DNTs bynære hytter – perfekt for helgeutflukten

Visste du at DNT Drammen og Omegn har en rekke bynære og fine hytter som passer perfekt for en liten helgeutflukt eller et døgn i naturen?

Tekst: Cecilie Bergli Foto: DNTs fotografter

Koselige Eiksetra i Lier
Koselige Eiksetra i Lier

Den Norske Turistforening (DNT) er Norges største friluftslivsorganisasjon som arbeider for å fremme et enkelt, aktivt, allsidig og naturvennlig friluftsliv og for å bevare natur og kulturverdier.

DNT Drammen og Omegn har en rekke bynære og fine hytter som passer perfekt for en liten helgeutflukt eller et døgn i naturen. For å kunne overnatte på ubetjente hytter kreves det at minimum en person i følget er medlem og har tilgang til DNT nøkkelen. På de betjente hyttene er alle velkommen uavhengig av medlemskap eller ei.

Eiksetra, perfekt turmål for barnefamilier

I vårt nærområde er det Eiksetra du skal ta turen til om du vil prøve ut overnatting på en betjent hytte. Eiksetra ligger ved Garsjø i Finnemarka nord for Drammen og er et utmerket utgangspunkt for turer innover i Finnemarka, både sommer og vinter. Her er det skileikanlegg, akebakke og lysløype med flotte forhold om vinteren og om sommeren finnes det både gapahuk og Tarzan løype å boltre seg i. Hytta er et ypperlig utgangspunkt for en rekke turer i Finnemarka og det ligger mange flotte fiskevann i nærheten.

Eiksetra har 9 sengeplasser, fordelt på 3 rom.
For bestilling, ta kontakt med direkte med Kari på tlf 988 81 252 eller epost eiksetra@dnt.no

Garsjøkoia

I samme område som Eiksetra og kun 50 meter fra vannet Garsjø ligger Garsjøkoia idyllisk til. Koia har et stort, inngjerdet uteområde og egen gapahuk. Her er grillplass, badeplass og robåt. Vinterstid er det et nettverk av skiløyper rett i nærheten av koia, om det er snø.

Garsjøkoia med tilhørende Gapahuk

Koia er ubetjent og har 6 sengeplasser.

- Hvorfor sitte inne når alt håp er ute?

Veslekillingen

Veslekillingen er DNTDs sommerparadis beliggende på øya Killingen i Sandebukta, nord for Holmestrand. Hytta har to etasjer med en leilighet i hver etasje, som leies ut enkeltvis. Hver leilighet har 6 sengeplasser.

Veslekillingen holder åpent i sommerhalvåret fra 1. mai til 24. september. Hytta har en stor og fin uteplass og kort vei til sjøen for bading og vannaktiviteter.

Hytta leies kun ut i sin helhet etasjevis og den må forhåndsbestilles.

Bilde av Veslekillingen

Sommeridyll ved sjøen

Hyttene ved ved Nerdammen

Den koselige lille Damhytta på demningen åpnet for kort tid siden etter lange år med planlegging, restaurering og dugnadsarbeid.

På Damhytta kan du nyte fantastisk utsikt over vannet

Damhytta er ubetjent, leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles. Det er 4 sengeplasser på hemsen i hytta.

Hytta er blitt veldig populær og er fullbooket de fleste helger i 2024, men med beliggenhet bare 500 meter fra nærmeste parkeringsplass egner den seg ypperlig til et besøk også i ukedagene.

Damslett var opprinnelig en gammel privat hytte som ble overdratt til Drammen kommune. Solbergelva jeger- og fiskerforening disponerte hytta fram til 2010-tallet, da kommunen overlot bruksretten til DNT Drammen og Omegn.

Hytta ligger lett tilgjengelig med kort vei fra parkeringsplassen og med idyllisk beliggenhet nede ved Nerdammen. Perfekt utgangspunkt for turer i marka, bading og fisking.

Hytta er ubetjent og leies ut på sengebasis, det anbefales å bestille plass på forhånd. Det er 8 sengeplasser i hytta.

Damslett er en splitter ny hytte beliggende ved idylliske Nerdammen

Bynære hytter

Fra Drammen sentrum er det kort vei inn i skogen og kort vei til hyggelige Hamborgstrømpavliongen på Bragernes og Blekktjernstua på Strømsø.

Boltreplass på Bragernes

Med tarzanløype, natursti, bålplass og stor boltreplass i koselig skog like utenfor hytta er Hamborgstrømpavliongen et populært nærmiljøanlegg for familier, skoler og barnehager. På vinterstid er unnarennet i den gamle hoppbakken rett i nærheten, en perfekt akebakke.

Populær boltreolass for barna

Hytta ligger en kort gåtur fra Drammen sentrum, strategisk plassert i Hamborgstrømskogen i Bragernesåsen.

Hamborgstrømpavliongen har 5 sengeplasser, den leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles.

Damvokterboligen ved Blektjern

Blektjernstua er en gamle damvokterbolig, og ligger flott til i Strømsåsen like inntil Blekktjern.  ca 15 min gange i lysløypa fra Drafnhuset. Kommer man fra Konnerudsiden, er det bare noen meter ned bakken fra Kølabånn.

Blektjern er en yndet badeplass om sommeren. Bak hytta ligger det en stor gapahuk med hyggelig blåplass, perfekt for kveldskosen.

Hytta har 8 sengeplasser, den leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles.

Hytta ligger idyllisk til ved Blektjern

Indrefileten i Drammensmarka

Denne lille vakre hytta, med sin helt spesielle arkitektur ligger idyllisk til ved Goliatvannet, midt i sti og løypenettet i Drammensmarka. Hytta kan nås fra en rekke utfartssteder som Landfalltjern, Toppen av Aronsløypa, Eiksetra og Nerdammen. Her kan du både bade og fiske flere nærliggende vann.

Goliaten er et populært turmål og overnattingssted, uansett årstid. Det er flott å gå hit, både til fots eller på ski.

Tverråsen rett bak hytta byr på spektakulær utsikt.

Goliaten i vinterdrakt

Hytta er ubetjent og leies ut på sengebasis, det anbefales å bestille plass på forhånd. Det er 8 sengeplasser i hytta.

- Nordmenns sanne religion er naturen. Våre guder heter Fjellet, Vidda og Havet

Langs kulturhistoriske stier

Trivelige Koboltkoia er en gammel skolestue som nå har blitt DNT-hytte. Beliggende på en tipp like nedenfor de nordlige Koboltgruvene i Modum, (Blaafarveværkets gruver) har koia flott utsikt over Holleia, Tyrifjorden og Finnemarka.

Majestetisk beliggenhet

Blaafarveværket/Koboltgruvene har merket kulturhistoriske stier til gruvene og tufter etter boplasser i området. Brosjyrer fås i Gruvekroa på Blaafarveværket. Overnatting i hytta er et flott utgangspunkt for opplevelser i tilknytning til Blaafarværket

Hytta har 12 sengeplasser, den leies ut i sin helhet og må forhåndsbestilles.

Fotografer: Lothar Fritsch (hovedbilde Goliaten) // Åshild Woie (Garsjøkoia, Hamborgstrømpavliongen) // Marius Dalseg Sætre (Veslekillingen, Damhytta, Damslett) // Cecilie Bergli (Blektjernstua) // Thomas Sagvik (Goliaten vinter) // Hans Petter Eriksen (Koboltkoia)