For mange boliger og borettslag kan det være mye å hente på energikartlegging. Gjennom denne får man blant annet svar på hvilke investeringer som vil lønne seg over tid.
Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen
– Selv om vinduene er gamle, vil mange tenke at det er naturlig at neste investering er å bytte disse. Men det er ikke noe poeng i å bytte vinduer dersom kostnaden er for høy i forhold til nytten. Kanskje det er en annen investering som heller vil lønne seg over tid?, sier Raymond Aspelund.
Han er godkjent energirådgiver i Enova, og jobber hos NBBO Byggtek. For 1,5 år siden begynte NBBO Byggtek å tilby energikartlegging som en del av sine tjenester og siden den gang har Raymond levert kartlegginger for flere borettslag og en del eneboliger.
Prioriteringsliste
I en tid der strømmen er dyrere og kuldeperiodene på vinteren kommer oftere, begynner mange å se på hvilke løsninger som kan få strømregningen ned og holde varmen inne bedre. Selv om vi akkurat nå går mot vår og sommer, så kan det på denne tiden av året være lurt å se på investeringer som kan lønne seg både kommende vinter og i mange år fremover.
– I rapporten som sendes etter energikartleggingen, står det en prioriteringsliste. Listen inneholder tiltak det anbefales å gjøre, som man kan vurdere å gjøre og som ikke anbefales å gjøre, sier Raymond.
Selv om vinduer ble brukt i eksempelet over her, kan utskifting av gamle vinduer ofte være et rimelig og aktuelt tiltak for borettslag.
– Samtidig kan det være en annen investering som vil gi enda bedre effekt, men som er dyrere å gjennomføre. Borettslaget må selv velge hvilke tiltak de ønsker å gå videre med, men med energikartleggingen har de et godt grunnlag for videre avgjørelser, sier han.
Når Raymond kommer for å gjøre kartleggingen, er det borettslaget sitt ansvar å komme med informasjon om historikken rundt vedlikeholdet til bygget/bygningene - i alle fall når den informasjonen finnes.
– Tegninger av bygget er alfa og omega. Det er ikke alle gamle borettslag som har dette liggende, men da kan det hende at det finnes i kommunen sitt arkiv, sier Raymond.
Mye av arbeidet med energikartlegging gjøres foran PC-en
Fakta om Raymond:
- Har mesterbrev som tømrer og teknisk fagskole
- Utdanning på energirådgiverskolen til Fagskolen Vestfold og Telemark.
- Jobbet i NBBO Byggtek i to år
Støtte til kostnaden
Rapporten sendes til Enova, i tillegg til styret, når den er ferdig. Man kan få inntil 50 prosent støtte fra Enova for selve rapporten uansett om man gjør oppgradering eller ikke. Dersom borettslaget bestemmer seg for å gjennomføre ett eller flere tiltak kan man få støtte for disse også.
– Enova kan dekke en del av kostnaden, gjennom at man søker om investeringsstøtte. Det er konkurranse om denne støtten, så det er ikke gitt at man oppfyller kravene, men man kan potensielt få dekket inntil 30 prosent av kostnaden ved oppgradering og inntil 10 millioner. Kravet er minimum 20 prosent energiforbedring, sier Raymond.
Dersom man velger å gå videre med noen av tiltakene, kan NBBO Byggtek også bistå på veien videre.