Snart ny søknadsfrist for NBBO Gir tilbake

1. april er det ny søknadsfrist for NBBO Gir tilbake. 41 aktører som fikk midler til sine prosjekter og tiltak i 2023, og nå gleder vi oss til å se hva vi kan få mulighet til å støtte i år.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Knut A. Andersen (hovedbilde), Elvebyen Messingkvartett og Lier og Drammen Ungdomskorps

NBBO Gir tilbake er vårt sponsorprogram, der vi gir ut midler til store og små prosjekter innen kultur, nærmiljø, bomiljø og idrett to ganger i året. Neste søknadsfrist er 1. april. Her kan du se hvem som har fått støtte tidligere og sende inn din søknad.

Gratis pop up-konserter

Elvebyen Messingkvartett holdt tre gratiskonserter på sensommeren i fjor takket være støtten fra NBBO Gir tilbake. 

Kvartetten består av Mari Bermingrud på trompet, Bente Illevold på eufonium, Kristoffer Kregnes på trompet og Knut Elias Barstad på tuba. Konsertene var en del av en større konsertserie, der Elvebyen messingkvartett besøker musikkpaviljonger, parker og friluftsområder for å ta klassisk musikk ut til folk. De er en naturlig fortsettelse av pop up-konsertene ensemblet startet med under koronatiden, og som ble veldig populære blant publikum.

Elvebyen Messingkvartett

Elvebyen Messingkvartett med komponist Ingebjørg Vilhelmsen i midten

«19.august spilte vi konsert i musikkpaviljongen i Nordbylunden på Åskollen, og 27. august spilte vi konserter på Lier bygdetun og i musikkpaviljongen i Drammen park. Totalt var det ca 100 tilhørere, fordelt på de tre konsertene. Alle konsertene var gratis, ettersom ensemblet er opptatt av å tilgjengeliggjøre klassisk musikk for flest mulig,» skriver de i sluttrapporten sin.

Konsertene varte i 45 minutter, og publikum ble geleidet gjennom musikken av konferansier Kristoffer Kregnes, som fortalte anekdoter om paviljongkonsertenes historie og norsk musikkhistorie underveis.

«I tillegg hadde vi bestilt et helt nytt verk av den unge, norske komponisten Ingebjørg Vilhelmsen. Verket heter «Ekko», og her hadde komponist Vilhelmsen latt seg inspirere av både Theodor Kittelsens maleri med samme navn, og norsk folkemusikk og norske musikktradisjoner. Komponisten var også tilstede på konserten i Drammen park, og ble takket av ensemblet under konserten,» skriver de.

Tips til søknaden

Neste søknadsfrist er 1. april, og avdelingsleder for medlem hos NBBO, Ingrid Holst Nissen, gir deg gjerne noen gode tips til søknaden

  • At man gjør seg flid med søknaden teller godt med. 
  • Et budsjett som er godt underbygget er fint å legge ved. 
  • For boligselskapene gir vi fortrinnsvis til ting som varer over tid og som kan bli til glede for mange. 
  • Tenk også gjerne bærekraft.

Ta meg til søknadsskjema...

Startet nytt ungdomskorps

En av de andre som fikk midler i fjor, var en gjeng korpsglade ildsjeler i Lier som startet opp et nytt ungdomskorps: Lier og Drammen ungdomskorps. 

Midlene de fikk, gikk til å arrangere et kick-off i juni for å rekruttere nye medlemmer. 

– Dagene med kick-off ble en stor suksess. Over 30 musikanter møtte opp i løpet av de tre dagene vi hadde arrangementer, og en stor andel har signalisert at de vil starte hos oss denne høsten, sier Karine Sandsbråten, leder i Lier og Drammen ungdomskorps. 

Ungdommene fikk testet samspillet på kick-off

Dekker et sosialt behov

Karine sier at responsen på kick-offet lover veldig godt for oppstarten til korpset. Aldersgruppen de ønsker å få med er satt fra 15-25 år. Det er fordi at mange av de eldste i skolekorpsene trenger musikalske utfordringer i tillegg til skolekorpset, og for å hanke inn igjen noen av de som har sluttet å spille de siste årene. 

– Det er så synd at man slutter i skolekorps etter 10-12 år og dermed blir musikalsk «rusten» når man etter hvert finner på å starte i voksenkorps, sier Karine. 

I tillegg har aldersspranget opp til voksenkorpsene blitt veldig stor. Der møter de unge gjerne musikanter som er i samme alder som sine foreldre eller besteforeldre. 

– Vi har derfor stor tro på at et ungdomskorps vil dekke et sosialt behov også. At det blir et sted der man kan møte andre korpsinteresserte på omtrent samme alder, og bygge nettverk på tvers av korpsene og kommunegrensene, sier hun. 

Korpset gjorde sosiale ting som bowling for å bli kjent.
Korpset gjorde sosiale ting som bowling for å bli kjent.

Aktiviteter og samspill

Kick-offet startet med bowling og pizza. Mange var kanskje litt sjenerte og stille før de slo seg løs på bowlingbanen. 

– Det var veldig hyggelig, men også litt rart, å spise og bowle med så mange ukjente. Jeg vil kalle det et sosialt eksperiment av den gode sorten, og noe som våre «pandemi-ungdommer» ikke har opplevd så mye av de siste årene, sier Karine. 

Da de skulle sette seg ned for å spille sammen, dro de til Høvik skole. Under ledelse av dirigent Bente Lohne fikk man høre de aller første tonene fra Lier og Drammen ungdomskorps. På fredag fortsatte samspillet, men også fredagstaco og quiz sto på programmet. Dirigent fredag og lørdag var Gustav Jørgensen, som også bidro med mange forslag til repertoaret under kick-offet. 

– Her fikk alle musikalske utfordringer og de fikk prøvd seg på kjente og ukjente stykker. Over 15 stykker ble prøvespilt i løpet av arrangementet, og medlemmene våre har fått gi en vurdering av de ulike stykkene, slik at vi kan lande et repertoar til høstens oppstart, sier Karine, og legger til: 

– Lørdag endte det hele i vannballongkrig, så man kan si at isen ble brutt i løpet av disse tre dagene.

Har kan du se flere av tiltakene som fikk midler i fjor