Kvalitet og service går aldri av moten

Historien til Haraldsen Farvehandel i Tollbugata nærmer seg hundre år gammel. Det hele startet tilbake i 1927 da fru Gudrun Haraldsen begynte å blande linoljemaling på kjøkkenbenken

Tekst og bilde: Cecilie Bergli

Dag Lærum ser tilbake på 37 år som eier av Haraldsen Farvehandel
Dag Lærum tok over den tradisjonsrike bedriften i 1997

Det å drive noe eget, være sin egen sjef og ha noe meningsfylt å fylle dagene med, har vært, og er fortsatt den store drivkraften til Dag Lærum. I år ser han tilbake på 37 år som eier og daglig leder av Knut Haraldsen Farvehandel i Tollbugata på Strømsø.

Familiebedriften som fikk ny familie.

Historien til butikken i Tollbugata nærmer seg hundre år gammel. Det hele startet tilbake i 1927 da fru Gudrun Haraldsen begynte å blande linoljemaling på kjøkkenbenken. Da det viste seg å være interesse for malingen hun laget måtte mannen hennes Erling, som den gang var møbelsnekker, slutte i den jobben for å bli med og starte familiebedrift.

Den første butikken lå kun et dårlig steinkast unna huset som i dag er Haraldsens Farvehandel. Dag husker godt de gamle lokalene, moren hans jobbet der og han var ofte innom butikken som barn.

– Det var to trinn ned også hadde dem leiker, og det var inn til venstre, mimrer han

Han var som barn flest, naturlig nok, ikke særlig opptatt av maling.

Familiene Haraldsen og Lærum har kjent hverandre lenge. Knut Haraldsen som eide og drev butikken på 90 tallet var i tillegg til å være morens arbeidsgiver også en god venn.

– Tilbake i 1997 var jeg på besøk hos moren min, og hun fortalte at Knut skulle selge butikken. Hvor mye skal han ha for den da? spurte jeg, forteller Dag.

Moren sa hun skulle snakke med Knut dagen etter.

– Så sto han der på døra mi, med nøkkelen i hånda og sa, Dag, dette blir vi enige om. Og sånn ble det, sier Dag med et smil.

Det var ikke et alternativ å bytte navn, Knut Haraldsens farvehandel var en merkevare som var godt kjent i markedet, og for Dag, helt klart viktig å videreføre.

Bedriften kan fortsatt med rette betegnes som familiebedrift, sønnen Ole-Didrik står klar til å ta over roret og kona Jorunn fører regnskapet.

Haraldsen farvehandel

Her finner du alt du trenger til oppussing av hjemmet og kosmetisk vedlikehold av bil og båt. De har spesialisert seg på billakk og er et trygt valg for hjelp til utbedring av lakkskader på bilen.

Is og internett.

Ole-Didrik startet sin karriere allerede på ungdomskolen, i stedet for å være på hytta i Stavern hvor det hverken var venner eller internett ble han med «gamlefar» på jobb, sto i butikken og blandet billakk og fikk en 50-lapp til is i betaling, pluss at han fikk være med venner og ha tilgang til internett.

Nå står han klar til å ta over den tradisjonsrike bedriften, og på spørsmålet om hva det er som driver han, er svaret klart og kontant.

– Jeg trives jo med dette her!

Med interesse for biler og motorsykler og alt med motor som går fort, har han vært innom både mekking, skruing og lakkering, men den typen jobb ble rett og slett for usosial.

– Han er en sosial type, bryter pappa Dag inn, han må jobbe med mennesker.

Ole Didrik Lærum trives i en jobb hvor han treffer folk

Ole Didrik hjelper kunden med å finne nye tepper, gulv, maling, billakk eller hva det måtte være.

Ole Didrik synes det er ekstra stas med kundene som er innom i bilavdelingen, der får han snakke med folk med samme interesser og det gjør hverdagene i butikken interessante.

Innenfor billakksegementet er Haraldsen en av de største i Drammens regionen.

Hos Haraldsen er de spesialister på bilakk

Er der for kundene

Selv om den daglige driften i butikken overlates i større og større grad til neste generasjon, betegner sønnen farens overgang til pensjonisttilværelsen som en særdeles gradvis prosess.

– «Gamlefar» er ofte innom butikken og tilbringer mye tid i «hula» (kontoret), sier Ole-Didrik med et smil.

Dag, som nå er blitt 73 år og per definisjon pensjonist, kan ikke gjøre annet enn å nikke bekreftende.

– Det som har vært filosofien hele tiden er at vi skal ha kvalitet og service, for det blir nok aldri umoderne. Vi skal gi kundene råd og veiledning som gjør at alle parter er tjent med det. Jeg tror jeg har til gode å lure noen, og det gjør at jeg sover godt om natta.

Gjennom 37 år på gulvet i butikken kan Dag stolt si at de har mange faste kunder. Haraldsen Fargehandel er der for privatmarkedet og velger produkter som de vet at kunden er tjent med.

– Det vi driver her er en fagforening, det vi skal kunne her er produkter, bruksområder og veiledning. Hvis du gjør som vi sier så går det bra!

Få 15 % rabatt hos Haraldsen

Våre medlemmer får 15 % rabatt på alle varer i butikken*.

* Enkelte forbehold gjelder