg liker godt, så satt vi på en benk ved et tjern der og nøt godværet, sier Dag.
Steinar jobbet som snekker da han var yrkesaktiv. Dag sier selv at han er veldig praktisk anlagt. Derfor går praten ofte i ting som har med håndverk å gjøre. Dag viser også villig vekk bilder fra ting han har gjort siden sist de møttes - for eksempel av en vedkløyver som han nylig gikk til innkjøp av.
– Vi har også en veldig lik form for humor. Steinar har alltid et glimt i øyet, sier Dag.
Dag viser bilder av hva han gjort siden sist de møttes
Liker mennesker godt
Dag er tidligere sjef for ordenspolitiet i Drammen. Som politimann var han opptatt av dialog og å bygge broer - og det er han fortsatt. Han har alltid vært involvert i en eller annen type frivillig arbeid, enten det var som fotballtrener da ungene hans var små, eller som nå i Røde Kors.
– Jeg liker å ha noe å være opptatt av utenfor meg selv. Også liker jeg mennesker veldig godt, sier han.
Kanskje har han det fra moren sin. Hun var nemlig besøksvenn på sykehjemmet i Svelvik helt til hun en dag flyttet inn der selv.
– 1 av 3 eldre mennesker er ensomme. Det er mange flere enn det Røde Kors har mulighet til å hjelpe, og det er derfor fint at de som har litt ekstra overskudd kan bidra. Det koster lite, skaper glede og er en fin ting å gjøre på fritiden, sier Dag.
Skille på før og etter slaget
Steinar jobbet på sjøen i mange år, og fikk sett mye av verden. Da han gikk i land møtte han kona si, og de flyttet til Drammen i 1969. Allerede 20 år seinere døde kona hans, og da måtte han ta rollen som både mor og far for barna sine.
– Den gangen var det ikke vanlig at mennene laget så mye mat og stelte hjemme, så jeg måtte lære meg å gjøre alt det ved siden av full jobb, sier Steinar.
Han har aldri giftet seg på nytt etter kona gikk bort, og da ungene flyttet ut gikk det mye tid til snekkerjobben. Han hadde også et snekkerverksted hjemme.
– Da jeg fikk slag opplevde jeg at mange av omgangsvennene jeg hadde forsvant, og jeg klarer ikke å snekre lenger. For meg er det derfor et tydelig skille på livet før og etter slaget, sier Steinar.
Men klaging ligger ikke for ham.
– Det kunne vært verre. Jeg klarer meg selv og kan bo hjemme, det er det ikke alle som kan, sier han.
Vi går ut fra kafeen vi møttes på for å hilse på Varg. Steinar lyser opp når den flotte, svarte schäferen kommer mot han. Det er ingen tvil om at møtene med Dag er et lyspunkt i hverdagen hans.
Steinar er glad i dyr og liker når Varg er med på møtene
Ønsker flere besøksvenner
Besøkstjenesten til Norges Røde Kors startet allerede i 1949. Det ble startet opp av en som hadde vært i Amerika og blitt inspirert av en lignende tjeneste der. I dag en av de mest kjente tjenestene til Røde Kors. I Røde Kors Drammen er det også muligheten til å være besøksvenn som tiltrekker seg flest frivillige.
– I 2023, som er det siste året vi har rapport fra, hadde vi 100 frivillige besøksvenner i Drammen. Vi ønsker oss på sikt dobbelt så mange, sier Marie Stenstadvold, daglig leder i Røde Kors Drammen.
For alle over 18 år
Behovet for besøksvenner er økende i hele samfunnet, men i Drammen er vi akkurat nå midt i en varslet eldrebølge. Både politikere og andre instanser snakker om at det vil bli et økende behov for frivillighet de neste årene.
– Besøkstjenesten vår er kjent for å være for eldre, men den er i utganspunktet for alle som ønsker å være mindre isolerte og som er over 18 år. Ensomhet er et dokumentert problem i alle aldre i Norge. Ved å melde seg som frivillig kan man faktisk også forebygge sin egen ensomhet, sier hun.
Man kan være besøksvenn både for folk som bor hjemme og på institusjoner som bo- og omsorgssenter.
Når man melder seg som besøksvenn eller besøksvert, gjør en ansatt i Røde Kors et kort intervju med deg. I Drammen er det Kristin Leer som har ansvar for besøkstjenesten og som tar disse samtalene.
– Det er en kartlegging som gjør at vi kan få en så god kobling som mulig mellom besøksvenn og besøksvert, sier Kristin.
De prøver også å imøtekomme ønsker fra begge parter så godt de klarer. Det kan være kjønn på besøksvenn, interesser som matcher, hvilket område man kan være besøksvenn i, med tanke på å komme seg til og fra - eller andre ting.
Hvem som helst kan være frivillig
Røde Kors Drammen har mange ulike muligheter for de som ønsker å være frivillig hos dem. Fellesverket handler om å skape møteplasser for ungdom mellom 13 og 25 år. Barnas Røde Kors er et klubbtilbud for de yngre barna. For flyktninger har de norsktrening og frivillige som er flyktningguide. I tillegg er det mange som bidrar innen søk, redning og beredskap.
– Det betyr at hvem som helst kan være frivillig. Det kommer an på hvor mye tid man har til å bidra og hva man ønsker å jobbe med, sier Marie.
Uansett hvilket område du vil være frivillig innen, får du alt av kurs, opplæring og oppfølging gratis hos Røde Kors. På nettsiden til Røde Kors kan du se mer om de ulike tjenestene og melde deg som frivillig.