Utnytt matavfallet hjemme

Næringsrik plantejord er grunnlaget for alt som vokser og gror. Bokashi-metoden kan være den mest effektive løsningen for hjemmekompostering.

Tekst: Reidar Heieren Foto: Bokashi Norge

Det er japanskfødte Bokashi som i våre dager promoteres som den mest effektive metoden, framfor tradisjonell kompostering. Mat- og planteavfall fermenteres i lufttette beholdere, hjemme på kjøkkenet. Metoden er basert på gjæring i stedet for forråtning. Dette skjer innendørs, er luktfritt og krever liten plass. Etter fermenteringen skal komposten blandes med vanlig jord i en jordbinge/kasse. Etter noen uker er komposten blitt til jord.

I vinterhalvåret er utetemperaturen for lav til at prosessen fungerer, den trenger minimum 15 grader. Om jorda er frossen, er det heller ikke mulig å blande komposten inn i jorda. I den kalde årstiden må komposten derfor lagres midlertidig utendørs, eventuelt blandes med jord i en åpen kasse innendørs.

Tradisjonell vs. Bokashi

Tradisjonell kompostering skjer utendørs, tar mer plass, er langt mer tidkrevende, og resultatet blir ofte av tvilsom karakter. Det blir prøving og feiling. Mange har opplevd kompostbingen som et mislykket prosjekt. Og da er vi vel like langt?

I Bokashi-beholderen legger du lagvis matavfall og kompoststrø. Det organiske materialet brytes ned, men det beholder allikevel alle proteiner, vitaminer, mineraler og næringsstoffer i nedbrutt form. Det betyr at all næring og energi tilbakeføres jorden. Du sitter igjen med en næringsrik kompost som du kan bruke i dyrkingen din. Det skjer etter en kretsløpstankegang.

Søk RfD om støtte

I 2017 opprettet Renovasjonsselskapet for Drammenregionen (RfD) en støtteordning for de som vil kompostere etter Bokashi-metoden. Alle innbyggere i eierkommunene kan søke om inntil 1 000 kroner i støtte, mot å legge fram kvittering på innkjøp av beholdere og strø. Dersom du velger et startsett fra Bokashi Norge (to beholdere, 1 kg strø, 1 199 kr) så vil RfD’s støtte dekke nesten hele innkjøpsbeløpet.

-I 2018 var det 100 søkere som fikk innvilget støtte etter søknad. I 2019 steg antallet til 150. Vi mottar søknader jevnt og trutt. Interessen er i tråd med våre forventninger, og vi regner med å motta enda flere søknader i takt med at både metoden og støtteordningen blir bedre kjent, forteller kommunikasjonsansvarlig Marte K: Brændsrud i Rfd til NBBO.

Vi mottar søknader jevnt og trutt. Interessen er i tråd med våre forventninger, og vi regner med å motta enda flere søknader i takt med at både metoden og støtteordningen blir bedre kjent

Marte K. Brændsrud, RFD

Foto: Katrine Lunke

Kjøper du beholder med tappekran, kan du underveis i prosessen tappe ut flytende gjødsel som du kan blande 1: 1000 og gjødsle plantene dine
Kjøper du beholder med tappekran, kan du underveis i prosessen tappe ut flytende gjødsel som du kan blande 1: 1000 og gjødsle plantene dine

Bokashi trinn for trinn:

Du trenger to lufttette bøtter og en pose bokashistrø, før du går i gang. Det viktigste er at bøttene er lufttette, det finnes mange alternativer, men en lufttett bøtte med dobbel bunn og tappekran, vil vanligvis være det smarteste.

1. Dryss strø i den indre bunnen av Bokashibeholderen. Bøtta som du vanligvis bruker til matavfall skal tømmes over i Bokashibeholderen en gang i døgnet. Denne rutinen er anbefalt, fordi mikrobene jobber best når det er lufttett. Etter påfyllingen tilfører du 2 spiseskjeer med strø pr. liter matavfall. Gjenta dette døgn for døgn, inntil beholderen er full.

2. To ukers fermentering: Når beholderen er full, sørger du for at lokket sitter godt på, før den settes bort til gjæring et passende sted innendørs. Det bør være minst 18-20 grader der den oppbevares. Kjøper du beholder med tappekran, kan du underveis i prosessen tappe ut flytende gjødsel som du kan blande 1: 1000 og gjødsle plantene dine, eller blande 1:100 og sprøyte mot lus på rosene. Når beholder nr. 1 er satt bort til fermentering, tar du i bruk beholder nr. 2. På den måten holdes produksjonen i gang.

3. Etter to ukers fermentering tømmes komposten i en «jordfabrikk», en binge/jordhaug utendørs, der den i sommerhalvåret vil bli omdannet til høykvalitets kompostjord i løpet av bare 3-4 uker. I vinterhalvåret kan du bruke åpne jordkasser innendørs, eventuelt i kald garasje/utendørs binge, i påvente av at sommerhalvåret setter fart på prosessen.

Tiden det tar før jorda er ferdig, vil avhenge av temperaturforhold, kompostmengde og type matavfall. Du kan i praksis kompostere alt organisk avfall. OBS: Blomsterjord (eller annen jord) skal IKKE legges i Bokashi-beholderen.

 

Gode råd: Avocadoskall, eggeskall, tungt nedbrytbare steinfrø (f.eks avocado, fersken, nektarin osv.) og beinrester tar svært lang tid å bryte ned, om det i det hele tatt skjer. Skal du kaste planter, må du klippe av selve plantedelen, slik at du unngår jord i beholderen.