Stor suksess med kokkekurs

Rett Fram Opplevelser jobber stadig med nye ideer for å skape en bedre hverdag for barn. Denne høsten startet de opp med kokkekurs.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Rett Fram Opplevelser

Arild Bjørvåg i Rett Fram Opplevelser.
Arild Bjørvåg i Rett Fram Opplevelser.

– Når prisene er så høye, og enda flere enn tidligere sliter med å få økonomien til å gå rundt, er kokkekurs med fokus på sunn og rimelig mat noe vi gjør for å hjelpe barnefamiliene med å få mer ut av sitt matbudsjett, sier Arild Bjørvåg i Rett Fram Opplevelser.

Rett Fram Opplevelser merker godt at flere sliter. Mange tar kontakt. 

– De som er hos oss er gjerne de som har aller minst fra før av, men nå er situasjonen tøff for barnefamilier i alle inntektsgrupper. Vi er glade for å tilby mange spennende ting som er gratis, slik at foreldrene i de familiene som er hos oss har aktiviteter og opplevelser til barna i tiden fremover. Barna har behov for aktiviteter og sosialisering i et sunt miljø, sier Arild. 

Kokkekursene er en hyggelig aktivitet som foreldre og barn kan gjøre sammen. I tillegg til sunn og rimelig mat, skal kokkene som holder kurset også ha fokus på å holde matsvinnet nede. 

– Vi har hatt lyst til å ha kokkekurs lenge, men ikke fått det til før nå. På kokkekurset vil det være en kokk som lærer bort matlagingen, og flere frivillige som hjelper til. Samtidig som både barna og de voksne kan finne gleden i å lage mat, er det også bærekraftig å få ned matsvinnet, sier Arild. 

Håpet er at dette kurset blir et ukentlig tilbud på kjøkkenet i lokalet til Rett Fram Opplevelser på Bragernes torg utover høsten. I tillegg skal de ha tegne- og malekurs. 

– Til syvende og sist er det barna som bestemmer hvilke tilbud vi skal ha. Det har vært et ønske om å ha både kokkekurs og flere tegne- og malekurs, så det er veldig fint at vi får til det, sier han.

Populært gamingtilbud

I tillegg til de nye kursene, skal de selvsagt fortsette med alt det andre de holder på med. Det er stort behov for hverdagsaktiviter som for eksempel bursdagsfeiringer og Rett Fram Arena, som er gamingtilbudet deres. 

– Rett Fram Arena er en åpen møteplass hele året, og som vi har holdt på med i tre år nå. Vi gamer med PC og Playstation. Det arrangeres også noen turneringer her, sier Arild. 

Den åpne møteplassen for gaming er mer enn bare å spille. Hverdagsaktivitetene er viktige. Hit kan man komme etter skolen, møte nye venner, game og spise middag. 

– I tillegg er gaming-ettermiddagene åpne for alle, slik at man kan ha med seg en venn dersom man ønsker det. Vi mener det er en styrke at vi har noen aktiviteter der alle, uavhengig av om de er faste gjester hos oss eller ikke, er velkomne etter skolen, sier Ronny Johnsen, organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser.

Sommerferien er også viktig for Rett Fram. Da gir de så mange de bare kan noen flotte minner å ta med seg til skolestart. I sommer var de som vanlig ute med seilbåten i ti uker i strekk. Til sammen fikk 600 barn og voksne en bedre sommerferie fordi de fikk være med ut i seilbåten. Helgen 11.-13. august hadde de sommeravslutning på Killingen, der de var ca. 45 stykker.

I mange år har Rett Fram sørget for gode sommeropplevelser for mange barnefamilier på seilbåten.

Ronny Johnsen, organisasjonsleder i Rett Fram
Ronny Johnsen, organisasjonsleder i Rett Fram

Ser hvor mye det betyr

Arild og Ronny prøver å være på så mye som mulig selv, men er veldig takknemlige for alle de frivillige som stiller opp for at barna skal få en bedre hverdag. 

– Det er en glede å hjelpe, og man ser godt hvor mye det betyr for de vi hjelper. Vi skulle gjerne hjulpet enda flere. Det er dessverre et kapasitetsspørsmål. Man må holde fast på tanken om hvor viktig det er å hjelpe en og en familie. Så må vi bare jobbe hardt med å få hjulpet enda flere fremover, sier Arild. 

Arild har jobbet i Rett Fram siden oktober 2016. Ronny Johnsen startet organisasjonen i 2014. Neste år har de med andre ord tiårsjubileum. 

– Alt vi gjør nå, gjør vi for tiende gang. 1. januar 2024 fyller vi ti år, og vi skal ha to store feiringer den første helgen i januar. Vi skal ha festene i lokalet til Frimurerlosjen, og gleder oss veldig til det, sier Ronny. 

Jula 2023

I år er også tiende året de gir familier som trenger det en litt bedre jul. I fjor satte Mads Hansen i gang en Spleis-aksjon som gjorde at Rett Fram fikk inn flere millioner kroner. Julefeiring hadde det blitt uansett, men de ekstra pengene gjør det litt enklere å betale for alt som må betales for. 

– De siste seks årene har vi hatt 22 kvelder med julaften i lokalene våre. Da inviterer vi hver kveld tre familier som feirer julaften sammen, med alt som hører til, i tre timer, sier Ronny. 

Julegaveutdeling blir det også, som alltid 21. desember. Da kjører 67 sjåfører ut med gaver og mat. 

– Vi gjør vårt beste for å sikre at så mange som mulig av familiene som er i kontakt med oss får julegaver å dele ut på julaften. Samtidig har vi også en del  samarbeidspartnere som kommer med mat vi kan dele ut sammen med julegavene, sier han.

Rett Fram opplever stadig økende pågang. Folk som tidligere har klart seg fint, får ikke lenger økonomien til å gå rundt. 

– Vi kunne hatt tre ganger så store lokaler og fortsatt ikke klart å hjelpe alle som har behov for det. Det er vanskelig å se på at verden blir så mye vanskeligere for mange, sier Ronny.

Slik kan du støtte Rett Fram Opplevelser:

  • Engangsbeløp via Vipps.
    • Vipps ditt beløp til 105727. Du kan selvsagt vippse så ofte du vil.
  • Engangsbeløp via bankkonto
    • Sett et innskudd direkte til vår giverkonto. Kontonummer: 2480.15.16307 (Sparebanken 1 BV)
  • Avtalegiro 1-2-3
    • Gi støttebeløpet 123 kr hver måned med avtalegiro (automatisk trekk)