Det gode livet i Mjøndalen

En gang mjøndøling, alltid mjøndøling. I denne bygda finner man alt man trenger, samtidig som det er sentralt og kort vei til det meste.

Tekst: Kine Myrvold Olsen

Ole Sivertsen
Ole Sivertsen, mjøndøling

Ole Sivertsen (44) har bodd i Mjøndalen omtrent hele sitt liv. Unntaket er studieårene og noen år etter med jobb i Oslo etter det. 

– Det var ikke gitt at vi skulle flytte tilbake hit, vi vurderte å bli værende i Oslo. Men da vi skulle ha barn, ble det forlokkende med større plass og da får man jo mer for pengene her enn i Oslo, sier Ole. 

Det var i 2005. Etter det har fire barn kommet til, som nå er i alderen 6 til 19 år. Eldste er jente og de tre andre gutter. Både barna, Ole og kona Marianne, som opprinnelig er fra Halden, har funnet seg godt til rette i et stort hus rett ved stadion. At det er rett ved stadion, er ganske praktisk for en som er ihuga Mjøndalen-supporter også når det kommer til fotball. Tidligere har han jobbet i mange år som markedssjef i Mjøndalen fotball. Nå jobber han som markedsdirektør i Sparebanken Øst. 

Fotball døgnet rundt

I oppveksten bodde familien Sivertsen i bakkene opp mot Åsen. Mange av de han kjente bodde nede på «flata» i Mjøndalen, så hverdagen bød på mye sykling opp og ned bakkene. Til kompiser og til diverse fritidsaktiviteter. Det var morsomst på vei ned, ikke alltid like gøy når slitne bein skulle sykle hjem igjen. 

– Vi var en gjeng som omtrent spiste fotball til frokost. Det var et drømmeopplegg med fotball døgnet rundt, både på skolen, på «løkka» og på trening og kamper. Jeg prøvde meg på friidrett og speideren ved siden av fotballen, men det var alltid fotballen som var i fokus, sier Ole.

Moren stekte vafler på stadion når det var MIF-kamp, mens faren var speaker under kampene. Det er derfor ikke så rart at han har blitt så glad i, og så engasjert i, fotballen.

Han mimrer tilbake til en fin oppvekst i Mjøndalen, og er sikker på at både han selv i oppveksten og hans egne barn har større bevegelsesfrihet her enn på større steder. 

– Jeg er aldri redd for at ungene skal gå fra hus til hus og finne på ting med andre, men hadde nok ikke turt å slippe dem løs på samme måte for eksempel i Oslo. Det føles veldig rolig og trygt her, så barna har nok større frihet til å gjøre ting på egen hånd her enn man har mange andre steder, sier Ole. 

Noe som har endret seg på disse 44 årene, er at Mjøndalen har vært gjennom en stor utvikling. Før var det flere jorder og grønne områder her. Nå er det bygget mange leiligheter sentralt i Mjøndalen. 

– Det er atskillig flere steder å bo i sentrum nå enn før, og leilighetene som har kommet der frigjør plass til barnefamilier i eneboligene. Steder som Mjøndalen er avhengig av denne typen utvikling, så det er bare positivt. Men det er nok det som har forandret seg mest på alle disse årene, sier han. 

– Det føles veldig rolig og trygt her, så barna har nok større frihet til å gjøre ting på egen hånd her enn man har mange andre steder

Bor på «flata» nå

En ting var Ole derimot helt tydelig på da han flyttet tilbake, og det var at han skulle bo på «flata». 

– Her har vi kort vei til absolutt alt, både til sentrum av Mjøndalen og togstasjonen. Med toget er vi Oslo på under en time, inkludert å komme seg fra huset til stasjonen, sier han. 

Vi tar med oss en kaffe fra Kafé Kraft på stasjonen mens vi rusler rundt i sentrum. Før kommunesammenslåingen i 2020 var Mjøndalen sentrum for Nedre Eiker kommune. Derfor er sentrum i denne bygda godt etablert med butikker og møteplasser som for eksempel Kafé Kraft og Olsen på Hjørnet. Det aller meste ligger i gangavstand. 

– Tilbudet i sentrum er ganske likt som det har vært i alle år, men med andre aktører enn før. Det er fint å ha disse samlingspunktene, sier Ole. 

Favorittsteder:

Etter å ha bodd i Mjøndalen nesten alle år siden 1979, kjenner Ole til de fleste kriker og kroker i området. Han har noen favorittsteder som han gjerne deler. 

  • Skiløypene ved Miletjern: – Jeg tilbringer mye tid her på vinteren, enten med familien eller på lengre turer med kompiser. Man møter gjerne mange kjente på de turene, skiløypene der oppe er veldig populære, sier han.
  • Portåsen: – Det er et veldig all right å ta seg en lunsj her, eller bruke Portåsen som utgangspunkt for turer i skogen, sier Ole. 
  • Consto Arena: Det er sjelden han går glipp av en hjemmekamp for Mjøndalen. – For de som er innflyttere i Mjøndalen, er det faktisk en god idé å komme på kamp selv om man ikke er så interessert i fotball. Det er mange som er på kampene mest for å møte folk og være sosiale, så det er en kjempefin mulighet til å få noen nye bekjente når man er ny i bygda, sier han.  

Tips: Når du er på hjemmekamp, er det et «must» å spise bløyta, som er «nasjonalretten» i Mjøndalen. Bløyta er pølse med pølsebrød som er bløtlagt i pølsevannet.