Det lå egentlig ikke i planene å flytte til en gård, men plutselig dukket den perfekte gården opp i Andorsrud opp på finn.no. Den kjøpte Dénise Sandli og samboeren sammen med søsteren hennes og familien.
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
– Før så følte jeg alltid at jeg måtte ut i naturen etter jobb og i helgene, men nå senker skuldrene seg så fort jeg kjører på veien mot gården. Her har vi naturen rundt oss hele tiden, sier Dénise Sandli.
At hun og familien havnet på Svarterud Gård i Andorsrud var egentlig ganske tilfeldig. Dénise bodde i rekkehus på Konnerud, og hadde nylig møtt Thomas. Han var i gang med å bygge hus på Eidsvoll. Søsteren til Dénise hadde en drøm om å flytte til gård, men selv trodde hun ikke at det lå innenfor rekkevidde fordi hun måtte holde seg på Konnerud hvor sønnene hennes går på skole.
– Da annonsen for denne gården dukket opp på finn.no dro jeg og søsteren min på visning, det virket veldig spennende og vi tok med oss resten av gjengen på en visning til. Thomas vokste opp landlig og hadde et ønske om å bo landlig og helst bygge sitt eget hus, og her fikk vi jo muligheten til begge deler, sier Dénise.
Dermed ble det kjøp av gård. Søsteren og familien flyttet inn i hovedhuset, mens Dénise og familien flyttet inn i våningshuset der alt måtte rives og bygges opp på nytt.
– For oss var det ikke noe alternativ å bo i hovedhuset, i våningshuset kunne vi starte helt fra bunnen. Vi har likevel prøvd å bevare den gamle stilen fordi vi ikke ville ha et hus som ser flunkende nytt ut. Det må passe til gården, sier hun.
I våningshuset ble alt revet og bygget opp på nytt
Liker gamle ting med sjel
Paret gikk løs på renoveringsjobben med liv og lyst. I tre måneder jobbet de på sine vanlige jobber på dagtid og totalrenoverte på kveldstid. Huset ble til slutt akkurat slik de hadde drømt om. Til daglig driver Dénise Blåveispiken Blomster. I over 12 år har butikken hennes holdt til på Strømsø torg, og har blitt et kjent sted for å kjøpe blomster, planter og ulike blomsterdekorasjoner. Både yrket hennes og interiørstilen er sterkt inspirert av naturen, og ikke minst er interiøret både i butikken og hjemme preget av gjenbruk. Det er lite som er helt nytt. Et eksempel er dekoren på stueveggen, som er laget av rister som man bruker til frø på såmaskinen.
– Jeg har aldri vært opptatt av trend, men for meg så er det huset som taler litt til stilen på interiøret. Jeg har bodd mange steder, og alle stedene er det huset som har bestemt stilen på interiøret. Men jeg har også alltid vært veldig opptatt av gjenbruk, og synes «bruk og kast»-samfunnet er ganske ille, sier hun, og legger til:
– Jeg synes det er så koselig med det interiøret vi har her nå, og er så glad i mange av tingene vi har her hjemme. Mye av det har fulgt meg veldig lenge. Jeg liker gamle ting med sjel.
Gjenbruk av smått og stort
Det som har gått an å bruke fra det gamle huset, har de funnet en måte å få til å passe inn etter oppussingen også. For eksempel er knottene på kjøkkenskapene fra det gamle kjøkkenet. Siden de flyttet fra hvert sitt hjem da de kjøpte gården, hadde de også to av mye. Et av spisebordene de hadde har blitt til en skyvedør som skiller stue, kjøkken og gang fra resten av huset.
– Vi fant noen hengsler som passet godt til resten av stilen, og er superfornøyd med hvordan døra ble, sier Dénise.
Spisebord for en hver anledning
Det lange og brede spisebordet de har i stua nå, kjøpte de på finn.no før de flyttet inn i huset. Bordet er kjøpt på finn.no og er laget av mannen til en tidligere blomsterdekoratør.
– Jeg ser for meg at det er derfor det er så bredt at det er plass til både mat og blomster på bordet. Vanligvis er bordene så smale at man må velge enten eller, men her er det plass til både blomster, mat og mye folk. Vi elsker å ha gjester, så det passer oss veldig bra. Vi kjøpte bordet og valgte hvor det skulle stå, så har vi nesten bygget huset rundt det, sier hun.
Tilpasset storfamilien
Alt er tilpasset for å passe til en familie på fem, pluss hunden Bobbi. Sønnene til Dénise, Aron og Antoni, bor på gården annenhver uke, og det samme gjør hunden. Sammen har Dénise og Thomas fått datteren Pernille (1,5 år).
– Vi tegnet opp hvordan vi ville ha det etter vi hadde revet ned det gamle innvendig. Det var litt vanskelig å se for seg uten å rive først, for alt var ganske kronglete laget. Kjøkkenet var bittelite, og det sto en kjempestor peis midt i stua. Nå er alt mer praktisk og tilpasset etter våre behov, sier Dénise.
Kjelleren huser et eget vinrom, perfekt til kveldskos
Gjenbruker det gamle låvegulvet
De tenkte på hvor de ønsket å se når de laget mat, og hvordan utsikten skulle være når de satt ved spisebordet. I stua var det opprinnelig to vinduer der man så rett bort til naboen. Disse er flyttet slik at man heller ser ut mot jordene. I gjenbrukets ånd har de også tatt inn litt av det gamle fra låven.
– Vi har tatt inn det gamle låvegulvet, og brukt som lister rundt dører og vinduer, og på en hel vegg i stua. Det var en kjempestor jobb å få til de som skulle være rundt vinduene, for plankene var i utgangspunktet veldig tykke, forteller hun.
På toalettrommet har de også brukt det gamle låvegulvet til å lage en servantbenk. Men Dénise har også måttet innse underveis at ikke alle ideene har vært like gode.
– Vi skulle bytte takstein på huset og siden vi allerede hadde byttet tak på låven, hadde vi tegltak derfra som kunne brukes. Det var kjempefint tak med mose på. Vi rev det som var her og satte opp nye stendere, men det viste seg å ikke være så praktisk med tanke på blant annet snø, så vi måtte rett og slett bytte det en gang til til nyere takstein, sier hun.
Samme smak
Å velge ut interiøret blir ikke så vanskelig når begge har ganske lik smak. De har begge stått på for å skape drømmehjemmet sitt. I kjelleren har de til og med laget et vinrom, der de gjerne sitter og slapper av på kvelden.
– Thomas har mange av de store ideene, og jeg står for de kreative innspillene. Jeg så for meg at servantbenken med det gamle låvegulvet på toalettet skulle ha en litt organisk form, og da fikset han det, sier Dénise.
Et praktisk hus
Den ene veggen i stuen er som sagt laget med planker fra låvegulvet. Rundt peisen og på en annen vegg ønsket de egentlig å ha en gammel teglvegg, men i stedet for tegl gikk de for fliser som ser ut som tegl. Under noen av vinduene i stua har de bygget en sittebenk der man kan sitte og kose seg med en kopp kaffe eller lese en bok.
Et perfekt sted og nyte utsikten og en god bok
– Er det noe du er ekstra fornøyd med å ha fått til i huset?
– Jeg er veldig fornøyd med helheten, det er et veldig praktisk hus med en soveromsdel og en oppholdsdel. Samtidig er jeg kanskje litt ekstra fornøyd med at vi fikk brukt så mye av det gamle, sier hun.
Det at koronaen kom ikke så lenge etter at de flyttet, gjorde at de fikk gjort veldig mye på selve gården. Hele familien kom på dugnad for å hjelpe til. Låven er pusset opp, og blitt til både lagringsrom, festlokale og en basketbane som er populær blant ungdommene på gården. Stabburet har blitt til et lite gjestehus.
Det siste tilskuddet er en utestue rett ved siden av våningshuset. Med glassvinduer ut mot jordene, kan man lett sitte der og drømme seg bort både sommer og vinter.