Lek på ski med orgeltramp

Skigruppa til Mjøndalen IF har mye fokus på lek på treningene sine. Sist vinter kjøpte de en orgeltramp, blant annet med støtte fra NBBO.

Tekst: Kine Myrvold Olsen

Ingrid Holst Nissen
Ingrid Holst Nissen, avdelingsleder medlem

Skigruppa til Mjøndalen IF (MIF) sjarmerte juryen til NBBO Gir tilbake i senk med søknaden sin om støtte til orgeltramp til skitreningene sine. Blant annet hadde de skrevet en helt egen sang som lå ved søknaden (se hele sangen lenger ned i artikkelen). Dessverre hadde de allerede kjøpt inn orgeltrampen, og NBBO Gir tilbake støtter ikke tiltak som allerede er gjennomført. Juryen, som er ledet av Ingrid Holst Nissen, besluttet likevel å støtte dem med et beløp på grunn av den kreative søknaden. 

– Vi belønner veldig gjerne dem som legger litt ekstra innsats og kreativitet i søknaden sin til NBBO Gir tilbake. Denne søknaden var såpass bra, og tiltaket var veldig kreativt og gøyalt, så vi ønsket å gi noe til dem, sier Ingrid. 

Det er trener Bente Iversen Bergh og resten av skigruppa i MIF veldig takknemlige for. Orgeltrampen og hoppet som de investerte i forrige sesong er til stor glede for utøvere i alle aldre - og andre skigåere. 

Trener grunnpilarene

– Vi har sett filmer av noen som trener med orgeltramp tidligere og tenkte at det kunne være veldig gøy for ungene. Ved å bruke den får man både aktivitet, balansetrening og koordinasjon, og det er grunnpilarene for en skiløper. Det er ikke bare for gøy, det er veldig fin trening, sier Bente. 

Hun er trener for barn i alle aldre i skigruppa, og derfor finner du henne ofte i skiløypene ved MIF-hytta på kveldstid. I alt er det ca. 20 utøvere under 12 år og ca. 15 utøvere over 12 år. 

– Vi driver ikke så mye med den tradisjonelle skitreningen. De minste leker mye, for eksempel «stiv heks», kanonball eller i ferdighetsløyper. På sistnevnte er orgeltrampen ofte et kjærkomment element, sier Bente. 

Ved å leke i stedet for å kun trene på skiteknikk, gjør de skigåingen og treningene morsommere for barna. Samtidig er det en baktanke med at man gjennom disse lekene får innøvd mange viktige ting for en som ønsker å bli god på ski, blant annet balanse og koordinasjon. 

– Jeg og flere av trenerne har vært på kurs med blant annet Marit Bjørgen, som handlet om grasrottrening, og å gjøre ski mer attraktivt for barna. Det er en del forskning som viser at for barn under ca. 14 år, gir det like godt treningsutbytte å trene på denne måten, sier hun. 

– De minste leker mye, for eksempel «stiv heks», kanonball eller i ferdighetsløyper.

Orgeltramp skigruppa MIF
Utøverne koser seg når de får leke i orgeltrampen på trening.

Brennende engasjement

Det er tydelig at Bente er en engasjert skitrener. Hun er selv tidligere skiløper og begynte som trener etter at hun la opp som 18-åring. 

– Jeg har et brennende engasjement for skiidretten, og liker veldig godt å tilbringe kveldene med å trene barn. Det er hardt når det er veldig mange minusgrader, men utenom det er det veldig stas å se at de liker å gå på ski og at de har fremgang, sier hun. 

Hun er flittig innom orgeltrampen når hun selv er ute på ski. Den ligger nemlig parallelt med lysløypa ved MIF-hytta, slik at alle som vil kan bruke den. 

– Hoppet vi har kjøpt er litt vanskeligere å få brukt like mye, fordi det må settes opp hver gang. Orgeltrampen ligger fast ute fra snøen kommer, så den har også blitt populær for alle som bruker skiløypene der. Jeg oppfordrer virkelig de som ikke har fått prøvd den enda til å gjøre det, sier hun. 

«Vi leiker sammen på ski»

Melodi: «Klatremus vise» av Thorbjørn Egner

Vi er en trivli’ gjeng og vi koser oss på ski.
En gjeng med mange unger, som alltid er glad og bli’
Fra 8 år til søtti, vi går nok aldri lei
Ja løypa er vi født i, den viser alltid vei
Fadderulandei.

Å leke seg på ski det er veien til suksess
Vi vet at det er det som kan gjøre oss til et ess.
«Stiv heks» er gøy på ski, og mot gullet vises vei
Vi alle sammen leker, det gjør oss ikke lei
Fadderullandei

En utfordring vi ønsket i treningsleiken vår.
Tramp orgelet, hold balansen, se-om du enden når.
Vi humper og vi dumper, det går-unna i en fei
Og faller jeg på stumpen, så bare synger jeg
Fadderullan-dei

Da orgeltrampen ruvet i skiløypa så fin.
Da ville alle leke, selv bestefar han ble keen.
Nå leker hele Eiker på ski vi bl’ikke lei
For sammen når vi leiker, går tida i en fei.
Fadderullandei