60 glade kuer sluppet ut på beite

Kuslippet på Eiker Gårdsysteri i Hokksund i 2023 ble en stor suksess, med mange skuelystne som fikk se kuene slippe ut av fjøset.

Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen

Ida Alvsaker, Even Tandberg og sønnen deres
Ida Cecilie Alvsaker, Even Tandberg og sønnen deres. Foto: Privat

Etter en lang vinter kunne endelig kuene på Eiker Gårdsysteri slippes ut av fjøset lørdag 27. mai. 

– Det var 140 biler som kom til kuslippet. Med flere folk i hver bil, og noen som kom uten bil, så anslår vi at det var rundt 1000 mennesker på besøk hos oss under kuslippet, sier Ida Cecilie Alvsaker. 

Hun og mannen hennes Even Tandberg tok over deler av driften, blant annet fjøset, på Eiker Gårdsysteri i fjor. Da hadde de mer enn nok med å komme inn i driften, og hadde ikke mulighet til å lage noe spesielt ut av at kuene skulle slippes ut. Årets kuslipp var derfor det første siden 2019 og det første ekteparet arrangerte. De synes det ble en stor suksess. 

– Vi er veldig fornøyde med hvor mange som kom, og lurer litt på hvordan vi skal toppe dette til neste år. Kanskje vi må lage en kuslippfestival eller noe sånt?, sier Even.

I tillegg til å slippe ut kuene, kunne de besøkende også bli med på ponniridning, kjøre traktor og gå en natursti med oppgaver. Tine og Nortura delte ut smaksprøver. 

– Det er Tine og Nortura vi leverer råvarer til, så det var fint å se at de stilte opp når vi hadde et arrangement på gården, sier Even. 

Går ut og inn som de vil

Ida, Even og ungene deres hadde kledd seg ut i kudrakter og sto på beitet for å ta i mot kuene. Både store og små som hadde tatt turen, synes det var stor stas å se hvor glade kuene ble da de endelig fikk komme ut på beitet. 

– Fjøset hos oss er robotdrevet, og det vil si at kuene går fritt rundt i fjøset og melker seg når de har behov for det. Siden de går fritt så har de nok stukket nesa ut for å kikke litt før kuslippet også, men det var først under kuslippet at de fikk slippe helt ut av fjøset. De trives ekstra godt når de får  friheten med å bevege seg ut på beitet, sier Ida Cecilie.

Kuene nyter friheten etter en lang vinter inne i fjøset.

– Fjøset hos oss er robotdrevet, og det vil si at kuene går fritt rundt i fjøset og melker seg når de har behov for det.

Resten av sommeren og frem til snøen kommer igjen kan kuene gå ut og inn som de vil. Ida og Even følger med på roboten og fjøset via kameraer og i en app. Hvis det er seks timer siden en ku har melket seg, blir hun tvunget inn i melkemaskinen før hun kan bevege seg som hun vil igjen. 

– Hoveddelen av fjøsdriften nå er egentlig en slags vaktmestertjeneste der man følger med på at alt er i orden. Man trenger ikke å være i fjøset kl. 7 hver morgen lenger, sier Even.

Ida og sønnen hennes

Ida Cecilie Alvsaker og familien kledde seg opp i kudrakter for å ønske kuene velkommen ut på beitet.

Fremtidsrettet gårdsdrift

Eiker Gårdsysteri var den første gården i Buskerud som innførte robotdrift i fjøset for 20 år siden, og den første i Norge til å lage ost av robotmelket melk. Sensommeren 2023 er planen at Even og Ida Cecilie skal ta over driften 100 %, slik at de også driver ysteriet. De skal fortsette å bo på gården Even har vokst opp på på Simostranda, men i stedet for å bygge nytt fjøs der slik planen opprinnelig var, valgte de å avvikle fjøset der da de takket ja til å overta Eiker Gårdsysteri. 

I alt er det tilsammen ca. 170 kuer på Eiker Gårdsysteri. Ca. 60 av disse er melkekuer. Når de nå tar over driften 100 %, med slåttonn og alt annet det fører med seg, har de kontroll på hele næringskjeden. 

– Vi har full kontroll på hva vi tilfører kuene, og dermed også full kontroll på råvarene vi tilfører osten i ysteriet, sier Even. 

Jubileumsår

Robotdriften kom i gang i 2002, mens ysteriet ble startet i 2003 og har dermed 20-årsjubileum i år. 

– Vi satser på å få feiret det litt etter hvert, men først må vi komme i gang ordentlig med driften, sier Ida Cecilie. 

Det blir altså til høsten eller vinteren i gang. I mellomtiden har melkekuene mange fine måneder foran seg med friskt gress på beitet, og sval temperatur de kan kose seg med inne i fjøset når det blir for varmt ute.