ÅIF på overnattingstur med 9. klassingene

Hver sommer drar Åssiden Idrettsforening på tur i drammensmarka med 9. klassingene fra Kjøsterud ungdomsskole.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Åssiden IF

To elever i solnedgangen ved vannet på overnattingstur med ÅIF
Fellesskapet nytes i fine omgivelser ved Damslett

For noen år tilbake kom Kjøsterud ungdomsskole og Åssiden idrettsforening (ÅIF) med ideen om å ta med elevene i 9. klasse på overnattingstur de dagene 10. klasse har eksamen. Det hadde nemlig blitt en utfordring at 9. klassingene hadde fått som tradisjon å banke på dørene til avgangselevene natten til eksamen. I år gikk turen til Damslett, og aktivitets- og samfunnsutvikler Anniken Braaten var med på turen fra ÅIF. 

– Det var fint å se hvordan ungdommene koste seg i fellesskap med hverandre og lærerne. Jeg er ganske sikker på at de ungdommene som var skeptiske i utgangspunktet vil se tilbake på denne turen som en god erfaring og opplevelse, sier Anniken. 

Overnattingsturen er en del av ÅIF sin satsning på aktive lokalsamfunn.

Sov i lavvo 

At det var en god opplevelse, kan Alma Christine Kaspersen og Mie Aimèe Persvang Hillestad bekrefte. De er to av de ca. 50 elevene som var med på turen, sammen med seks lærere.

– Jeg synes overnattingsturen var kjempefin. Vi lagde et bedre klassemiljø, samtidig som at vi alle lærte mer om hvordan man skal holde seg varm og søke ly i naturen, sier Mie Aimèe. 

En del av opplegget var at elevene skulle sove i lavvo som de måtte sette opp og ta ned selv. De lagde også sin egen mat på primus. 

– På kvelden koste vi oss rundt bålet og noen valgte å bade i tjernet, sier Mie Aimèe. 

–  Vi lekte også leker alle sammen, som for eksempel «catch the flag». Vi lagde mat og bare snakket og hadde det koselig, legger Alma til. 

Begge er enige om at det å skape nye minner sammen med hele klassen var et stort høydepunkt. De er glade for at det er en tradisjon at 9. klasse drar på en slik tur.

– Vi kom nærmere som klasse og skapte sterkere vennskap, sier Alma. 

– Det er viktig for oss å vise at bevegelsesglede kan være mer enn idrett.

Får oppleve bevegelsesglede

Gjennom jobben som aktivitets- og samfunnsutvikler, blir Anniken godt kjent med elevene på både barne- og ungdomsskolene på Åssiden. Hun og ÅIF har et ønske om at ungdommene skal få oppleve hva bevegelsesglede er. 

–  Det er viktig for oss å vise ungdommen at bevegelsesglede kan være mer enn idrett. Vi håper at vi ved å bli med på en slik tur, kan bidra til å skape positive opplevelser og gode minner som de kan ta med seg videre, sier Anniken. 

Hun synes det var spesielt fint å se hvordan elevene mestret ulike hindringer sammen underveis, og at de som ikke er så vant til å være på tur hele tiden fikk mulighet til å bidra til fellesskapet.

– Det jo bare alltid hyggelig å være på tur med flott ungdom, og oppleve sammen med dem hva nærmiljøet har å by på, sier hun. 

ÅIF startet for noen år tilbake en stor satsning på ungdom både på og utenfor banen. Det kan du lese mer om her.

På Damslett fikk elevene...