Noen ganger ordner ting seg akkurat slik man drømmer om. Sånn var det for Sunniva Ferrada og samboeren da fikk kloa i drømmehuset på Austad – et hus som passer perfekt for 50- og 60-tallsinteriøret som de elsker.
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
I et flott og spesielt hus langs Austadveien bor Sunniva Ferrada, Jo Espen Johansen og datteren deres Frida på 1,5 år. Både Sunniva og Jo Espen har barn fra tidligere forhold, så huset er tidvis fullt av ungdommer i 20-årene også. Og katten Mario da, som egentlig er naboen sin, men som kommer innom hver dag. Huset ligger på en liten utstikker og store trær gir en veldig god skjerming mot trafikkerte Austadveien.
Drømmehuset på Austad kjøpte de i 2020 og flyttet inn i 2021. Da hadde de hatt akkurat dette huset i kikkerten en god stund.
– Vi har noen venner som bor rett ved siden av her, og da har vi flere ganger snakket om at vi må følge med på om dette huset kommer for salg, sier Sunniva.
Én ting er den fantastiske utsikten over Drammensfjorden, mot Lier og mot byen, men selve huset i seg selv passer perfekt for en familie som er interessert i historien til huset.
– Vi fant et hus som passet til tingene våre, for vi har litt samlemani begge to og er kanskje spesielt glade i 50- og 60-tallet og design som er fra den tiden. Huset er bygget i 1960, sier hun, og legger til:
– Egentlig skulle vi bygge hus på en tomt som er rett nedenfor her, men det ble så mye frem og tilbake og endringer for å få godkjenning fra kommunen, så til slutt satt vi igjen med tegninger på et hus vi ikke kjente oss helt igjen i. Rundt den samme tiden fikk vi høre at de som eide dette huset vurderte å selge, så da tok vi en prat med dem.
Kjøpet gikk i orden uten at huset kom ut på det åpne markedet. Da startet jobben med å pusse opp for å få huset akkurat slik de ville.
Spisestua og kjøkkenet er nøye valgt for å passe inn i stilen til både huset og resten av interiøret
Viktig å bevare det originale
Til daglig driver Sunniva butikken Retropiken, så det er kanskje ikke noen overraskelse at hun er litt opptatt av gamle skatter også når det kommer til interiøret. Både stilen funkishuset er bygget i og interiørstilen beskriver hun som mid-century modern.
Det typiske for mid-century modern-stilen når det gjelder arkitekturen på huset, er at det er flatt tak, mye bruk av teak eller andre tresorter og mur. Huset er på 270 kvadratmeter og strekker seg på langs over hele tomten på 2,5 mål. Alt er på ett plan.
Det var mye som måtte gjøres før de kunne flytte inn. Etter å ha hatt anbud ute flere steder, falt valget på et firma som hadde god erfaring med å pusse opp gamle hus. Det var viktig for dem å bevare det originale.
– Vi skjønte at vi kunne stole på dem når det gjaldt å ikke male over noe teak eller gjøre noe annet som vi ville få sjokk av, sier hun.
Hollywood i Drammen
De hadde fått arkitekttegningen av den forrige eieren. Håndtegnede, slik de gjorde det før. Arkitekten var fra Mjøndalen og het Walter Odnes. Han jobbet på kontoret til Bjarne Thinn Syvertsen, som er kjent for å ha tegnet en rekke funkishus i Drammen. Det var en tannlege med kone og ett barn som bygde huset i sin tid, og man kan man kan nesten si at denne familien tok med seg en liten bit av Hollywood til Drammen.
– Tannlegen studerte i USA, så vi tror at han har blitt veldig inspirert av arkitekturen der da dette huset skulle tegnes. Jeg ser for meg at dette huset kunne ligget i gamle Hollywood eller et annet sted i California. Jeg synes det er et veldig spesielt hus som skiller seg ut i Drammen, sier Sunniva, og legger til:
– Vi satt oss ned med tegningen og så hva vi ville gjøre for at huset skulle passe til oss, uten at det gikk ut over husets identitet. Kjøkkenet ble åpnet opp mot stuen for å få en mer moderne løsning. I tillegg fjernet vi et stort kjølerom og integrerte den delen av det gamle kjøkkenet inn i soverommet for å få det større.
Selve kjøkkeninnredningen er fra JKE. Egentlig ønsket Sunniva seg veldig et kjøkken fra klassiske Uno Form, men noen kompromisser måtte gjøres underveis med tanke på totalprisen.
– Jeg ser for meg at dette huset kunne ligget i gamle Hollywood eller et annet sted i California. Jeg synes det er et veldig spesielt hus som skiller seg ut i Drammen
«Rocket»-lampe og Catrineholm
Som sagt så fant de et hus som passet godt til veldig mange av tingene de begge hadde fra før. Sunniva har alltid vært opptatt av at det er tidsepoken huset er bygget i som skal bestemme stilen på interiøret. Ettersom samboeren også er mest glad i interiør med design fra 50- og 60-tallet, var det ikke så vanskelig å bli enige om hvilket interiør som skulle bli med videre da de flyttet sammen. Ofte blir de sittende å se i interiørblader eller på nett for å finne inspirasjon til interiør de liker. Sunniva elsker også å gå i bruktbutikker for å lete etter skatter.
– På 60-tallet var de veldig opptatt av det at man kunne reise til månen for eksempel, så «rocket»-lampa som henger over spisebordet passer veldig fint til akkurat det. Det er selvsagt også teak i interiøret, mye farger og at ting skulle se ut som atomer, sier hun.
Kjelene i emalje fra Catrineholm som hun har tre stykker av, er også veldig typisk norsk design fra den tiden. Som Sunniva selv beskriver det, så er det ikke et superfornuftig materiale, men lotus-designet på kjelene er veldig dekorativt. Hun har også en original bolle fra Catrineholm stående på kjøkkenbenken.
– Tidlig på 60-tallet var de også opptatt av Japan og japansk kultur, så det har jeg også prøvd å ta litt inn her. Det er en blanding av nytt og gammelt i hele huset. Spisebordet er for eksempel helt nytt, men selve designet er fra 50-tallet. Det er et amerikansk firma som lager det opp igjen nå. Det er med marmor fra Italia og er veldig, veldig tungt. Sofaen hadde jeg i den forrige leiligheten også, men den passer like fint her, sier Sunniva.
I gangen står det et speil som egentlig er i en litt eldre stil, som Sunniva hadde i den gamle leiligheten sin. Det tok litt tid før det kom inn i huset fordi det i den gamle leiligheten var veldig mye høyere under taket. Hun er veldig glad for at de etter hvert fikk tilpasset og ordnet det til slik at det også passer i dette huset med lavere takhøyde.
Flotte farger
Akkurat som interiøret, er også fargene valgt med omhu. I stua og gangen inn til soverommene og badet er det rosa. Stua er i Deco Pink, mens veggene og taket i gangen er malt i den mer dristige rosafargen Flamingo. En stue som er litt adskilt fra den andre stua er malt i gult på vegger og tak. På soverommene er det litt ulike farger, men det er i det hele tatt veldig lite hvitt og grått å se på veggene.
– Jeg brukte veldig mye tid på å finne de riktige fargene, og er veldig fornøyd med hvordan det har blitt, sier Sunniva.
På badet har de valgt grønne fliser med marmormønster og taket er malt i svart. På et adskilt toalett, er det også malt i en knæsj rosafarge.
Tatt vare på identiteten
Det synes flere steder at de er opptatt av å ta vare på husets identitet. Taket i stua er bevart slik det var da huset ble bygget. To skyvedører med et spesielt glassmønster har selvsagt fått bli igjen. Mønsteret går igjen i glasset i inngangsdøra.
– Jeg tror det skal bli vanskelig å få tak i det samme glasset, så de får vi bare prøve å være veldig forsiktig med, sier hun.
Men en ting understreker hun også. De skal ikke gå rundt og være redde for alt som «hører til» huset.
– Det skal ikke være et museum. Vi skal jo bo her, sier Sunniva.