Felleskostnader - kort forklart
Felleskostnader er et kjent begrep for de fleste. Men hva er det egentlig? I denne guiden får du en enkel innføring i hva felleskostnader er slik at det blir enklere for deg å forstå sammenhengene mellom din privatøkonomi og borettslagets eller sameiets økonomi.
Delte kostnader
Når vi skriver felleskostnader handler det om kostnader som deles mellom alle som bor i borettslaget eller sameiet, og når du betaler din månedlige faktura er dette penger som går direkte inn på kontoen til borettslaget eller sameiet du bor. Disse pengene brukes til å betale for alt fra kommunale avgifter, til snørydding og vedlikehold.
Felleskostnader er altså inntekter for borettslaget eller sameiet, inntekter de er helt avhengig av for å kunne betale sine regninger. Og det er styret som beslutter størrelsen på felleskostnadene, noe som gjøres med utgangspunkt i et budsjett som fastsettes på høsten hvert år.
Vi har dyktige rådgivere og gode systemer som hjelper styret med budsjetteringen. Det gjør jobben enklere for styret og gir deg en tryggere og mer forutsigbar økonomi.
Hva er inkludert i felleskostnadene?
Under ser du et utvalg av kostnader som inngår i felleskostnadene dine. I tillegg vil borettslaget eller sameiet som oftest betale for forretningsførsel og administrasjon, og de kan ha andre driftskostnader knyttet til ulike installasjoner, slik som heis og brannvarslingsanlegg. Ofte vil også fellesavtaler på internett / kabel-tv være en del av felleskostnaden.
-
Forsikring
Bygningsforsikringen sikrer borettslagets eller sameiets bygninger, i tillegg er det vanlig å ha tilleggsdekninger som styreansvar og ulykkesforsikring for personer på dugnad.
-
Vann og avløp
I borettslag betaler man for vann og avløp gjennom felleskostnadene. I nyere borettslag er det vanlig at disse kostnadene avregnes en gang i året opp mot forbruk. I sameier betaler man som oftest dette direkte til kommunen selv.
-
Renovasjon
Søppelet vi produserer må hentes og for dette betaler alle et årlig renovasjonsgebyr til kommunen.
-
Vedlikehold
Du betaler din del av alt vedlikeholdet som utføres der du bor. Dette er kanskje den posten som er vanskeligst å budsjettere, og det koster en del å holde bygninger og installasjoner vedlike. Men har styret en god plan for vedlikeholdet er de på god vei.
-
Strøm
All strømmen som brukes til belysning og oppvarming av fellesarealer blir betalt gjennom felleskostnadene.
-
Renter og avdrag
Du betaler renter og avdrag på din andel av fellesgjelden. Dette er mest vanlig i borettslag, men kan også gjelde i sameier. Rentekostnadene får du fradrag for på skatten, på lik linje som du får for dine private lån.
Hvordan fordeles felleskostnadene
Hovedprinsippet er at kostnadene fordeles ut i fra størrelse på bolig eller nytteverdi. For eksempel er det ofte slik at den med størst bolig betaler mer for bygningsforsikringen, mens kostnader til internett, hvor nytten er lik for alle, fordeles likt.
Fordelingen av felleskostnadene er regulert i lovverket og fordelingsnøkkelen er fastsatt når borettslaget stiftes eller sameiet seksjoneres.
Se opp for lave felleskostnader
Vurderer du å kjøpe en bolig med svært lave felleskostnader? Da bør du gå en runde eller to ekstra for å finne ut hva som er tilstanden i borettslaget.
Kunstig lave felleskostnader er ofte et resultat av at styret har valgt å ikke spare penger til å betale for fremtidig vedlikehold, selv om det ikke finnes noen tvil om at vedlikeholdet før eller siden vil komme, og at dette vedlikeholdet vil koste penger.
Hva er forskjellen på et borettslag og et sameie?
Når du kjøper bolig i en blokk eller et rekkehusområde kan du i hovedsak velge mellom to gode eierformer. Begge er trygge valg, men det er noen vesentlige forskjeller som det kan være greit å kjenne til.