Quizbyen Drammen byr på mange muligheter for hjernetrim

En god "pubquiz" legger til rette for hyggelige kvelder, sosialt samvær og er helsebringende i den form at hjernen får seg litt trim. Har du lyst til å utfordre de «små grå» har vi et par tips til deg.

Tekst: Cecilie Bergli - Markedskonsulent og musikkquizer

Vi har besøkt fem populære quizsteder i Drammen. Vil du bare lese om din favoritt? Klikk deg videre her.

Popquiz på Rekord bar

Popquizen i Drammen har lange tradisjoner og er nok den største pubquizen i vårt område. Gjennom tidene har quizen forflyttet seg fra den brune puben, Henriks, i Engene videre til Unique på Bragernes Torg og har siden 2013 hatt tilholdssted på Rekord Bar på Strømsø.

Popquizen startet opp høsten 2004 med Jon Vidar Bergan som quizmaster, han holdt på frem til 2010 da Erik Martinsen tok over oppgaven. Martinsen ble gjennom sin ti år lange quizmasterkarriere selve ansiktet til Drammen Popquiz, og hans lune humør og velkomponerte quizer sørget for mange faste lag, sesong etter sesong. På Eriks aller siste quiz ble han hedret med Hawaiifest, kake og stormende jubel. Rekord var fylt til randen og mang en quizdeltaker satt med en liten tåre i øyekroken. Dette felleskapet og sosiale samholdet er et veldig godt eksempel på hvor mye glede en pubquiz kan gi i hverdagen.

Erik Martinsen avsluttet sin quizkarriere etter ti år i desember 2019

Erik som nå har flyttet til Sverige kan skrive under på at det er tidkrevende å lage varierte quizer med fire runder annenhver uke. Oppgavene skal inneholde låter fordelt på tiårene fra 60-tallet og frem til i dag, og man må sørge for god variasjon innenfor populærmusikken. Du skal få høre alt fra 60-tallets store helter, puddelrock og 80-tallets synthpoppere, til smørsangere, boyband og syngedamer.

Oppgaven som quizmaster ligger nå hos et firkløver som alle har vært deltakere på quizen i mange år. Det er Helene Dahl Thorne, Christer Karlstad, Jon Øyvind Lærum og Anders Nerdrum.

Pandemi og digitalquiz

De nye quizmasterne rakk så vidt å bli varme i trøya før pandemien rammet landet. Dette førte til at quizen ble avholdt digitalt i nesten to år, til glede for alle som savnet quizfelleskapet. De digitale quizene ble en stor suksess og plutselig var det helt nye lag fra byer utenfor Drammen som ble med på moroa.

Christer, Anders og Helene.
Tre av fire quizmastere på Rekord Bar

Popquiz på Rekord Bar

 • Annenhver torsdag i oddetallsuker
 • Maks 6 deltakere per lag
 • Består av 4 runder
 • Dørene åpner kl 15:00
 • Quizstart kl 19:00 - varighet ca 2,5 - 3 timer
 • Les mer om Popquizen i Facebookggruppen

Vært med i over ti år

Ideen om å dele quzimaster oppgaven mellom flere handlet både om den tiden det tar å lage en quiz, samt at det naturligvis vil gi større variasjon på oppgavene forteller Helene som er eneste jenta bak miksebordet på Rekord.

Helene har vært deltaker på quizen siden 2011 og er lidenskapelig opptatt av musikk. Med bakgrunn som leder for Union Rock og flere år bak disken hos Free Record Shop er hun godt kvalifisert til oppgaven.

Hun forteller at det vanskeligste med jobben som quizmaster er å lage en quiz som er så variert at alle føler at de kan noe, og at alle blir fornøyd. Det er stor variasjon i lagene på quizen, både kunnskapsmessig, og ikke minst i aldersspenn, så det er nesten umulig å gjøre alle til lags, men man må gjøre så godt man kan.

På den samme siden er den største gleden med en slik jobb den responsen som kommer når man har satt sammen en skikkelig bra quiz. Når flere lag enn vanlig føler at det har fått til masse, flere lag enn bare de beste. Helene synes også det er veldig gøy når folk får mer poeng enn de pleier å få.

Lyst til å prøve deg på popquiz?

Til de som er nysgjerrige på å prøve seg på popquizen har hun følgende råd.
- Se på det først og fremst, som noe sosialt og hyggelig. Prøve å sett sammen et lag med folk som kan litt av hvert og ikke være redd for å komme med forslag, og gjette høyt, plutselig får man rett.

Helene mener at å gå på quiz er sunt, her får man god trim for hodet, ved at man ikke kan google seg til svaret. Man må diskutere seg frem til ting, gruble og resonnere. Når det svaret som du vet at du kan endelig detter ned i hodet, da er det skikkelig gøy!

Heder, ære og den gjeve sammenlagtseieren.

Vinnerlaget får selvfølgelig velfortjent heder og ære og en liten goodiebag med snacks. Alle lag som deltar på flere quizer kommer med på rankinglista og kan være med i kampen om sammenlagtseieren for sesongen. Her knives det som regel jevnt i toppen blant quizens beste lag, og det har ved flere anledninger ikke blitt avgjort hvem vinnerne er før på selve sesongavslutningen. Laget som stikker av med sesongseieren vinner en spennende overraskelse.

- Ikke vær redd for å kaste ut forslag i jakten på riktig svar

Byens nyeste tilskudd til ivrige quizzere

Relativt nyåpnede Drammen Kulturhus på Grønland inviterer til quiz fast en gang i måneden denne sesongen.

Quizmaster og drammenser Nils Håkon Nordberg stiller deg til veggs om ting som er i nyhetene og ting som overhodet ikke er der. I denne quizen skal både generalister og spesialister få skinne.

Ta med deg noen venner og møt opp på Drammens nyeste quiz-tilbud!

Drammen Kulturhus har åpnet i lokalene hvor Glasshytta tidligere holdt til

Quiz på Kulturhuset

 • Onsdagsquiz en gang i måneden
 • Maks 6 deltakere per lag
 • Quizstart kl 20:00 - dørene åpner kl 18:00
 • Datoer: 23 august / 20. september / 18. oktober / 15. november / 13. desember

Torsdagsquiz hos Olsen på hjørnet

Hos Olsen på Hjørnet i Mjøndalen er det quiz hver eneste torsdag. Her er det den spreke pensjonisten Egil Hansen (78) som sørger for nye spørsmål hver uke. Jobben som Quizmaster har han hatt de siste 20 årene, og han har ingen planer om å gi seg med det første. Han har innarbeidet seg en god rutine slik at han hver uke står klar med en rekke forskjellig spørsmål innenfor alle mulige temaer.

Tidligere i år tok fem NBBO-ansatte turen til Mjøndalen for å teste egne allmennkunnskaper. Denne kvelden var det så og si fullt hus på puben og barsjef Sandra kunne fortelle at quizen er veldig populær og at det er mange faste lag som dukker opp jevnlig.

Barsjef Sandra og Quizmaster Egil ønsker hjertelig velkommen til quiz, hver torsdag.

Quizen består av ca 20 varierte spørsmål og av de 19 spørsmålene vi ble servert denne kvelden fikk vi riktig på elleve. Vinnerlaget som stakk av med kveldens heder og ære hadde 15 korrekte svar.

Egil er opptatt av at vanskelighetsgraden skal være slik at alle som møter opp kan svare på en god del av spørsmålene, men så vil det alltid være en liten nøtt eller to som blir avgjørende for å stikke av med seieren. Torsdagsquizen har ingen faste temaer så her kan det dukke opp spørsmål om hva som helst. Men på utvalgte anledninger som til påske og julen, da er det temaquiz, om nettopp det, påske og jul.

Allmennquiz hos Olsen på Hjørnet

 • HVER torsdag, dørene åpner kl 17:00
 • Maks 5 per lag
 • Quizstart kl 20:00 - Alle lag får utdelt ark med spørsmålene til utfylling
 • 20:30 - Besvarelse må leveres inn
 • 21:00 - Svar leses opp og vinnerlag kåres

Arontunet Lodge, din nabolagspub på Åssiden

Quiz hos Arontunet Lodge

Torsdag er quizdag også hos Arontunet på Åssiden. I tillegg til å være kafe og varmestue for de besøkende i skibakken ønsker driveren av Arontunet, Ine, å skape hyggelige møteplasser for befolkningen i nabolaget. Å invitere til quiz er bare en av de mange tiltakene hun har satt i gang for å lage et utvidet arrangementstilbud i de trivelige lokalene på Aronsløkka.

Hvem som er quizmaster varierer fra sesong til sesong, og noen ganger har det til og med vært hele lag som har tatt på seg oppgaven med å guide de oppmøtte gjennom tre runder med hjernetvistere.

Sikre deg plass

For å være sikker på at du får plass til laget ditt bør du reservere bord på forhånd ved å ringe eller send SMS til 98847170

Quizen på Arontunet holder statistikk over lagenes poeng gjennom sesongen og kårer en vinner til sommeren og en på høsten.

Info legges ut i arrangementer på Arontunets Facebookside.

Allmennquiz hos Arontunet

 • Annenhver torsdag i partallsuker
 • Maks 6 deltakere per lag
 • Består av 3 runder
 • Quizstart kl 20:00 - varighet ca 2,5 timer

Kulturquiz hos Union Scene

Union Scene har skjønt at hvis de skal unngå å konkurrere med andre populære quizer må de velg en annen dag enn torsdag, og det har de gjort! Denne høsten avholdes det quiz en gang i måneden og quizdagen, det er tirsdager.

Test kulturkunnskapene på Union Scene sin quiz

Hvem spilte Obi-Wan Kenobi i de originale Star Wars-filmene? Hvor mange Harry Hole-bøker har Jo Nesbø skrevet?

Quizmaster er Andreas Kristiansen – oversetter, redaktør og populærkulturfanatiker.

Union Scenes kulturquiz

 • Tirsdagsquiz en gang i måneden.
 • Quizstart kl 20:00 - varighet ca 2 timer
 • Består av 4 runder. Maks 5 deltakere per lag
 • Datoer: 29. august / 26. september / 31. oktober / 28. november

Flere lokale quizer

Etter tips fra dere, har vi fått vite om enda flere steder som arrangerer quiz i vårt område.

Kjenner du til en quiz vi bør besøke? Send en e-post til cecilie@nbbo.no med ditt tips.