Mr. Strømsø: Bli bedre kjent med Thomas Innstø

Da Thomas Innstø og partnerne skulle åpne Rekord Bar, var det klokkeklart at det måtte bli på Strømsø. Nå er han involvert i fire steder i en veldig liten omkrets i bydelen. Hans drivkraft er blant annet å bidra til å skape de gode møteplassene og å gjøre Drammen til et attraktivt sted å besøke.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Kine Myrvold Olsen og Tom Atle Bordevik

Thomas Innstø inne på Kometen
Thomas Innstø inne på Kometen - ett av stedene han driver på Strømsø.

– For litt siden var jeg først på en konsert på Drammen Kulturhus sammen med en vennegjeng. Når den var ferdig gikk vi videre til en konsert på Kometen. Jeg fikk en skikkelig god følelse av at det faktisk er mulig å gå på to konserter på én kveld i Drammen, og at den ene konserten var på et sted jeg er medeier i, sier Thomas Innstø og legger til:  

–  Det var veldig god stemning begge steder, og det er kult å se at man kan være med på å gjøre folk fornøyde og til syvende og sist bidra til å gjøre Drammen bedre.  

Thomas Innstø snakker kav nordlending, selv om han flyttet fra Harstad til Drammen allerede som 11-åring. Vi møtes på nevnte Kometen, det siste av stedene Thomas har vært med på å åpne. Her er det konsertscene i kjelleren, pizzapub på gateplan, og en stor takterrasse for åpner denne våren. Der er det perfekt å sitte i sola og nyte noe godt i glasset, mens man skuer utover Strømsø.  

Gjorde Tollbugata mer kjent 

Det er en grunn til at vi kaller ham Mr. Strømsø. Det første stedet han var med på å åpne var Rekord Bar i Tollbugata. Deretter åpnet Frukt og Grønt i samme gate et par år etterpå. Der har de nå endret litt konsept og delt lokalet i to, slik at det er Frukt og Grønt Bistro i den ene delen og cocktailbaren Pelikan i den andre delen. Siste tilskudd er altså Kometen, som holder til i bygget Strømsø torg 4.  

– Det er allerede elleve år siden vi åpnet Rekord, og på den tiden hadde Tollbugata et litt dårlig rykte. Kanskje spesielt den delen der Rekord holder til. Men man skal ikke undervurdere hva et utested har å si for et område. Selv om mange forbinder det med fyll og bråk, så er det også alltid mye folk i området, og det skaper en trygghet, sier Thomas.  

Gjengen som startet Rekord var fra starten av veldig bevisste på å ha en destinasjonstankegang i et mikroperspektiv. Et eksempel på det, er at de alltid har sagt «Velkommen til Tollbugata» i stedet for «Velkommen til Rekord». De opplever at Tollbugata var et ukjent område for mange.  

– Vi liker å være underdogs, og være på utsiden av det etablerte. Det er lett å få til forbedringer når man starter på et lavt nivå, sier Thomas.  

Siden den gang har Tollbugata blitt et populært område å ferdes i, og flere bedrifter har etablert seg der.  

Viktig med kultur og uteliv 

Thomas poengterer at man på Strømsø har alt en by trenger. Her er busstasjonen, togstasjonen, butikker, uteliv og hoteller. Faktisk er alle hotellene i byen på denne siden av elva.  

På grunn av hans engasjement for å skape liv i denne bydelen, blir han ofte invitert med til møter med folk som ønsker å høre hans meninger om stort og smått i byen.   

– Jeg er opptatt av at vi ikke skal undervurdere hvor viktig kultur og uteliv er for innflyttere i Drammen. Det er kjempeviktig å satse på det og promotere det. Det snakker jeg ofte om med lokalpolitikere, gårdeiere, bransjen og næringslivet. Jeg er veldig glad for at jeg blir invitert med på møter for å mene noe om det som skjer i byen, sier Thomas.  

Alltid og aldri fri 

Når man er involvert i såpass mange steder som Thomas er, så har man egentlig aldri helt fri. Eller som han selv sier: Han har alltid og aldri fri. Som daglig leder på Rekord, Pelikan og Frukt og Grønt må han være tilgjengelig.   

– Samtidig kan jeg for eksempel dra å stå på snowboard eller gjøre noe annet på formiddagen hvis jeg har lyst til det - uten at jeg trenger å spørre noen om lov. Det er en frihet jeg ikke ville vært foruten, sier han.  

Likevel er han opptatt av å skape et skille mellom jobb og fritid. Hver morgen er han på kontoret rundt kl. 9. Da svarer han på e-poster og lager en to-do-liste som skal krysses av gjennom dagen. Etter det er det en blanding av møter, ta imot leverandører til de ulike stedene han driver, ha ansattmøter og driftsmøter, skifte lyspærer og gjøre annet forefallende arbeid.  

– Det er jo hovedsaklig kveldsvirksomhet på alle stedene, så de ansatte kommer ikke på jobb før senere på dagen. Da er det viktig at jeg bidrar der det trengs og flyr litt mellom stedene på dagtid, sier Thomas.  

– Den første tiden kunne jeg sitter der i flere timer etter åpning for å se på at folk kom dit og koste seg

Flyr seilfly 

Når han ikke er på jobb, sitter han sjelden stille. TV ser han nesten aldri på. Med to store barn har han tid til å dyrke egne interesser, som å kjøre snowboard på vinteren og motorsykkel på sommeren. I tillegg har han en interesse som kanskje er litt mer uvanlig, nemlig å fly seilfly.  

– Jeg gjorde det da jeg var 15-16 år, og har tatt det opp igjen nå. Det er en enorm mestringsfølelse når man får det til, forteller Thomas.  

 For mange av oss andre kan det kanskje virke skummelt å være høyt oppe i lufta i et seilfly, men Thomas har alltid blitt dratt mot å gjøre ting som ikke alle andre gjør.  

– Faren min var flykaptein før han ble pensjonist, så jeg har på en måte vokst opp i fly og føler meg helt trygg. Samtidig er det viktig å ta sikkerheten på alvor og ha respekt for risikoen rundt det man driver med. Statistisk sett er det mye farligere å kjøre motorsykkelen enn å være oppe i fly, sier Thomas.  

En av hobbyene til Thomas er å fly seilfly.

I mange år var han frontfigur for bandet The Jessica Fletchers, der han turnerte i inn- og utland. Fortsatt spiller han litt gitar i ny og ne. Han trekker paralleller til bandet når han skal beskrive hva som er motivasjonen og «driven» hans.  

– En ting er å skape en bedre by, men jeg opplever at drivkraften min nok er litt todelt. Den andre delen er litt mer egoistisk. Når man spiller i band, går man fra idé til produkt, fra å skrive og spille inn en låt til å gjøre en konsert foran mange folk. Det er mye av det samme vi gjør med stedene våre. Åpningsdagen er på en måte konserten, der man ser responsen hos folk. Det er fint å se når folk er fornøyde, sier Thomas.   

Da Rekord åpnet, hadde han og partnerne ingen forventninger til hvordan det skulle gå. Allerede den første uken skjønte de at de hadde skapt noe folk likte, og at det kom til å gå bra. Etter det har stedet vært en eneste stor opptur.  

– Den første tiden kunne jeg sitter der i flere timer etter åpning for å se på at folk kom dit og koste seg. Det var veldig stas, sier han.  

Mange høydepunkter 

Det har vært mange oppturer i løpet av de siste årene. Et eksempel til, er da Frukt og Grønt åpnet. Da fikk de se den symbiosen som ble skapt i Tollbugata når folk først spiste et bedre måltid på restauranten og deretter gikk på Rekord for å kose seg videre.  

– Det er jo ofte sånn at de større tingene blir høydepunkter, så jeg må også nevne at det var stort da deler av Tollbugata ble gågate. Og ikke minst den første festivalen vi holdt i gata etter det, sier Thomas.   

På Kometen har det også allerede rukket å bli noen høydepunkter. Han gleder seg spesielt til én ting i tiden fremover.  

– I mai åpner vi takterrassen på Kometen, så jeg gleder meg veldig til å komme hit og se at gjester på én og samme dag koser seg på konsert i kjelleren, at pizzapuben er full og at sola skinner på alle som sitter på takterrassen. Det blir en stor dag, sier han.  

Noen videre planer for flere steder har han ikke per nå, men man skal aldri si aldri. Alle stedene har blitt til mer eller mindre ved tilfeldigheter, ledige lokaler som var riktige for dem og de riktige partnerne. Det eneste som er sikkert, er at det er Strømsø som er hans hjerte nærmest, så om det blir flere steder er det her det kommer til å skje.