Gode råd til deg som skal inn på boligmarkedet

Det er mange faktorer som spiller inn når man ønsker å komme seg inn på boligmarkedet, men likevel er det noen ting som kan gjøre det litt enklere for deg.

Tekst: Kine Myrvold Olsen Foto: Pia Sønstrød og NBBO

Å eie sin egen bolig er for mange en stor drøm. Kanskje du har fått fast jobb for første gang og med det mulighet til å kjøpe din første bolig? Eller at du endelig har fått spart opp nok egenkapital til å prøve deg på boligmarkedet? For noen går det fint på første forsøk, men mange må gå både noen runder med seg selv og bli med på noen budrunder før kjøpet er i boks. 

Borettslag i alle prisklasser

Å velge en borettslagsbolig kan være en gunstig vei inn på boligmarkedet. Ofte er disse rimeligere, og en foretrukket og trygg boform for førstegangskjøpere.

NBBOs borettslag utgjør nærmere 10.000 boliger. Mange av leilighetene på Fjell, blokkene på St. Hansberget og Solåsblokka på Åssiden er eksempler på hvor man finner leiligheter i den rimelige prisklassen, og som er fine alternativer for førstegangskjøpere. 

Når man kjøper en borettslagsleilighet, betaler man ikke dokumentavgift. Det kan være viktig å vite når du skal sette budsjettet for ditt første boligkjøp. 

Det finnes også en annen type boligselskap som heter sameie. Du finner masse god informasjon om de viktigste forskjellene mellom borettslag og sameier her. 

I blokkene på Fjell får du fantastisk utsikt og finner leiligheter i rimelige prisklasser

Henriette Olsen, konsulent for medlem, forkjøpsrett og eierskifte hos NBBO.
Henriette Olsen, konsulent for medlem, forkjøpsrett og eierskifte hos NBBO.

Forkjøpsrett

Når du starter jakten på ditt første hjem, er det viktig å sette seg godt inn i hva forkjøpsrett er og hvordan det fungerer. Du finner alt du trenger å vite her, og riktig kunnskap kan sørge for at du ikke mister drømmeleiligheten. Medlemmer i NBBO har forkjøpsrett på alle våre boliger og derfor er medlemskap et must om du er interessert i våre borettslag. Du finner en oversikt over alle NBBOs borettslag med forkjøpsrett her. 

– Forkjøpsrett er den største og viktigste medlemsfordelen vi har. Det lønner seg å ha lang ansiennitet, men man kan også være heldig å melde seg inn og kapre en bolig på forkjøpsrett innen kort tid, sier Henriette Olsen, konsulent for medlem, forkjøpsrett og eierskifte hos NBBO. 

Det mest vanlige er at boligene blir lagt ut på forkjøpsrett.no før de dukker opp på finn.no. Her kan du også sette opp søk på boliger du er interessert i, og bli varslet når disse kommer på markedet. Hver eneste uke blir boliger kjøpt med forkjøpsrett. 

Lønner seg med juniormedlemskap

Det som til syvende og sist er viktigst når det kommer til forkjøpsretten, er hvor lang ansiennitet du har. 

– Du kan gjøre mange en tjeneste for fremtiden ved å gi et juniormedlemskap i dåpsgave eller i gave til en nyfødt baby. Bortsett fra at du betaler 300 kroner når du melder barnet inn, er det gratis til de fyller 18 år. Da har de allerede 18 års ansiennitet og en fordel i boligmarkedet, sier hun. 

Et tips er også å sjekke om besteforeldre, foreldre eller søsken har et medlemskap du kan overta, om de ikke har bruk for det selv. Det er nemlig mulig å overføre til nærmeste familie. 

Forkjøpsrett er den største og viktigste medlemsfordelen vi har.

Det er viktig å tenke på økning av renter på borettslaget eller sameiets lån dersom rentene er flytende. 

Martin Morken Hjertås, NBBO Eiendomsmegling
Martin Morken Hjertås, NBBO Eiendomsmegling

Meglerens råd

Martin Morken Hjertås i NBBO Eiendomsmegling er ofte i kontakt med de som skal inn på boligmarkedet for første gang. Han fremhever at det er viktig å tenke på økning av renter på borettslaget eller sameiets lån dersom rentene er flytende. 

– Er det fremtidige låneopptak i borettslaget eller sameiet som kan påvirke de månedlige felleskostnadene? Hvordan er økonomien til boligselskapet? Det er veldig greit å sjekke regnskapene og fremtidige vedlikeholdsbehov før man kjøper. Det er med på å skaffe en oversikt over det private budsjettet ditt, sier Martin. 

Hvis du er på boligjakt, lønner det seg å ha finansieringsbeviset i orden. Da kan du handle på kort varsel dersom drømmeboligen dukker opp. 

– For de som har mulighet til det, er det greit å alliere seg med foreldre om muligheten til å låne midler til egenkapital. Det kan for eksempel være et privat lån med skriftlig avtale, eller at de stiller som kausjonist. I noen tilfeller så kan det være best om foreldre er medlånetakere. Det er greit å avklare disse spørsmålene før man går i banken for å få et finansieringsbevis, sier han.

Flere banker har gunstige lånebetingelser for unge. De som er medlem i NBBO får gode vilkår på blant annet lån hos Sparebanken Øst.

Martins råd til deg som skal inn på boligmarkedet: 

  • Orienter deg i markedet, gå på visninger, still megler spørsmål og søk informasjon. Få en magefølelse på det du liker og ikke liker.
  • Ta med deg en fagkyndig eller «sparringspartner» på visning. Gode råd er verdifulle uansett om det er positive eller negative forhold som påpekes. Ofte blir man blind på boligens sjarm og visuelle presentasjon. Det ligger mye info i «veggene» eller i takstrapporten og meglers prospekt som man kanskje ikke ser med det blotte øyet.
  • Sett deg en maksgrense for bud/kjøpesum og hold deg til denne.
  • Tenk geografisk avstand til butikker, offentlig kommunikasjon, skoler og fasiliteter. En førstegangskjøper har ikke alltid bil, og må bruke beina eller offentlig transport. Dette kan bli dyrt hvis man ikke er bevisst på hvor man bosetter seg i forhold til for eksempel jobb og/eller skole. 
  • Planlegg tidsperspektivet. Hvor lenge er planen å bo i boligen? Er det lønnsomt å kjøpe noe man kan pusse opp over tid? Bør man kjøpe noe som har god standard og hvor man kan flytte rett inn? Skal man bruke midler på å gjøre det personlig «til sitt»? Hvor mye man bør legge i oppussing og oppgradering kommer litt an på hvor lenge man har planer om å bo i boligen.
  • Bør man kanskje oppgradere til en bolig med f.eks. to soverom, slik at man kan leie ut det ene til en venn/venninne eller søsken? Det kan være lukrativt. 
  • Man kan også gå sammen og kjøpe en større bolig sammen med venner/familie og eie f.eks. 50/50 hver.

Kanskje din første bolig blir i et NBBO-borettslag?

– Vi har alle typer boliger!