– Vær våken og til stede!

Høsten og vinterhalvåret kan bety større brannfare i hjemmene våre. Det skyldes levende lys, fyring og heftigere bruk av elektriske apparater. – Vær våken og til stede, oppfordrer informasjonskonsulent Kristin Grydeland i Drammensregionens Brannvesen.

Tekst og foto: Reidar Heieren

Kristin Grydeland slår et slag for komfyrvakten og anbefaler alle å skaffe seg en.
Kristin Grydeland slår et slag for komfyrvakten og anbefaler alle å skaffe seg en.

Selv om vi gjerne tenker at det «skjer aldri hos meg», så er det åpenbart fornuftig å ha et bevisst forhold til hva vi kan gjøre for å hindre at noe skjer.

– Vi slår et slag for komfyrvakten. Statistisk sett så oppstår de fleste husbranner i forbindelse med bruk av komfyren, enten det er snakk om tørrkoking eller tørrsteking. Vi kan alle bli distrahert av så mye forskjellig. Da skjer det gjerne at vi forlater kjøkkenet, og blir opptatt med noe helt annet. Vår viktigste oppfordring er at folk er til stede der brannfaren kan oppstå, sier Kristin Grydeland ved Drammensregionens Brannvesen, som anbefaler alle å skaffe seg en komfyrvakt. Disse kan nemlig avverge en brann, dersom det skulle være fare på ferde.

Flere typer komfyrvakter

Komfyrvaktene har en sensor som sørger for at komfyren kobler ut dersom det oppstår fare for brann. Noen komfyrvakter skal installeres av elektriker, andre typer kan vi kjøpe og koble til selv, rett i stikkontakten. Det er vanlig at forsikringsselskapene selger disse i egen nettbutikk. Tilsvarende er forsikringsselskapene også opptatt av at vi bruker «småvakter» til for eksempel kaffetraktere.

– Vi hører folk som sier at «nei, jeg har da ikke blitt så gammel», og dermed knytter de komfyrvakten automatisk til aldersdemens. Men det har ingenting med saken å gjøre. I nybygg har det lenge vært påbudt å installere komfyrvakt, og ved rehabilitering som resulterer i at det legges opp ny kurs til komfyren, er det tilsvarende påbudt å installere komfyrvakt, forteller Grydeland, og mener at en komfyrvakt bør stå øverst på prioriteringslisten, etter røykvarsler og slokkeutstyr.

Gasskomfyr eller ikke. Vær varsom med kjeler og annet som kan skape en brannfarlig situasjon.

Forebyggende råd fra brannvesenet

  • Ikke ta natten til bruk når du skal lade batterier. Batterilading skal skje når du er våken og til stede.
  • Ikke la elektroniske apparater stå i stand-by-modus døgnet rundt, eller når du er bortreist. Apparatene skal være avslått når du sover.
  • Ikke la vaskemaskiner og tørketromler jobbe for deg om natten når du sover. Sørg for at maskinene er avslått når de ikke er i bruk.
  • «Klyser» med skjøteledninger og staver med løse stikkontakter bør i størst mulig grad erstattes med faste installasjoner. Flyttbare oljeovner skal kobles til fast stikkontakt med ovnenes eget støpsel.
  • Tenk gjennom hva du skal gjøre dersom uhellet skulle være ute. Både når det gjelder å bekjempe et branntilløp, evakuere boligen og tilkalle brannvesenet/nødetatene. Uhell og ulykker kan ramme oss alle.

Følg reglene om levende lys

Det hersker liten tvil om at mange av oss elsker levende lys i den mørke årstiden. Forutsatt at vi følger noen enkle forsiktighetsregler, så har ikke brannvesenet til hensikt å ta fra oss hjemmekosen.

– Levende lys er en risiko, men den kan vi ta kontroll på, om alle forholder seg til noen enkle regler.

Selv et uskyldig telys har vist seg å stifte branner, dersom vi ikke er våkne og til stede. En stødig og god lysholder eller stake er helt nødvendig. Ikke plasser lysene tett inntil hverandre i rekker eller grupper, det kan gjøre at de overtenner og skaper en kjempeflamme. Telys bør faktisk plasseres med minst ti centimeter avstand. Selv enslige telys og vanlige stearinlys har i noen tilfeller vist seg å blomstre opp i lys lue, det vil si en dramatisk stor og høy flamme. Pass derfor på at lyset ikke brenner i nærheten av noe som kan ta fyr.

– Gjenstander som lysmansjetter kan være veldig brannfarlige, men er heldigvis gått ut av moten, sier Grydeland, som poengterer at det viktigste er at vi ikke forlater levende lys.

– Det er umulig å oppdage på forhånd om et lys kan blusse opp, understreker hun.

Med enkle forsiktighetsregler kan du trygt tenne levende lys i hjemme

Tørr ved og god lufting

Vedfyring kan også være en kime til brann, og da gjerne pipebrann. I verste fall kan en pipebrann antenne huset.

– Vi anbefaler alle å bruke tørr fyringsved av god kvalitet, og samtidig sørge for at ilden får rikelig tilgang til luft. Et ildsted skal ha mye luft, og dette må være gjennomtenkt i moderne boliger, som i utgangspunktet er veldig tette. Følger vi disse rådene får vi ikke bare den gode og jevne fyringen vi alle ønsker oss, men det forhindrer samtidig at det danner seg et brennbart lag med beksot på innsiden av pipa, sier Grydeland, som forteller at det ofte er naboene som først oppdager brannen, når de ser at det står flammer opp av pipa. Pipebranner oppstår plutselig og helt uten forvarsel.

Her finner du en rekke gode fyringstips fra brannvesenet... 

Sjekk utstyret etter intervaller

Røykvarslere (i alle etasjer) og et slokkeapparat for boligbruk, er en selvfølge i alle hjem. Men sjekker vi utstyret? Vet vi at det faktisk virker?

– Vår gjør både tilsyn og uformelle hjemmebesøk, og kommer derfor tett innpå boligene i Drammensregionen. Vi oppdager stadig at slokkeapparater har stått helt urørt siden de ble anskaffet, fulle av støv og utgått på dato. Et pulverapparat må vendes minst en gang i året. Det skal være mulig å høre at pulveret beveger seg. Hvis ikke er apparatet ubrukelig. Et skumapparat kan henge i ro, men kontroller utløpsdatoen, apparatet må skiftes ut etter at datoen er utløpt, forklarer Grydeland.

Dersom boligen har flere etasjer, er det krav om en røykvarsler i hver etasje. I dag er det vanlig å velge varslere som varsler i serie, dersom en av dem skulle registrere røykutvikling.

– Vi gir det samme rådet som alltid, kontroller jevnlig at røykvarsleren er i orden, og bytt ut batteriet før det er for sent, fastslår Grydeland.

Nasjonal brannvernuke

  • Brannvernuka arrangeres hvert år i uke 38 av Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If, i samarbeid med brannvesenet.
  • Formålet er å bevisstgjøre alle om brannfaren i en tid på året da antall boligbranner vanligvis øker.
  • Åpen brannstasjon har vært et fast innslag i Brannvernuka i mange år. Årlig gjennomføres det åpen dag på rundt 350 brannstasjoner i Norge. Lørdag 23. september er det Åpen dag hos Drammen brannstasjon. Her kommer blant annet Brannbamsen Bjørnis på besøk.
  • Benytt gjerne anledningen til å gjennomføre brannøvelse i eget hjem, gjøre seg oppmerksom på krav til rømningsveier og utføre egenkontroll på brannsikkerheten i egen bolig.