Kapret leilighet på forkjøpsrett med kort ansiennitet

Magnus Klausmark var på leilighetsjakt i Drammen og fikk gavemedlemskap i NBBO av kjæresten sin til jul i 2021. Omtrent ett år etter kjøpte han en leilighet med forkjøpsretten.

Tekst og foto: Kine Myrvold Olsen

Magnus Klausmark
Magnus Klausmark kjøpte leilighet på forkjøpsrett i Pettersløkka borettslag

Etter å ha studert i Bergen i mange år fikk Magnus Klausmark jobb på Kongsberg, hvor han de siste fem årene har leid leilighet. For to-tre år siden begynte han å se seg om etter en leilighet i Drammen, men budsjettet tillot ikke å kjøpe noen av leilighetene han var interessert i. 

– Jeg ønsket å bo i en by med et litt bredere kulturtilbud og som er litt mer sentral enn Kongsberg er. Kjæresten min bor i Oslo, så Drammen er jo også nærmere henne og andre venner jeg har i Oslo, sier Magnus. 

Til jul i 2021 kjøpte kjæresten hans gavemedlemskap i NBBO, for å se om det kunne hjelpe på i leilighetsjakten. I januar 2023 betalte det seg, da Magnus fikk kapret en 3-romsleilighet i Pettersløkka borettslag på forkjøpsrett. Han har vært med i budrunder på andre leiligheter tidligere, men dette er den første han prøvde å benytte forkjøpsretten på. 

Utsikt og beliggenhet

Leiligheten på Pettersløkka passet 33-åringen perfekt. Med panoramautsikt mot Drammensfjorden, sentrum og Lier på den ene siden og mot Nordbykollen og Fjell på den andre siden, har han nærmest full oversikt over byen. 

– Utsikten og beliggenheten med både nærhet til marka og sentrum var det som tiltalte meg mest med denne leiligheten. Jeg er veldig glad i skog og mark og har sett meg ut noen områder jeg vil gå, sier Magnus. 

Det var også en bonus at badet er relativt nyoppusset. Han tenker å gjøre noe med enkelte av overflatene i leiligheten, men ellers er det bare å flytte rett inn. 

Forkjøpsrett kort forklart

Forkjøpsrett er egentlig ganske enkelt. Uansett hvem som får boligen i budrunden, kan du som NBBO-medlem overta kjøpet til den avtalte prisen hvis du har vært medlem lenger (har lenger ansiennitet) enn kjøperen og du har meldt forkjøpsrett innen fristen.

Lær mer om forkjøpsrett her

Gode svar

Underveis i prosessen med å få leilighet er han veldig fornøyd med hjelpen han har fått fra NBBO. Når han har hatt det han selv kaller «dumme spørsmål», har han fått gode svar. 

– Alle jeg har snakket med NBBO har vært veldig serviceinnstilt, og jeg har fått veldig gode svar på alt jeg har spurt om både på telefon og e-post, sier Magnus. 

Slekt fra Drammen

Byen han nå har flyttet til, har han ikke så mye kjennskap til fra før. Likevel har han en tilknytning til byen gjennom sin oldefar og bestefar. Med slekt i byen tilbragte bestefaren ofte deler av sommerferien i Drammen. 

– Jeg har hørt mange historier fra Drammen opp gjennom årene, mest fra Strømsø og Strømsgodset, sier Magnus.

Mye har endret seg siden bestefarens sommerferier i Drammen på 30-tallet, så nå gjenstår det for Magnus å bli kjent med alt Drammen har å by på - både av kulturtilbud og annet.

Nesten 10.000 boliger

Som medlem har du forkjøpsrett til nærmere 10.000 bruktboliger spredd over hele Drammensregionen.