Hjem, kjære hjem(by)

Byen Vår Drammen er lokalpatrioter så det holder. Som byens aktivitetsskaper jobber de for å få folk til å bruke sentrum på begge sider av elva.

Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen

Tom Søgård i Byen Vår Drammen.
Tom Søgård i Byen Vår Drammen. Foto: Kine Myrvold Olsen

Byen Vår Drammen har i mange år jobbet for å få mer liv i byen på vegne av næringsdrivende i Drammen sentrum. Det siste i rekken av tiltak de har jobbet med, er at de har relansert drammen.no, der alt som finnes av innhold i byen, både opplevelser, aktiviteter, uteliv og servering, butikker og handel, tjenester og arrangementer, er samlet.

– Summen av alle tingene som er samlet på drammen.no er jo det som forteller om det er et sted som det er verdt å bo i eller ikke. Når du går inn og ser på drammen.no så er det utrolig mange muligheter. Mye å gjøre, flott natur, flotte aktivitetsmuligheter, masse opplevelser og arrangementer, masse butikker og handelsmuligheter og mange serveringssteder. Altså, hvorfor skal man bo et annet sted?, sier Tom Søgård, daglig leder for Byen Vår Drammen.

Blir fort vant til endringer

Drammen har gjennomgått mange endringer de siste 20-30 årene. Noen store og noen små endringer. Alt skjer så gradvis at det tar kort tid før man blir vant til det, og endringene gror sammen med innbyggerne. Over tid merker man derfor nesten ikke forandringene. Men hvis man tenker tilbake på hvordan det var på Bragernes torg for 15 år siden, hvordan var det egentlig der da? Hvilke spisesteder var det? 

– Når man begynner å tenke på den måten, kommer man kanskje på hvor mye som har skjedd. Det er mange i Drammen som drømmer om så mye mer, at man ikke helt klarer å være fornøyd med det som er. Det er litt dumt, for det er viktig at vi har med oss alt som faktisk har skjedd og som faktisk finnes her. Det bør ikke være sånn at man kun tenker at «her har jeg vokst opp og blitt», for det er litt passivt. Men «her har jeg vokst opp og her skal jeg bli resten av livet fordi det er fantastisk å være her», er mer min holdning, sier Tom.

Elvefestivalen trekker mye folk til sentrum hvert år.

– Vi ønsker å skape et sterkt, levende og attraktivt Drammen sentrum på begge sider av elva.

Sentrum kjernen for aktiviteter

For Tom er det akkurat det som har vært gjeldende. Han bor sentralt i Drammen med gangavstand til både sentrum og naturen, og kunne ikke tenke seg å bo noe annet sted. De siste ti årene har han jobbet som daglig leder i Byen Vår Drammen. De kaller seg en aktivitetsskaper med Drammen sentrum i fokus. De mener det er viktig at man har et sentrum som er kjernen av alt som skjer. 

– Drammen sentrum ligger som en del av bildet på hva som er «hjem» for dem som bor i Drammen, samtidig som man har en tilknytning til bydelen man bor i. Vi ønsker derfor å skape et sterkt, levende og attraktivt Drammen sentrum på begge sider av elva. Vi samarbeider også med handelsstandsforeningene i Mjøndalen og Svelvik, som har samme rolle på sine steder som vi har i Drammen sentrum, sier Tom. 

Elvefestivalen og hvordan den har utviklet seg de siste årene, trekker Tom frem som noe av det han er mest stolt av. Før ble hele festivalen «stuntet» i løpet av et par måneder. Nå jobber de systematisk gjennom hele året med å få til en bra festival. Det har bidratt til å profesjonalisere hele Elvefestivalen. 

– Samtidig er jeg er stolt av at vi lanserte Globusfestivalen, som noe helt nytt og unikt. Nesten ⅓ av befolkningen i Drammen har en helt annen kulturell bakgrunn enn norsk. Deres definisjon av hjem er noe helt annet enn de med norsk bakgrunn sin definisjon av hjem. Det å ha et arrangement som favner alle er kjempeviktig, sier Tom. 

Da Byen Vår Drammen lanserte Globusfestivalen med internasjonal mat og kultur, var det for å si at alle som bor i Drammen skal føle seg hjemme her. 

– Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra de som er med på arrangementet, enten de selger mat, står på scenen eller er der som gjester, som sier at de aldri har følt seg så integrert eller velkommen i Drammen som under Globusfestivalen, forteller han. 

20 år med World Cup

I år er det faktisk 20 år siden den aller første skisprinten i Drammen gikk av stabelen. I sin tid var det å få World Cup til Drammen et ganske sprøtt initiativ. 

– At vi, sammen med Konnerud IL og Drammen kommune, har klart å holde liv i det, og sørge for at internasjonale skistjerner kommer hit hvert eneste år, er en fantastisk ting. Det er noe som er med på å sette Drammen på kartet både i Norge og i verden, sier Tom. 

En ting som de har fått i gang de siste årene, er Jul i Drammen. Byen Vår Drammen er ikke helt i mål med slik de ønsker at Jul i Drammen skal bli, men de er veldig fornøyde med å ha fått i gang noe som kan trekke folk til sentrum og bidra til å skape mer liv i førjulstiden. Når han først er inne på ting han er stolt av, er det én ting til han ikke kommer utenom. 

– Det jeg kanskje er aller mest stolt av er folka som jobber her, som går på jobb hver eneste dag og gir alt for at folk skal føle seg hjemme i Drammen. Det er det viktigste, sier Tom.

– Folk er selv med på å prege sitt hjem, som også gjelder hjembyen.

Invester i hjembyen

Selv om det nesten har blitt en klisjé, så er det viktig at man bruker lokale butikker og serveringssteder i dag om du vil at de skal være der i morgen også. Selv om aktiviteten i sentrum har tatt seg sterkt opp etter pandemien, er det fortsatt en vei å gå. 

– Folk er selv med på å prege sitt eget hjem, som også gjelder hjembyen. I Norge bruker vi mye penger på interiør, oppussing og det å ha det fint hjemme. Det er jo fordi vi bor i et land med et klima som gjør at man spesielt på vinterstid er mye hjemme, men folk må også prege sin egen hjemby ved å bruke den. Det er en måte å investere i at byen du bor i er levende og utvikler seg til noe bra, sier Tom.  

Selv trekker han for eksempel frem La Boulangerie, Condelica og Hansen & Andersen som tre favoritter i sentrum. Alle disse tilfører noe unikt til byen. 

– La Boulangerie er det mest fantastiske bakeriet i Norge. Det er franske bakere som står på kjøkkenet fra tidlig om morgenen og som baker alt fra bunnen. Det er rett og slett en oase.