Det var full sal under årets høstseminar for styrer i borettslag og sameier. Det ble en lærerik dag, med hyggelig middag som avslutning for de som ønsket det.
Tekst: Kine Myrvold Olsen. Foto: Kine Myrvold Olsen og NBBO
Høstseminaret 2024 ble avholdt på Quality Hotel River Station 25. oktober. Salen var full av både erfarne og nye styremedlemmer.
– På disse seminarene har vi fokus på at styremedlemmene skal sitte igjen med å ha lært noe, uansett om du er en erfaren ringrev eller helt fersk i gamet, sier Elin Grønvold, forvaltningsrådgiver i NBBO.
Evalueringen fra deltakerne på seminaret var positive:
«Har bare positive erfaringer med NBBO's høstkonferanser. Svært relevante tema og gode forelesere. Innslag med kjente eksterne bidragsytere/forelesere gir konferansen et ekstra løft.»
«Tusen takk for ett av de beste seminarene jeg har vært på i de ti årene jeg har deltatt.»
Elin var konferansier på årets seminar, og guidet oss trygt gjennom programmet.
Både nye og erfarne styremedlemmer kom på seminaret.
Først ut var forvaltningssjef i NBBO, Unn Hege Nordhagen. Hun snakket om nye EU-direktiver som kommer til å gjelde for alle fremover.
EU-direktivene går i korte trekk ut på å redusere klimagassutslippene, øke fornybar energi og energieffektivisere bygninger. Innen 2030 skal alle nye bygg være nullutslippsbygg.
Forebyggende brannvern
Den neste på scenen var Kristin Heyerdahl fra Drammensregionens Brannvesen. Hun jobber med forebyggende brannvern og uttrykte en stor bekymring for at stadig flere eldre bor hjemme, uten at alt i systemet rundt er rustet for det. Mange eldre bor i en blokkleilighet.
Omtrent halvparten av alle branner er en elektrisk brann - altså at brannen starter i komfyren eller annet elektrisk utstyr. Feil på el-anlegg, feil på utstyr eller feil bruk av utstyr er det som skaper el-branner. Når mange flere demente bor hjemme, kan spesielt feil bruk av utstyret være farlig fordi man da kan glemme hva apparatene egentlig skal brukes til.
I en blokk er ofte hver leilighet en brannmur, men det er viktig med brannvarslingsutstyr som fungerer, at man har slukkeutstyr i leiligheten og at man håndterer branndørene riktig.
Hun formidlet også at brannvesenet arrangerer egne kveldskurs på 2-3 timer, som flere i salen har vært på. Nytt kurs vil bli arrangert i februar 2025.
Tilbakemeldingen fra en av deltakerne på dette foredraget var: «Fantastisk engasjerende foreleser, som gjorde stoffet interessant, til tross for at selve innholdet var kjent fra før. Kan ikke repetere forebyggende brannvern ofte nok!»
Skadeforebygging
Jo Willie Hansen fra Gjensidige snakket om skadeforebygging og informerte om innholdet i forsikringsavtalen. Vannskader er den skadetypen som utløser flest forsikringssaker i boligselskaper.
Eldre blokker har ofte store kostnader rundt vannskader, og før eller siden må disse ta kostnaden med rehabilitering av gamle vannrør. Dersom man har en gammel bygningsmasse med stort behov for rehabilitering, kan også forsikringen bli dyrere eller få begrensning i dekningen. Han påpeker at en tilstandsanalyse av vannrør, avløp og bygningsmasse som grunnlag for å lage en vedlikeholdsplan kan være en løsning for boligselskapene.
Flere interessante foredragsholdere
Line C.B. Bjerkek er advokat og leder av advokatkontoret i NBBL (Norske Boligbyggelag). Hun snakket om at vedlikehold og drift er styrets viktigste bidrag til god bokvalitet i borettslag og sameier.
– Line er veldig dyktig på å snakke om boligjusen med «vanlig språk» og gode eksempler fra det virkelige livet. Flere styremedlemmer pratet med henne etter foredraget, sier Elin.
Ingrid Holst Nissen, avdelingsleder for medlem hos NBBO, snakket deretter litt om NBBO Gir tilbake og om hvordan NBBO bidrar til lokalmiljøet.
Deretter var det Petter Svennevik fra FellTech (Abra +) sin tur på scenen. De jobber blant annet med forebygging av vannskader gjennom Waterguard. Waterguard er Norges mest solgte lekkasjesikring for hjem og bygninger, med app for beboere og portal for styret. FellTech har et presentasjonsrom for styrer i borettslag og sameier sentralt i Drammen sentrum.
Tør vi være tydelige?
Avslutningsvis kom hele Norges fenrik, Geir Aker, på scenen. Bevisstgjøring i bruken av språket, og bevisstgjøring av hvor det ikke er lurt å bruke utydelighet. Tør vi være tydelige?
Hvordan kan JEG gjøre min jobb, så din blir lettere? Det er lett å ha en oppfatning av seg selv om at «jeg er dårlig», men nei, du er bare utrent.
Kort oppsummert: Tren så du blir bedre på det du selv oppfatter du er dårlig på, og at ærlighet rett og slett er kjærlighet.
– Dette var en fantastisk tankevekkende og morsom avslutning på seminaret, sier Elin.
På dette foredraget kom det også flotte tilbakemeldinger fra deltakerne: «Engasjert og engasjerende foredragsholder. Klart budskap og glimrende pedagogisk presentasjon med fokus på viktige ord og begreper. Aktiverende og inspirerende tema som ga refleksjoner med overføringsverdi til praktisk anvendelse.»
«Satte flere ting i nytt perspektiv, og som var relevant i både mitt virke som styremedlem og som menneske. Veldig dyktig!»