Egge gård i Lier:
Her dyrkes det frukt og bær
Scroll deg nedover på siden for å se mer
Tekst: Reidar Heieren
Gårdbruker Marius Egge ville videreforedle frukten til drikkevarer.

På Egge gård dyrkes sju økologiske eplesorter som omsettes i dagligvarebutikker: Aroma, Gravenstein, Åkerø hassel, Katja, Katinka, Discovery og Tohoku 2. I tillegg dyrkes jordbær og Solaris druer for vinlegging, fremavlet i Tyskland for å tåle klimaet i det nordlige Europa.

Egge Gård startet med eplepressing i 2002.

KREATIV MED FRUKT OG BÆR
Det er 23 år siden at den første flasken med ufiltrert eplemost ble tappet. Siden har gårdbruker Marius Egges spenstige visjoner for videreforedling på egen gård endt opp i nær 30 ulike produkter.
Og slikt blir det også gårdsturisme av. Hele busslaster med nysgjerrige gjester har tatt turen til Egge i Lier, for å bli nærmere kjent med både gården, historien bak utviklingen - og drikkevarene.
-Forleden dag fikk vi forespørsel fra et reiselivsselskap i Singapore. Kunne vi ta imot ei busslast i juni? De ønsker full omvisning og smaksprøver til slutt, konstaterer administrasjonssjef Kristine Elise Aune Stabell, i det hun kaster et blikk på en e-post fra andre siden av kloden, etter at NBBO Magasinet kom til å spørre om hvor gjestene på Egge kommer fra. Hele Østlandet?
-Befolkningen i vår egen region handler gjerne drikkevarer direkte hos oss. Gårdsbutikken vår er populær. Så har vi mer typisk turisme. Da kan gjestene komme fra alle mulige kanter, som regel etter forhåndsbestilling. Vi har et fast opplegg med egen guide, han viser rundt, forteller om gårdens historie, og til slutt byr vi på smaksprøver fra det brede sortimentet vårt, forteller Aune Stabell.
Fra most til sterkere saker
Egge gjorde seg tidlig kjent for økologisk dyrkede epler, og dessuten stor produksjon av jordbær. Etter årtusenskiftet startet egenpressingen av eplemost, fulgt av Egges visjoner om både halvsterke og enda sterkere saker.
For å oppfylle denne drømmen måtte statlige myndigheter legge seg på en typisk internasjonal linje, der norske gårder fikk anledning til å produsere alt selv – og attpåtil gis tillatelse til å selge sider i ulike varianter fra eget utsalg.
-I henhold til bevillingen har vi tillatelse til å selge alt vi produserer fra gårdsbutikken, bortsett fra druebasert vin og brennevin, forklarer Aune Stabell.
Gården har fått mye oppmerksomhet for produktet «Egge One», en musserende vin laget etter champagne-metoden, basert på gårdens egendyrkede Solaris-druer, som passer klimaet på Egge godt. Ved introduksjonen i 2015 var kresne vinsmakere overrasket over at et norsk vinprodukt kunne bli både fullverdig og interessant, basert på druer fra Lier.
Mer alkoholfritt på gang
På en vegg innenfor døren i destilleriet henger en lang rekke med diplomer og utmerkelser som er mottatt for gårdens alkoholholdige varer.
-Som en utpreget kreativ virksomhet, tør vi introdusere stadig nye varianter av alkoholfrie drikker basert på egen fruktpressing. Vi produserer både most og gløgg i en rekke varianter. Vi har dessuten høstet fin erfaring med egen julebrus, og i sommer vil vi introdusere enda en variant på tradisjonell brusflaske, som vi har gitt navnet «Rød Musserende» – en mer eksotisk variant av rødbrus, sier en begeistret Aune Stabell.

Destillatør Daniel Byrski og adm. sjef Kristine Elise Aune Stabell med en av spesialitetene; single malt (norsk whiskey) basert på blant annet øl fra Aass.
Du har akkurat lest en artikkel publisert i NBBO-bladet Nr. 1 - 2021. Du kan lese hele magasinet her.
Du er kanskje også interessert i?

Smått kan bli godt
Små uterom kan bli utrolig flotte, om vi setter fantasien i sving. La deg inspirere av Henriette Bergems ideer for å skape trivsel der uteplassen er begrenset.

Påskeaktiviteter for store og små
Vi har hentet inspirasjon til påskeaktiviteter for store og små fra matprat.no og ifi.no

Våryr elvelangs
En ting som kjennetegner våren i Drammen i aller høyeste grad, er at drammenserne tar i bruk den flotte gangstien langs elva.

Eiker juletreskog
På Skjøl gård i Vestfossen har det vært gårdsdrift siden slutten av 1800-tallet. Her har det vært både melkekyr og kornproduksjon, men i 1995 etablerte Karl Henrik Hals Eiker Juletreskog, og de første juletrærne ble plantet.

Vinterstemning i Drammen
Fotograf Pia Sønstrød har fanget inn vinterstemningen i Drammen med sitt kamera.

Øker med ett juletre hvert år
Øker med ett juletre hvert år JOURNALIST Reidar Heieren FOTO Annmari Lysgård I Annmari Lysgård og familiens over hundre år gamle villa på Geithus, er det plass til mange juletrær. I alle fall så mange at antallet har økt hvert år siden 2013. -Den dagen grensen for hvor mange trær vi har plass til inne…

Økologisk vintermat fra Sylling
Økologisk vintermat fra Sylling Tekst og foto: Reidar Heieren Gradvis har paret realisert sine egne ideer om hva slags rolle gården skal spille i moderne tid. -Vi hadde ingen romantiske eller blåøyde drømmer om å bo på en koselig gård på landet. Det var snarere gründer- og skaperånden i oss begge, som var utgangspunktet. Det…

Strømsø – full av sjarm og opplevelser
Fristelsene fra Tollbugata trekker et publikum fra store deler av Sør-Norge.