Solåsblokka feiret 50 år

I år er det hele 50 år siden Solåsblokka på Åssiden ble bygget. Det ble feiret av beboerne i starten av juni.

Tekst Kine Myrvold Olsen og Cecilie Bergli

Styreleder Arild Bergstrøm
Styreleder Arild gleder seg til 50-årsfest

En 50-årsjubilant må feires med en fest, som seg hør og bør. Solåsblokka sto klar til innflytting våren 1973. Det var Drammen Boligbyggelag (DBBL), som senere skiftet navn til NBBO, som bygde blokka.

– Tre av andelseierne har bodd her helt siden 1973, sier Arild Bergstrøm, som er styreleder i blokka.

Festen har de planlagt i et halvt års tid, og partyteltet foran blokka fylles opp av rett i underkant av hundre beboere denne varme junikvelden. De koser seg med sommertallerken som er levert av et cateringselskap og skal nyte god musikk fra et band utover kvelden.

– Jeg har et håp om at mange deler gode historier fra tiden i Solås med hverandre, og at man kanskje setter seg sammen med noen man ikke kjenner fra før og dermed får noen nye bekjentskaper, sier Arild før teltet fylles opp.

Godt miljø

Den 15 etasjer høye blokka rommer i alt 140 leiligheter. Flere av beboerne møtes på benkene utenfor blokka for sosialt samvær omtrent hver dag på sommeren. De har også en vaktmester som blant annet hjelper til med TV, telefon og lignende for de som trenger det. En av beboerne er ansatt for å vaske i fellesarealene.

– Jeg tror alle trives her. Vi har et godt miljø der mange er på hils med hverandre og prater litt, men samtidig så har vi alle respekt for at man går inn til seg selv og lukker døra også, sier styrelederen.

Selv har han bodd i Solåsblokka i 19 år og vært i styret i 15 år. Nå er han inne i sin andre periode som leder.

– Jeg vokste opp på flata her på Åssiden, og da de bygget Solåsblokka så snakket vi om at «her skulle vi alle fall ikke bo». Men så endte vi opp her likevel, og er veldig fornøyd med det, sier Arild.

Et stort partytelt ble satt opp for anledningen

Egen barnehage

De første årene var det en egen barnehage for beboerne i blokka. Den er borte for lenge siden, men de har fortsatt en festsal som rommer så mange som 118 mennesker. Den lånes ut til beboerne i blokka når det trengs, eller hvis noen av deres nærmeste har behov for et lokale.

15. etasjekomiteen

Festsalen ligger i toppetasjen og komiteen som sørger for de sosiale arrangementene i blokka har derfor det passende navnet 15. etasjekomiteen. Sammen med styret sørger de for alt alt går på skinner under dagens jubileum.

Anders Rikenberg, Laila Kleven Tveten, Azeb Gaim, Gunnhild Lund og Bjørn Gundhus utgjør festkomiteen

Solåsblokka er et godt sted å bo

Nettopp flyttet inn

Rundt et av bordene sitter Ulla Eek og Per Burud, paret har nettopp totalrenovert sin leilighet, og har fått det akkurat slik de ønsker seg.

- Vi gleder oss til å bare kunne putte nøkkelen i døra og reise, ikke tenke på hagearbeid, maling eller måking, sier Per.

De har også hørt mye fint om det sosiale samholdet i blokka og ser frem til flere hyggelige lag med sine nye naboer.

Ikke angret en dag

Berit Gundhus har bodd i blokka i ni år og ikke angret en dag på at hun flyttet hit. Hun og mannen byttet ut eneboligen med leiligheten i Solåsblokka og er veldig fornøyd med hvor lettvint det er.

- Vaktmesteren her er helt fantastisk, alt er på stell og det er deilig å slippe alt det ansvaret som følger med et hus, forteller Berit.
- Jeg liker også veldig godt at vi har skogen som nærmeste nabo og at det er et stort og godt sosialt miljø her.

Populær blokk

Solåsblokka er et av de aller mest populære borettslagene til NBBO, og leilighetene her blir ofte tatt på forkjøpsrett.

– De aller fleste boligene som blir lagt ut for salg her, er på grunn av dødsfall. Leilighetene her blir gjerne solgt veldig fort når de legges ut på det åpne markedet, avslutter Arild.

Nysgjerrig på våre borettslag?

Våre medlemmer har forkjøpsrett til nesten 10.000 boliger i Drammensområdet. Med forkjøpsrett på alt fra leiligheter i sentrum til eneboliger på Åskollen og rekkehus på Konnerud, så tør vi å påstå at forkjøpsrett det passer for alle. Nettopp fordi folk er forskjellige.