Bruk stemmeretten din
Våren er høytid for generalforsamlinger og årsmøter, og om du bor i et borettslag eller i et sameie vil du i løpet av de neste månedene motta en innkalling. Benytt anledningen til å gjøre deg bedre kjent med boligselskapet du bor i.
De siste årene har vært preget av digitale møter, men nå som samfunnet har åpnet opp igjen, håper forvaltningssjef Unn Hege Nordhagen at de fleste velger å avholde fysiske møter.
– Selv om digitale møter har sine fordeler, så er det ingen tvil om at fysisk tilstedeværelse gir en bedre kommunikasjon. For mange så er dette også den ene gangen i året hvor alle beboere samles og får anledning til å bli kjent med styret og oss i NBBO, forklarer hun.
Styret i boligselskapet er valgt til å forvalte eiernes formuer, og det er på generalforsamlingene i borettslag og på årsmøtene i sameier, at styret oppsummerer fjoråret og forteller om veien videre.
– Styret har vide fullmakter i sitt daglige virke, men når det kommer til større beslutninger er det generalforsamlingen eller årsmøtet som har det siste ordet. Det er også her man velger hvem som skal sitte i styret, forklarer Nordhagen.
Møt opp
Hennes klare oppfordring er derfor at du involverer deg i beboerdemokratiet.
– Sett deg inn i innkallingen, møt opp, og bruk stemmeretten din. For det er ditt bomiljø og din boligformue det handler om, og dette er den muligheten i året du har til å påvirke beslutninger og prioriteringer der du bor.
For det er slik at de som ikke møter opp, de får heller ingen innflytelse.
– Stemmetallet avgjøres blant de fremmøtte, så det vil ikke lønne seg å bli sittende hjemme om man ønsker å påvirke en beslutning. Er man forhindret fra å møte kan man imidlertid gi en fullmakt til en nabo eller lignende, og på den måten sørge for at stemmen din allikevel kan utgjøre en forskjell, forklarer hun.
Har du selv en sak du ønsker å fremme for generalforsamlingen eller årsmøtet, da må du være ute i god tid. For om saken ikke er meldt inn til styret på forhånd, da kan den ikke behandles på møtet.
– Det er et viktig prinsipp, både i borettslag og sameier, at saker som ikke er nevnt i innkallingen ikke kan behandles på møtet. Dette bidrar til å ivareta eiernes interesser, siden de på forhånd kan orientere seg og ta stilling til de sakene som står på dagsorden, forklarer forvaltningssjefen.
Sett deg inn i innkallingen
Dersom du er en av de mange som mottar en innkalling i løpet av de neste ukene. Så er Nordhagens klare råd at du bruker tid til å sette deg inn i den. Det er et viktig dokument som gir deg nyttig innsikt i hvordan din formue forvaltes.
– Innkallingen skal du motta minst åtte dager før møtets dato, og den skal inneholde årsregnskap, styrets årsmelding og revisjonsberetning. I tillegg er det vanlig å informere om hvilke medlemmer av styret som er på valg, forklarer hun.
Videre skal alle større saker som oppgraderinger, låneopptak, og annet som faller utenfor styrets fullmakt være nevnt i innkallingen.
– Dette er et komplett dokument som viser hva felleskostnadene går til og hvordan din boligformue forvaltes, så det er definitivt noe som er lurt å sette seg inn i, avslutter Nordhagen.