Har spart mye på å flytte inn i ny bolig

Det er mange fordeler med å flytte inn i en helt ny bolig. Det er lite vedlikehold, og ikke minst så er det mye å spare på strømregningen.

Kine Myrvold Olsen

Anita og katten Frida trives godt i sitt nye hus.

I mars 2022 flyttet Anita Kjærstad, datteren hennes og de to kattene deres inn i NBBO-rekkehusene i Granittlia i Solbergelva. Da var det allerede ett år siden hun hadde kjøpt rekkehuset, og hun hadde fått god tid til å venne seg til tanken på å flytte. 

– Vi bodde i en tomannsbolig Hotvetveien Vest i 16 år, og jeg var egentlig veldig knyttet til det hjemmet. Datteren min har blitt 13 og vi begynte å se behovet for litt større plass. Derfor passet det fint å kjøpe dette rekkehuset, sier Anita. 

Mye lavere strømforbruk

En av de store fordelene med å flytte til en ny bolig, spesielt med strømprisene vi har nå, er at man sparer energi. I tomannsboligen fra 1954 der Anita bodde før, brukte hun 12000-13000 kWh i året. Da hadde hun 70 kvadratmeter. 

– Fra 22. mars i fjor og ut året brukte jeg 6600 kWh på de 128 kvadratmeterne jeg har her. Det er estimert til 9500 kWh i året. Så strømforbruket er betydelig redusert, sier hun. 

For å varme opp rekkehuset har hun i stor grad brukt vedfyring. I tillegg er det panelovner på soverommene, og enkelte dager har hun hatt en oljeovn i tillegg i hovedetasjen. På badene og i gangen er det varmekabler. Balansert ventilasjon er også med på å sørge for at varmen holder seg på et jevnt nivå. 

– Det er en del løsninger i en ny bolig som jeg ikke hadde tenkt på tidligere. For eksempel at kjøkkenvifta justerer seg automatisk etter luftkvaliteten inne. Med tanke på miljøet gir det en god følelse å bo i en energieffektiv bolig, sier hun.

Her i Granittlia bor Anita og datteren.

Slipper å tenke på vedlikehold

Når man flytter inn i en ny bolig, har man mulighet til å påvirke en del underveis gjennom ulike tilvalg. Man kan velge kjøkken, fliser og innredning på bad, gulv, belysning og farger. Det er mye man skal ta stilling til. 

– Det var gøy underveis i prosessen, selv om det er vanskelig å se helt for seg hvordan det ferdige resultatet blir. Jeg ville helst bo meg litt til, så jeg valgte ingen andre farger på veggene enn standardfargen som var antikkhvit. Det er fint å kunne sette vårt eget preg underveis i byggeprosessen, og ta de «smarte» tilvalgene, men det har også vært viktig å kunne bo seg til og tenke gjennom hvordan vi ønsker det etter innflytting, sier hun. 

En stor bonus med å flytte til en helt ny bolig, er at vedlikeholdsbehovet ikke melder seg med det første. Det merkes godt når man har flyttet fra et eldre hus. 

– Jeg synes nesten at jeg har bedre tid nå enn før. Mer tid til å følge opp datteren min og gjøre andre ting enn vedlikehold, sier hun. 

– Det ble jo til at man har en vaktmesterjobb på fritiden når man har enebolig, så det å slippe vedlikeholdet er veldig deilig

Tor Børrestad
Tor Børrestad er arkitekt og han tegnet Elvebredden Park i Lier.

Tegnet sin egen leilighet

Tor Børrestad er helt enig i det siste Anita sa, nettopp at han og samboeren har fått veldig mye mer fritid etter at de flyttet til leilighet. De flyttet inn i en av toppleilighetene i  Elvebredden Park i Lierbyen for to år siden. Leiligheten har utsikt mot jorder på den ene siden og Lierbyen sentrum på den andre siden. Det var bevisst at de ville ha mye luft og lite innsyn rundt seg.

– Vi valgte å flytte hit fordi det er jeg som har tegnet Elvebredden Park gjennom arkitektfirmaet mitt, og jeg så derfor tidlig hvor bra det kom til å bli. Men vi har sett på Lier lenge, så det passet veldig bra sånn sett, sier Tor.

Firmaet hans, AD Arkitekter, er veldig involvert i utviklingen av Lierbyen. Han synes det var en stor prosess mentalt å gå fra enebolig i Underlia til leilighet i Lierbyen. Men han har ikke angret. 

– Det ble jo til at man har en vaktmesterjobb på fritiden når man har enebolig, så det å slippe vedlikeholdet er veldig deilig, sier han. 

Ikke minst så sparer de selvsagt veldig mye på strømregningen ved å bo i en energieffektiv bolig. Eneboligen han bodde i tidligere var på ca. 210 kvadratmeter, og leiligheten er på 156 kvadratmeter. 

– Vi betaler ⅓ av strømregningen nå sammenlignet med tidligere, så vi skjønner ikke helt hva hysteriet rundt strømforbruket dreier seg om, sier han. 

Både balansert ventilasjon og vannbåren varme er med på å holde kostnadene nede. 

Elvebredden Park ligger i Lierbyen.

Tek17 stiller høye krav til vinduer, balansert ventilasjon og isolasjon

Vinduer og isolasjon

Både Elvebredden Park og Granittlia er bygget etter de gjeldende kravene i Tek17. Det innebærer flere fordeler for de som flytter inn, spesielt med tanke på energibesparelser. 

– Tek17 stiller høye krav til vinduer og isolasjon, sier Tor Engebakken, som er utbyggingssjef  i NBBO. 

Han sammenligner eksempelvis Anita i Granittlia sitt energiforbruk med sitt eget. Tor bor i et hus fra 80-tallet og bruker nesten tre ganger så mye strøm som Anita - med omtrent det samme antallet kvadratmeter som varmes opp. 

Balansert ventilasjon er også et Tek17-krav, og som er svært viktig for energisparingen. 

– Den balanserte ventilasjonen trekker inn frisk luft fra ytterveggen og sender varm luft inn i boligen via en varmeveksler. Den sørger for at det ikke er mer luft enn man egentlig trenger, og at boligen holder seg på en jevn temperatur, sier Tor.

Drømmer du om en ny leilighet?

Sjekk ut vårt nyeste boligprosjekt. Midt i hjertet av Mjøndalen bygger vi NT3 Borettslag.

Her får du kort vei til alt du trenger i hverdagen, samtidig som du kan nyte livet i en ny, romslig og moderne leilighet med lave energikostnader.