Svelvik – en perle langs fjorden

Smug, brygger, flust av badesteder og idylliske sørlandshus. Det er ikke uten grunn at Svelvik kalles for Norges «nordligste sørlandsby».

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: VisitDrammen / Geir Dahl

Annette Stenseng og en ansatt til ved innbyggertorget i Svelvik
Annette Stenseng og resten av gjengen ved innbyggertorget i Svelvik kjenner bygda ut og inn. Foto: Innbyggertorget i Svelvik

Den lille plassen lengst sør i Drammen kommune blir fort oversett fordi det ligger et lite stykke utenfor E18. På sommeren er det derimot flere som tar omveien - og det er det vel verdt. Da blomstrer Svelvik og stedet kommer virkelig til sin rett. 

– Det er en utrolig idyllisk plass ved utløpet av Drammensfjorden, der man kan kikke utover og se havet åpnet seg. På sommeren er det et veldig aktivt båtliv her, som er med på å skape mye liv, sier Annette Stenseng, leder for innbyggertoget i Svelvik. 

Det er kommunen som drifter innbyggertorget, og på sommeren fungerer de også som turistinformasjon. Annette og resten av gjengen på innbyggertorget har derfor god kunnskap om Svelvik, og kjenner både til de populære stedene og de skjulte perlene. 

Populært med hengekøyer

Hvis du kommer kjørende fra Sande-siden, er det mange steder der du kan stoppe for å bade. For eksempel på Hagasand, Blindsand, Leinastranda eller Bergerbukta. 

– Leinastranda er et populært sted for telt og hengekøyer. På sommeren henger hengekøyene tett i tett her, sier Annette.

På Knutepunkt Svelvik har de en utlånssentral der man kan låne turutstyr helt gratis - BUA. Tilbudet er veldig populært, og utstyret blir flittig brukt. 

Berger er også et godt utgangspunkt for å gå tur. Det finnes flere småveier, eller så kan du gå Kyststien fra Berger mot Sande. Kyststien går i vakkert naturlandskap, med skogsstier, strand og svaberg underveis. 

Kunst- og kulturopplevelser

Fossekleiva kultursenter ligger på Berger, og her kan du oppleve unike kunst- og kulturopplevelser som passer for hele familien. De har foredrag, forestillinger, konserter, utstillinger og verksteder. Du kan også få innsyn i skapende prosesser. 

– Fossekleiva er virkelig i front med å finne fine koblinger for generasjonsmøter i arrangementene sine. De har noe som passer for alle aldre, og mange ting som stimulerer til kreativitet, spesielt for barn og familier, sier Annette. 

Hvis du er i Fossekleiva, kan du også kjøre innom et par av de små gårdene som ligger langs veien.

– Her finner du spennende og god kortreist mat, og genuine småprodukter - for eksempel honning, eller produkter som er laget av epler. Svelvik er tross alt eplebygda. Det er mange av disse gårdene som gjør store satsninger og er med på å sette Svelvik på kartet, sier hun. 

Fossekleiva kultursenter ligger på Berger.

Foto: Tom Atle Bordevik

Unike, gamle nabolag

Når du kommer inn i Svelvik sentrum og Øvre Svelvik, vil du virkelig få oppdage sørlandspreget. Her kan du rusle rundt og se på flotte hus i unike, gamle nabolag. 

– Du kan også gå «Bryggeslengen». Her kan man gå ned til ulike brygger gjennom historiske branngater som er åpnet opp. Det er mye historie langs vannet her, og det er satt opp plaketter flere steder der man kan lese om Svelviks historie, sier Annette.

Midt i sentrum står Svelvik kirke med all sin prakt. Annette har tidligere vært prest i denne kirken i flere år, og kjenner den kanskje bedre enn veldig mange andre. 

– Den har et rosa kirkerom, noe som er ganske uvanlig. I tillegg er det fantastisk mosaikk ved alterpartiet. Det er så flott når man åpner dørene for brudepar i denne kirken. Alle som går forbi kan se paret og jeg opplevde ofte at folk stoppet opp, klappet og gratulerte, sier hun. 

Batteriøya og markedsdager

Batteriøya er Svelviks 1000-årsplass. Her har det de siste årene dukket opp mange spennende boligprosjekter, samtidig som det er et populært rekreasjonsområde. Det er en veldig aktiv velforening og båthavn på Batteriøya. 

– Dette er det naturlige stedet for svelvikinger å møtes for å tenne bål på sankthansaften og se på fyrverkeri på nyttårsaften, sier Annette. 

Hvis man er i Svelvik på sommeren, kan det være fint å planlegge besøket til markedsdager eller til Svelvikdagene 9. og 10. august. Disse dagene er det ekstra mye liv, og mye som skjer. På https://www.svelvikdagene.com/ kan du se hva som står på programmet denne helgen.

Norges korteste fergestrekning

Når man hører Svelvik, er det automatisk mange som tenker på ferga. Her finner du nemlig den korteste fergestrekningen i hele Norge. Turen tar omtrent fem minutter og tar deg over til Hurum - nærmere bestemt til Verket. 

– På Verket-siden er det en flott badestrand som er veldig populær i kite-miljøet. Det er også mange som overnatter der, sier Annette, og legger til: 

– En litt morsom tilleggsopplysning, er at du faktisk kjører gratis med fergen hvis du kommer til fots eller på sykkel. Før i tiden kjørte man gratis hvis man kom med håndkle over skuldra. 

NBBO i Svelvik

Synes du Svelvik ser ut som et idyllisk sted å bo? Som NBBO-medlem har du forkjøpsrett i disse borettslagene i Svelvik: 

  • Tømmerås borettslag (boligblokk)
  • Fabrikkjordet borettslag (rekkehus)
  • Gamlehaugen borettslag (rekkehus)
  • Solsvingen borettslag (rekkehus)
  • Tverrveien borettslag (rekkehus)
  • Ebbestad borettslag (rekkehus)
  • Revefaret borettslag (rekkehus)
  • Orrelia borettslag (eneboliger)
  • Rådyrlia borettslag (rekkehus) 
  • Grevlingstien borettslag (rekkehus)