Labbeløypene: En vinterdrøm for gående og syklister

De siste årene har vintertilbudet til fotfolk og terrengsyklister fått et enormt løft. Takket være ildsjeler på begge sider av elva kan skogen nytes, også på vinteren, både til fots og på hjul.

Tekst: Cecilie Bergli - Markedskonsulent i NBBO og ivrig stisyklist.

Kart over LINK-Løypa fra Landfalltjern
Kart over LINK-Løypa fra Landfalltjern

"Labbeløyper" er definert av Drammens kommune som turveitraseer utenfor byggesonen som er tilrettelagt for gående om vinteren. Dette kan med hell utvides til gående og syklende, da de fleste lokale alternativene er initiert av syklister.

Løypelaget for de uten ski på beina

Labbeløypene, som har sitt startpunkt fra utfartsparkeringen på Landfalltjern eller ved Landfallhytta har blitt et kjærkommet supplement til friluftsfolket.

– Det som startet i det små med et knippe ivrige syklister, utstyrt med truger og tunge bildekk. Er nå blitt et Løypelag som samarbeider tett med kommunen og hytteforeningen, og er eier av to snowdog-maskiner til preparering av løypa, forteller Pål Johansen, en av initiativtakerne til vinterløypa.

Den harde kjernen er en gjeng på fem gutter, men Pål understreker at det ikke hadde vært mulig å få til uten god hjelp fra en rekke andre ivrige folk som stiller opp og tråkker spor med truger når det er for mye eller for lite snø til å kjøre med maskinen.

– Det har vokst frem et sosialt fellesskap som følge av arbeidet med løypa, noe som er skikkelig hyggelig å være en del av, sier Pål.

Vinterstien har fått navnet LINK-løypa og er oppkalt etter Pål sitt sykkelverksted.

Hobby ble levebrød

Pål er nemlig en skikkelig stisykkelentusiast. I 2020 tok han skrittet fullt ut og gjorde sin hobby til levebrød da han startet opp sykkelverkstedet Link sykkel.

Her tilbyr han service og reparasjoner og selger essensielle sykkeldeler, blant annet piggdekk. Interessen for vintersykling har økt enormt de siste årene, forteller Pål. I fjor ble piggdekkene revet bort så fort han fikk de på lager, og flere kom innom for å få sykkelen vinterklar.

Selv sykler han gjerne året rundt og da ble det helt naturlig å sørge for en skikkelig vinterrunde til syklistene i nærområdet. Med tilholdssted på Øren går den raskeste veien inn i marka opp Blåsteinsbakken til Landfalltjern. Slik falt valget på runden rundt Goliaten. En runde som nå har blitt tilrettelagt i en egen trasé som kun krysser skiløypene et par ganger.

Løypelaget med Lasse Eriksen Årnes, Christian Moen, Egil Johansen, Pål Johansen og Vemund Trøseng Skatvedt.

495.000 fra Gjensidigestiftelsen

– Det er tydelig at initiativet har stor verdi for lokalbefolkningen og at dette er et tiltak som blir lagt merke til, forteller Pål. Løypelaget mottok nemlig med stolthet en sjekk på 495.000 kroner fra Gjensidigestiftelsen i starten av november. Pengene skal gå til innkjøp av en ny, elektrisk Snowdog, til å kjøpe inn utlånsutstyr som truger og et par sykler og til å arrangere guidede turer i løypa.

Info om føreforhold, fellesturer samt utlån av utstyr vil annonseres fortløpende på Facebook-siden Løypelaget (Drammen).

Piggdekk til terrengsykkelen og hardpakkede vinterløyper får frem smilet

Vintersykling i terrenget er en morsom og sunn aktivitet for friluftselskere og mosjonister så vel som friskuser.

Gina og Egil stortrives med vintersykling!
Gina og Egil stortrives med vintersykling!

En aktivitet for alle.

Det er ikke bare de tøffeste av de tøffe terrengsyklistene som har oppdaget gledene ved vintersykling. Veien var kanskje kort for foreldrene til Pål, da sønnen ordnet med splitter nye piggdekk til Pappa Egil (66) og Mamma Ginas (64) el-terrengsykler. Sist vinter ble mange helger brukt til å tråkke seg innover i marka bak huset på Øren.

Hvis skiløypene er harde nok er Skimten er et yndet mål for turen og en pause på Tverken med vaffel og kaffe topper søndagsutflukten. De er helt enige i at sykling i de etablerte labbeløypene er egnet for alle som har glede av terrengsykkelen sin, og som klarer å sykle i litt kupert terreng, samt har montert piggdekk på sykkelen.

Vær varsom og ta hensyn:

Labbe- og sykkelløypene forsøker i aller største grad og holde seg unna etablerte skiløyper, men noen steder i marka krysser disse hverandre. Om skiløypene er knallharde kan man også sykle her, så lenge man ikke ødelegger de oppkjørte sporene. Det er viktig å oppfordre alle om å ikke sykle i skitraseen når det ikke er isete og hardt nok til at det ikke settes spor i skiløypa.

Kommer man til områder hvor en ser at det settes spor fra sykkelen bør man umiddelbart snu og trekke seg tilbake samme vei man kom. Det oppfordres også til å benytte de tilrettelagte labbe- og sykkelløypene, i stedet for skiløypene om man ferdes uten ski på beina.

Slik kommer du i gang

  • Har du en terrengsykkel er veien kort, du trenger et par gode piggdekk og varme sykkelsko.
  • Få hjelp fra ditt lokale sykkelverksted til å velge dekk tilpasset ditt behov.
  • En dreven stisyklist trenger dekk som gir mer grep enn mosjonisten.
  • Ha med deg mobiltelefon og eventuelt et kart. Orienter deg på forhånd om hvor løypa går.
  • Spør om guiding fra lokale sykkelklubber eller grupper på Facebook. Her er sjansen stor for at du finner en syklist eller to som er klare for å vise frem sine favorittstier.

Aktuelle, lokale grupper:

En sikker vinner i Strømsøåsen.

På Konnerud har Jan Dekko (66) vært primus motor bak det som går under navnet Dekko-løypa i de siste 9 årene.

Tilbake i 2013 opprettet Jan og noen sykkelglade kompiser en gruppe på Facebook med navnet «La hjula rulle».  Målet for gruppa var felles turer og treninger på sykkel. Med Jan i spissen var den harde kjernen fra denne gruppa de som startet med trugeturer og etablering av vintersykkelløypa.

I dag er det blitt en stor gjeng som er klare med trugene så fort snøen faller. Jan forteller at det er mange som synes det er veldig hyggelig med disse turene i mørket med hodelykt og nysnø på trærne, og på det meste har de vært så mange som 14 stykker på løypetråkketur.

Jan Dekko har vært primus motor bak sykkel- og labbeløypa
i Strømsøåsen på Konnerud

Utvid sesongen med et par gode piggdekk og nyt vinteren fra sykkelsetet

Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før.  
Strava, Inc, http://www.strava.com
Appen Strava er en fin følgesvenn når du skal teste ut løyper i områder du ikke har vært før. Strava, Inc, http://www.strava.com

Hendig medhjelper.

Selv om det er truger og manuelt arbeid som må til ved de første snøfallene har gjengen også skaffet seg en hendig liten medhjelper. 25 av de mest aktive gutta gikk sammen og spleiset på en Snowdog. Dette er en liten maskin som gjør arbeidet med å holde løypa vedlike veldig mye lettere, slik at gjengen får brukt mest mulig tid på å sykle.

Jan, som nå er pensjonist, er ofte ute på formiddagen og prepper løypa.

15 kilometer med løype.

Løpya snirkler seg rundt i Strømsøåsen på skogsstiene som normalt er meget populære når det ikke ligger tykt med snø på bakken, kun et par ganger er man innom og krysser de etablerte skispora.

Runden er merket med røde merker på trærne og piler som guider deg i riktig retning.

Løypa starter ved Hadelandsdammen på Konnerud, du kommer dit ved å kjøre Djupdalsveien og ta av mot Skjerpholtveien hvor det er en p-plass.

Apper som hjelper deg finne frem

Det har kommet et utallig apper og tjenester med kart og ruteplanleggere som kan hjelpe deg med å finne veien i nye løyper, og lage egne ruter. Appen Strava er foretrukket av mange og kommer både i en gratisversjon og en betalt med utvidet funksjonalitet. Her kan du eksempelvis laste ned ruter fra andre og bruke deres tur som guide.

Nysgjerrig, men skulle gjerne hatt en guide? Ta kontakt med Jan, han er veldig positiv til å ta med syklister eller gående på tur. Han har åtte til ni par med truger i garasjen som kan lånes bort og sykkelen står alltid klar!

Jan gleder seg til en ny sesong og håper å se mange glade syklister og turgåere i løypa denne vinteren også.

Vinteren er i gang, men hva vil de neste månedene bringe - mer snø eller is? Uansett ønsker vi alle gående, skigående og vintersyklister en fin sesong. Husk å ta hensyn til hverandre og sørg for trygge møter i løypa og på stien.

Klestips:

  • Ull er en sikker vinner innerst.
  • Tenk lagvis slik at du kan regulere temperaturen.
  • Velg en vindtett jakke, gjerne med mulighet for lufting.
  • Skibukse med vindstopper foran.
  • Varme sko.

Putt i sekken:

  • Et tørt lag til overkroppen.
  • Ekstra par med hansker.
  • En isolerende vest.
  • Vann og ekstra energi
  • Basic førstehjelp.
  • Ekstra slange, sykkelpumpe, mutiverktøy.