Hvorfor øker egentlig felleskostnadene?
Høsten er budsjettid og når styret i borettslaget eller sameiet skal planlegge neste år, er felleskostnadene sentrale for å sikre en forsvarlig drift. De fleste styrer opplever derfor at NBBO foreslår en økning i felleskostnadene fra 1. januar.
– De aller fleste bør øke noe, for å møte den generelle prisstigningen, forteller Unn Hege Nordhagen, som er forvaltningssjef i NBBO.
Liten mulighet til å påvirke selv
En normal felleskostnad består av flere elementer, og de aller fleste av disse er det vanskelig for styret å gjøre noe med. Dette gjelder kostnader som kommunale avgifter, internett, renter, også videre.
– Når alle de faste kostnadene er lagt inn, sitter man bare igjen med et par poster styret kan påvirke selv. Det ene er beløpet som skal brukes på vedlikehold, eller avsettes til fremtidig vedlikehold. Mens det andre er øvrige driftskostnader, som er en samlepost som skal dekke alt fra snømåking, vaktmestertjenester, eventuelt renhold, med mer forklarer Nordhagen.
Ingen er unntatt fra prisveksten
Det at en så stor andel av kostnadene i et boligselskap er knyttet til faste kostnader, fører til at man i prinsippet må øke felleskostnadene hvert år. Og det er lite styret kan gjøre for å påvirke dette.
– De faste kostnadene styres jo av faktorer som er felles for hele samfunnet vårt, og det er ingen boligselskap som er unntatt fra disse endringene. Lønnsoppgjøret fører til at prisen på tjenester øker, mens inflasjonen sørger for at prisen på varer øker. Og hvis boligselskapet ikke krever inn denne økningen fra eierne, vil man over tid kunne samle opp et underskudd. Dette underskuddet må jo før eller siden dekkes inn, og det mest rettferdige er jo at dette gjøres i dag. Slik at fremtidens beboere slipper å sitte igjen med regninga, forklarer hun videre.
Har et boligselskap gjeld, må denne også betjenes
Rentemarkedet er også for de fleste boligselskap en faktor når felleskostnadene fastsettes.
– Vi jobber hele tiden for gode betingelser for boligselskapene, men rentemarkedet er tilspisset og bankene har relativt små marginer å gå på. I tillegg blir rentemarkedet påvirket av uroen i verdens finansmarkeder og det er derfor viktig å ta høyde for at renten på sikt vil øke, fortsetter Nordhagen.
Alle bør øke med mindre årlige satser
NBBO anbefaler av denne grunn som hovedregel at alle boligselskap øker felleskostnadene med mindre årlige satser, slik at man møter prisveksten i samfunnet.
– For oss er det et viktig poeng at felleskostnadene skal ha en rettferdig fordeling. De som bor i et boligselskap i dag skal ikke bare betale for driften, de skal også betale for den slitasjen som skjer på bygningsmassen gjennom året. Slik unngår man de store og uforutsette økningene, avslutter Nordhagen.
Trenger du hjelp med budsjettet?
Ta en prat med en av våre rådgivere i dag